main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

9 Αυγ 2019

Η γεροντισούλα μου …Η Παρασκευούλα μου( Μέρος 3)


Μια φορά την κάλεσαν για καφέ.  Επιστρέφοντας στο σπίτι γονάτισε μπροστά  στην εικόνα της Παναγίας  κι έκλαψε!Μη με αφήσεις ξανά να βρεθώ σε τέτοιες παρέες Παναγία μου, έλεγε! Ο λόγος; Δεν άντεχε στην ιδέα πως το ανθρώπινο στόμα μπορεί να γίνει  κριτής των άλλων...Τη μάραινε το "κουτσομπολιό"!
Πήγαινα θυμάμαι ψωμί σε μια πολύ  ταλαιπωρημένη ψυχούλα  μα αρκετά δύστροπη....Την κυρά Μ.. εκοιμήθη και του λόγου της.. Πρώτα πήγαινα το ψωμάκι  της κυρά Μ κι έπειτα με την καρδία  αερικό ,  κατευθυνόμουν για το ακριτικό σπιτάκι της Παρασκευούλας …  Όταν με ρωτούσε  η κυρά Μ  εάν έχω κι αλλού να παραδώσω ψωμί της απαντούσα πως πρόκειται να πάω στην κυρά Παρασκευούλα.  Πω πω πω! Η κυρά Μ .. δυσφορούσε   μόνο στο άκουσμα του ονόματος της...Στην τέτοια  θα πας..Στην κομμουνίστρια  που το παίζει και θρησκευτικιά...κι άλλους …επαίνους ...Αντίθετα όταν πήγαινα έπειτα στην κυρά Παρασκευούλα  και με ρωτούσε  πως πήγαν οι διανομές  και που έτυχε να πάω πριν από αυτή, όταν της έλεγα πως ήμουν στην κυρά Μ, με τα καλύτερα λόγια μιλούσε για Αυτή! Με αγάπη που ξεχείλιζε! Μακροθυμία! Ανεξίκακο !
Γεροντικό δεν διάβασε. Το Ευαγγέλιο ήταν ο οδοδείκτης της. Η άμετρη αγάπη της για τον Χριστό, της ελάφρωνε τα φορτία που σήκωνε!
Όταν έφευγα από το σπιτάκι της, καθώς με ξεπροβόδιζε, μου έλεγε χαμηλώνοντας τα ματάκια της: Κι αν είπα κάτι που σε σκανδάλισε, συγχώρα με. Έκανε αγρυπνίες, ειδικά όταν χήρεψε ξανά . Το δωμάτιο της ήταν κανονικό κελί. Αγρυπνία, όχι αστεία! Παρακλήσεις, κομποσχοίνια,  μετάνοιες. Συνέχεια την ευχούλα!
Μου έκανε  πάντα μεγάλη εντύπωση  πως όταν είχε πειρασμούς...εξαφανιζόταν! Μόνη της τα περνούσε όλα ...προσευχόμενη. Με το πέρασμά τους ,  σαν ήλιος ζεστός πρόβαλε ξανά !
Είχε συναίσθηση.  Γνώριζε την αιτία για την οποία ο άλλος υποφέρει πνευματικά.  Πρώτα όμως έστελνε σε πνευματικούς.  Εκεί  στόχευε  η αγνή ψυχή της. Στο μυστήριο  της μετανοίας! Ιερείς  την ευλαβούντο! Κάποιοι πήγαιναν για ανακούφιση στο "Αρχονταρίκι " της. Κι αν τύχαινε να επικοινωνήσει  με κάποιον Αγιορείτη  και δη ηγούμενο  πετούσε! Όπως με τον Γέροντα της Αγίου Παύλου τον Γέροντα Παρθένιο με τον οποίο είχαν πνευματική σχέση !
Ήταν άνθρωπος που ήξερε να ακούει.  Να ακουμπάει στον πόνο σου. Να μη σε αποπαίρνει. Βάζοντας πάνω από όλα το λόγο του Πνευματικού  Πατρός! Ήθελε να χαίρομαι! Να χαίρομαι  και να ελπίζω. Ήξερε πως οι δυσκολίες είναι το φροντιστήριο  της ψυχής...Και τόνιζε πως όταν εκείνη τις βίωνε έπινε το πικρό ποτήρι  αλλά είχε και τη άφατη  χαρά  της Θεομητορικής  μεσιτείας!
