main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

21 Απρ 2018

Ως το Αμήν του Ιωάννη Του ...(Μέρος Α)



…ἔστι δὲ καὶ ἄλλα πολλὰ ὅσα ἐποίησεν ὁ Ἰησοῦς, ἅτινα ἐὰν γράφηται καθ᾿ ἕν, οὐδὲ αὐτὸν οἶμαι τὸν κόσμον χωρῆσαι τὰ γραφόμενα βιβλία. Αμήν.( Ιω.κα΄.25) 

Υπάρχουν δε και πολλά άλλα, όσα έκαμεν ο Ιησούς, τα οποία εάν γράφονταν λεπτομερώς  ένα προς ένα, νομίζω ότι ολόκληρος ο κόσμος με όλες τις  βιβλιοθήκες του δε θα χωρούσε τα βιβλία, που θα γράφονταν. Αληθώς ! 

Τα τελευταία λόγια από το Ευαγγέλιο του επικαλουμένου  ηγαπημένου μαθητή ! Και γνωρίζουμε αδελφοί μου , για να χρησιμοποιήσουμε έναν λόγο που βρίσκεται μόλις λίγο πιο πάνω στο Ευαγγέλιο του Φωτός , ότι η μαρτυρία του , μα και η υπέρλογα συνταρακτική τούτη του εκτίμηση,  είναι πέρα για πέρα αληθινή ! Τριάντα τρία χρόνια στη γη ο Θεάνθρωπος Ιησούς ! Τρία χρόνια δημοσίου βίου καταγεγραμμένα από τους 4 Ευαγγελιστές Του ! Και εκείνος που Τον έζησε πιο κοντά απ΄όλους , εκείνος που είχε το χωρητικότερο δοχείο για να δεχθεί μέρος από το απέραντο της αγάπης Του γλυκυτάτου Ιησού ,  πριν το τελευταίο αμήν του Ευαγγελίου του , την προφητική του Αποκάλυψη και το Αγαπάτε αλλήλους που σαγηνευτικά μονότονα επαναλάμβανε στο βαθύ του γήρας , καταθέτει μια εκτίμηση που δονεί τις ψυχές μας ! Γιατί μας συγκλονίζει τούτη η λαλιά του ; Γιατί όποιος έχει αναγνώσει με ταπεινό πνεύμα ,  πίστη ακλόνητη, ψυχή εύφορη και μάτια υγρά έστω για μια φορά όσα καταγράφονται στην Καινή Διαθήκη, για όσα εποίησε ο Θεάνθρωπος στον Δημόσιο βίο Του , αληθινά λέγεται πως στέκεται ενεός όταν ακούει ότι όλα αυτά , μπροστά στο πλήθος των πεπραγμένων και των ρημάτων Του , των θαυμάτων και των θαυμασίων Του τα οποία δεν καταχωρήθηκαν σε λέξεις και σελίδες , είναι μια σταγόνα στον ωκεανό της Σοφίας , της Παναγαθίας και της Παντουργίας Του! Και κάπου εδώ έρχεται να μας συναντήσει  αυτό το υπερπολύτιμο εφόδιο , το Θεόσδοτο και ζείδωρο στον άνθρωπο. Της ψυχής ο συμπαραστάτης και χορηγός , η συνείδηση , η  εντός ημών φωνή του Θεού , έρχεται να αναλάβει τον κυρίαρχο ρόλο της ! Διαθέτουμε άραγε εμείς σαν τον Απόστολο των Εθνών Παύλο , πεποίθηση ότι έχουμε καλή συνείδηση ; …πεποίθαμεν γὰρ ὅτι καλὴν συνείδησιν ἔχομεν, ἐν πᾶσι καλῶς θέλοντες ἀναστρέφεσθαι.( Εβρ.13,18) . Δεν μας ελέγχει , δεν μας τύπτει η συνείδησή μας επί του προκειμένου θέματος ; Φυσικά και δεν δύναται να γνωρίζουμε τα πολλά ….άλλα,  τα οποία εποίησε ο Σωτήρας Χριστός μας και τα οποία δεν θα τα χώραγαν όλες οι βιβλιοθήκες αυτού του κόσμου ! 

Είναι ανέφικτο και δεν θα δώσουμε λόγο για αυτήν την ακούσια αγνωσία   μας !  Μα  για τα υπόλοιπα , έστω για αυτά τα ελάχιστα μπροστά στο άπειρο πλήθος , για όσα βρίσκονται μέσα στον Νέο Νόμο , στην Καινή Διαθήκη , στις ιερές καταγραφές των Αγίων Ευαγγελιστών και Αποστόλων , τι θα έχουμε να πούμε αν δεν τα γνωρίζουμε καν , αν έστω και για μια μοναδική φορά στην ζωή μας , δεν ανταμώσαμε  μαζί τους ; Στ αλήθεια , Τον γνωρίζουμε τον Χριστό μας , ή απλά κάποτε μας μίλησαν , κάποτε ακούσαμε για Εκείνον ; Πέρασε άλλη μια Μεγάλη Εβδομάδα ! Άλλη μία ή μια άλλη ; Τι μάθαμε , τι θυμόμαστε, τι βιώσαμε , τι γνωρίζουμε για αυτά που γίνηκαν και γίνονται ακατάπαυστα ξανά για εμάς  ; Εσταυρώθη και Ανεστήθη  δι ημάς , δι εμέ ! Πολλοί μένουμε σε εκείνο το παιδικό στιχολόγημα ! Μεγάλη Δευτέρα – μεγάλη μαχαίρα, Μεγάλη Τρίτη – ο Χριστός εκρύφτη, Μεγάλη Τετάρτη – ο Χριστός επιάστη, Μεγάλη Πέμπτη – ο Χριστός παιδεύτη,  Μεγάλη Παρασκευή – ο Χριστός στο καρφί, Μεγάλο Σαββάτο – ο Χριστός στον τάφο, Μεγάλη Κυριακή – ο Χριστός θ’ αναστηθεί.
Και περνούν τα χρόνια και οι Εβδομάδες οι μεγάλες , και εμείς ψυχοβλαβώς αμέριμνοι , καθησυχάζοντας την συνείδησή που μας τύπτει και διαμαρτύρεται ( όσο βέβαια μπορεί να αντιστέκεται στην υπνηλία , στην νάρκη και την πώρωσή της ) ,  επαναλαμβάνουμε και αυτάρεσκα αμετακίνητοι βαλτώνουμε  σε αυτό το παιδικό ποιηματάκι ! Και αν βρεθεί κάποιος από εκείνους που είναι ικανοί και "ετέρους διδάξαι"( Τιμ.Β.2),να μας πει κάτι ψυχωφελές , διδακτικό , διαφωτιστικό από τον βίο του Εσταυρωμένου Ναζαρηνού εμείς τον διακόπτουμε αμέσως λέγοντάς του : Τα ξέρω αυτά ! Τα ξέρω!
Τίποτα δεν ξέρουμε αδελφοί μου ! Πρώτος και καλύτερος ο γράφων ! Κάθε λέξη στο Ευαγγέλιο έχει τόσο Φως που μπορεί ένα ολόκληρο πολυσέλιδο  βιβλίο  να γραφτεί για αυτήν,την ελάχιστη λέξη ! Έχουμε γύρω μας , στο οικείο περιβάλλον, στο οικογενειακό , αδελφούς και φίλους , που είναι αυτό που λέμε βιβλιοφάγοι ! Φιλοαναγνώστες ! Όλο τους συναντάς με ένα βιβλίο στο χέρι ! Μα δεν μιλάμε για αναγνώσματα που φωτίζουν την ψυχή με Φως αληθινό,  αποκαλύπτοντάς της το αιώνιο ταξίδιόν της  , μα για κάθε απίθανο θέμα , ευφάνταστο μυθιστόρημα, για βιβλία επιστημοσύνης , «ελεύθερης» ποίησης… Αλίμονο , φυσικά και να διαβάζονται βιβλία ! Να δουλευτεί η οξυδέρκεια , να γεμίσει δημιουργικά ο χρόνος , να γίνει κτήμα η σημαντική γνώση , να αυξηθεί η ευφυΐα  ! Αλλά αδελφέ μου , ταλαίπωρε εαυτέ μου ! Εσύ που λες πως είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος και λες πως πιστεύεις και πήγες στην Εκκλησία Του την Μεγάλη Εβδομάδα  , εσύ που δεν απεκδύεσαι της Ορθοδόξου πίστεώς σου( για τους υπολοίπους σεβόμαστε το αυτεξούσιο και το εθελουσίως αυτοκατάκριτο , σιωπώντας προσευχητικά να μην επαληθευτεί σε αυτούς το :"όψονται εις Όν εξεκέντησαν"- Ιω.19,37-... ) και διαβάζεις χίλια-δυο βιβλία «τούβλα» ( για να μην παρεξηγηθούμε , αναφερόμαστε στο πολυσέλιδό τους …) , που διαθέτεις πληροφορίες και είσαι πάντα άριστα ενημερωμένος  για το ποιος παντρεύτηκε ,ποιος χώρισε ,ποιος ...έβηξε , που ξέρεις με την παραμικρή  λεπτομέρεια παραμέτρους και μυστικά για το κυνήγι  , το ψάρεμα, την ποδηλασία ,τα μαστορέματα, την μόδα, την γευσιγνωσία,τα αυτοκίνητα ,τις μηχανές,το ποδόσφαιρο ,το μπάσκετ,το βόλεϋ ,το πινγκ –πονγκ,το μπάτμιντον και το χόκεϋ επί …λάσπης , εσύ αδελφέ μου , ταλαίπωρε εαυτέ μου, Χριστιανέ Ορθόδοξε πιστέ , κάνε έναν διάλογο με την συνείδησή σου όταν σε ελέγχει και σε ρωτά : Αλήθεια τι γνωρίζεις για τον Χριστό σου ; Αυτόν που σταυρώθηκε για σένα! Και τόλμησε επιτέλους , βρες το θάρρος  να της απαντήσεις και να ομολογήσεις: Σχεδόν…τίποτα ! Τα βασικά !Μέσες άκρες που λένε! Των Χριστουγέννων και του Πάσχα ! Όσο δηλαδή βάσταξε η εορταστική , πανηγυρική , εκτυφλωτική,  περιστόλιστη και ολιγόλεπτη παρουσία μας στον ολιγόλεπτα ομοίως πλημμυρισμένο Ναό , το πρωί των Χριστουγέννων και το βράδυ του Επιταφίου και της Ανάστασης! Αυτά ξέρω , τα βασικά , τα απαραίτητα , που ξέρουν οι πολλοί , αυτά που τα χω δει και σε ταινίες ! Με ποπ κορν και αναψυκτικό ! Πλαστική … αναψυχή ! Ως εκεί !  
Ο Χριστός στο καρφί , στον Τάφο , στην λαμπάδα και στο αρνί ! Άντε και του χρόνου !
Βρες το θάρρος αδελφέ μου , ταλαίπωρε εαυτέ μου , βάλε αρχή από σήμερα και πες : Θα μάθω τα πάντα για τον Χριστό μου! Αυτόν που ευλογεί και αγιάζει τα σύμπαντα! Θα μελετήσω και θα ψάξω σ αυτά που υπάρχουν αιώνες τώρα μέσα στο Ευαγγέλιό Του ! Σήμερον της ευδοκίας ημών το προοίμιον, της Σωτηρίας το κεφάλαιον,  σήμερον γεννάται , κρεμάται , ανασταίνεται ! Στο σήμερα και στο τώρα όχι στο αβέβαιο και αχαρτογράφητο αύριο ! Τώρα να φωτίσουμε την ψυχή , τώρα να αποκτήσουμε και εμείς ελέω Θεού , μια κάποια πεποίθηση καλής συνείδησης ! Να Τον γνωρίσουμε , έμβρυο  στο ευλογημένο γένοιτό μοι της Παναγιάς  , βρέφος νιογέννητο εν χερσίν της Παρθένου ,  στην αγκαλιά της πανυμνήτου Γαλακτοτροφούσας και έπειτα μικρό παιδί