Σε μια πληγωμένη ψυχούλα πολύ της στάθηκε! Χρόνια ήταν εκείνη  ακραία ασθενική. Της λέει μια μέρα: Δεν έχεις τίποτα! Άσε τους γιατρούς! Θα σε πάω εγώ σε ένα φίλο μου γιατρό. Όντως, την πήγε. Σε ιερέα!! Έσκουζε σα γουρούνι το δαιμόνιο που είχε η γυναίκα ! Η Ε…  δε "θεραπεύτηκε " τελείως.... Όμως χάριν  σε αυτή  την ψυχή , βαδίζει με σκληρό αγώνα και πόλεμο, τον  δρόμο του Σωτήρος  Χριστού.
Κάτι που χαρακτήριζε σίγουρα  την Κυρά Παρασκευούλα  ήταν η ελεημοσύνη! Παρόλο που δεν είχε, έδιδε! Δεν μπορούσες να φύγεις από εκείνο το φτωχικό σπιτάκι  χωρίς  να σου δώσει έστω κάτι. " Έχουμε και κεκοιμημένες ψυχούλες  "..έλεγε… Περιμένουν …! Υπερασπιζόταν την πίστη της! Πάντα έτρεχε σε όποιον την είχε ανάγκη.  Έναν παρηγορητικό λόγο  μια πρακτική  βοήθεια.  Αν και η υγεία της δεν της το επέτρεπε  μέχρι και τα 90 της  έτη νήστευε πολύ. Πόσο λυπήθηκε όταν στα τελευταία της έπρεπε κάνοντας υπακοή στον πνευματικό της  σε περιόδους νηστείας να καταλύσει γαλακτοκομικά! Υπέμενε  τα πάντα και τους πάντες! Στα παιδιά της έδωσε το παράδειγμα  της αγωνιστικής της πίστης.  Αξιώθηκε να λάβει πληροφορία πως θα περάσει 3 ασθένειες πριν την κοίμηση της ! Όσο διάστημα ήταν στο νοσοκομείο, λίγο πριν την κοίμηση  Της, αμετανόητους  τους έστρεψε στο πετραχήλι!
 Να εμπιστεύεσαι πολύ τον Θεό, έλεγε η κυρά Παρασκευούλα!! Χθες, μου αφηγούνταν, πονούσε η πλάτη μου, το κόκαλο το στραβό που ξέρεις...(μου έλεγε).Εδώ στην ερημιά που να βρεις άνθρωπο για να σε να τρίψει ανακουφιστείς..  Είχα το 4ε(εκκλησιαστική τηλεόραση).Βλέπω ξαφνικά τη φωτογραφία  του Παππούλη (Έτσι αποκαλούσε τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη) Α!! Εσύ Παππούλη θα φέρεις άνθρωπο!!Τώρα που έγινες κι Άγιος!(Το 4Ε είχε εκείνη την ώρα αφιέρωμα στην αγιοκατάταξη του Γέροντος). Το πίστεψε! Μετά από λίγο ακούει να χτυπά η πόρτα!!! Ήταν η βοηθός φαρμακοποιού του χωριού. Λυτρώθηκε ! Μέσα  στη νύχτα! Χωρίς λόγο αποστολής φαρμάκων...
Κάτι που θυμήθηκα  από την παιδική ηλικία  της κυρά Παρασκευουλας. Όπως  σου είχα πει, η μητέρα της ήταν εκείνη που αποτέλεσε  την πηγή  της πίστης  της. Την οποία  όμως στερήθηκε  νωρίς  σε ηλικία μόλις 8 ετών.  Θυμόταν τα νυχτέρια που κάνανε, αγρυπνίες, διαβάζοντας το ψαλτήρι, κάνοντας παρακλήσεις...