υπάκουο να προκόβει στην αρετή , έφηβο στον Οίκο του Πατρός, νέο να εργάζεται σκληρά στο μαραγκούδικο του Σώφρονος Ιωσήφ , τριάντα ετών να εισέρχεται στην τριετία της δημόσιας αποκαλυπτικής και λυτρωτικής του δράσης ! Να γνωρίσω τον Χριστό μου ! Μέσα από τις αιώνιες λαλιές Του : Ο πάντα φέρων τω ρήματι της δυνάμεως αυτού ! ( Εβρ.1.3) Αυτόν που συγκρατεί τα πάντα με την δύναμη του λόγου Του ! Με πόθο ευλογημένο , με θέρμη Θεάρεστη . Αναζητητής Της Αλήθειας , Της Ζωής , Της Ελπίδας , Του Φωτός !Σήμερα ! Δεν πέρασαν ούτε τα Χριστούγεννα , ούτε το Πάσχα , ούτε οι μεγάλες μέρες της πίστης μας ! Είναι εδώ πάντα στο παρόν ! Στο κέντρο της καρδιάς μας! Δεν είναι ανεπίκαιρο το να μελετάς οποτεδήποτε τα γεγονότα της Γεννήσεως , της Βάπτισης ,του Θείου και θεληματικού Του Πάθους , της τριημέρου Εγέρσεως, της Αναλήψεως ,  τις Παραβολές του Τριωδίου ! Η παραμικρή στιγμή είναι καιρός φωτισμού εκ της αδύτου Σοφίας , του Υιού και Λόγου του Θεού ! Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε πολυγραφότατος συγγραφέας , ούτε παραγωγός Εκκλησιαστικού Ραδιοφώνου , ούτε κληρικός , ούτε Ιεροκήρυκας για να γνωρίζεις τις   ζωοδότειρες λεπτομέρειες και τα γεγονότα της επί γης μαρτυρικής  παρουσίας Του ! Τίποτα Θεέ μου δεν ημπορεί να αναπάυσει τον άνθρωπο , έως ότου εύρη Εσέ ! έλεγε ο υιός των Δακρύων Ιερός Αυγουστίνος . 
Το οφείλουμε στις ψυχές μας που αναζητούν συνεχώς το καθάριο Φως ! Που υποφέρουν τόσο , ιδίως στις μέρες μας , από τα σκοτάδια και τα σκουπίδια που επισωρεύονται και πνιγηρά τις σκεπάζουν ! Οφείλουμε στις ψυχές μας να γνωρίζουμε τα πάντα για τα 33 χρόνια της επίγειας ζωής της Ζωής ! 33 χρόνια ένας Σταυρός ζωοποιός ! Από την σύλληψή Του ως το Αμήν του Ιωάννη Του ! ( Συνεχίζεται…. )
Νώντας Σκοπετέας
Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή ( 4 μέρη )









1 σχόλιο :

  1. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

    Σημεία των καιρών (4) - Η φυλακή της νέας Ταυτότητας και το ΧΑΡΑΓΜΑ στο DNA
    ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ:
    https://www.youtube.com/watch?v=kTB5Dr2ehHE

    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ (ΦΕΚ 1476-Β, 27 Απριλίου 2018) ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ;

    ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.
    ΑΜΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τα σχόλιά σας εδώ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~