Ήταν παραμονή του Τιμίου Σταυρού, η Παρασκευούλα  μικρό κορίτσι , λίγο πριν φύγει η μητέρα της. Συγκεντρώθηκαν στο σπίτι τους ευλαβείς Χριστιανοί  και κάνανε αγρυπνία  έχοντας σε ένα βάζο βασιλικό  τον οποίο την επομένη  θα τον πήγαιναν στην εκκλησία  για τη Θεία Λειτουργία. Κατά την  διάρκεια των αναγνωσμάτων, ο βασιλικός άνθησε πανέμορφα ανθάκια !! Βαθιά  νύχτα ήταν όταν ξαφνικά  ακούστηκαν καμπάνες.  Πολλές πολλές καμπάνες!! Βγήκαν έξω. Κι όπως η ίδια θυμάται, μέσα στο κατασκόταδο  της νύχτας, άνοιξαν οι ουρανοί και έγιναν υπέρλαμπροι!Όταν έπεσε στα χέρια της μητριάς της , η οποία την κακομεταχειριζόταν έζησε ακόμα ένα θαύμα.  Την έστειλε να πάει στο πηγάδι να φέρει νερό. Μικρή  και  όπως ήταν, έπεσε μέσα στο γεμάτο  πηγάδι! Την έψαχναν.  Που να τη βρουν. Κι όταν  άκουσαν φωνές να έρχονται από το πηγάδι θαύμασαν.  Ο Θεός  την κράτησε στη ζωή!! Λογικά  θα έπρεπε να είχε πνιγεί!
Άρχισαν ξανά τα προβλήματα  τα σοβαρά με την καρδία της. Εγκεφαλικό επεισόδιο.  Ωστόσο  πάντα στο στόμα και στην καρδιά με το " Έλα Χριστέ και Παναγία μου"!!!
Το "Θεαγένειο" το Νοσοκομείο  το είχε πολύ Αγάπη!Μόνο στην ιδέα πως εκεί πήγαινε για θεραπείες ο Αγ. Παΐσιος αναπαυόταν !
Στο νοσοκομείο, τους δυο τελευταίους μήνες της επίγειας ζωής της, κι όπως έχει καταντήσει το τρέχον υγειονομικό  σύστημα...έγινε  παράδειγμα στους γιατρούς...οι οποίοι  στην κάποια αδιαφορία  για τη γριούλα Παρασκευή  πήραν το μάθημα τους...όταν σε ειρωνείες τους απάντησε με ταπείνωση μα και ομολογιακό σθένος μέσα από το Λόγο του Ευαγγελίου! Οι επιστήμονες...θαύμασαν...Την ζέση της " ξεχαρβαλομένης " κατά τα άλλα καρδιάς...Που χτυπούσε για τον Χριστό σε ομαλό ρυθμό ,γλυκά...ασχέτως αν το σαρκικό κομμάτι της την εγκατέλειπε...
Έκτοτε ότα ν την έβλεπαν της φιλούσαν  τα χεράκια της...Γιαγιούλα μας την αποκαλούσαν!!! Και Πόσο χαιρότανε!
Στο δωμάτιο του νοσοκομείου...σε κατάσταση έντονης προσευχής...κυρίως για τους συνασθενούντες  της....Όπως η εικόνα Του Δεσπότη Χριστού ήταν στον απέναντι τοίχο...Τον έβλεπε να αλλάζει μορφή....Να έρχεται στη μορφή της εικόνας κι έπειτα να παίρνει μια εξωκοσμική  διάσταση....
Τότε λάμβανε και την πληροφορία...
Πάντα μου έδινε να της ανάβω κεράκι στη Μονή της Αγίας Βαρβάρας!Το ένιωθε το κερί ....Το έλιωνε  στην ψυχή της πριν ακόμα ανάψει...
Και πάντα θυμόταν  την τιμή που της έκανε η Παντοχαρούλα μας, να "ανοίξει" εκκλησία  για Θεία Λειτουργία  προς ενίσχυση σε πειρασμούς που αντιμετώπιζε!
Πάντα τα μάτια της ήταν χαμογελαστά..υγρά και πονεμένα.  Τον τελευταίο καιρό  όμως..έτρεχαν  ασυγκράτητα...Ένιωθε τις τελευταίες μέρες της. Φοβόταν  μήπως δεν καταφέρει  να δει το πρόσωπό  Του Φωτός...Θλίψη γέμιζε...Και ικετευτικά μου ζητούσε να τη συγχωρέσω. Ποιά;; Την κυρα Παρασκευούλα  που χωρούσε  τους πάντες στην ψυχή της!!!!
4 Ιουλιου 2018!   Μου έφυγε η  Γερόντισσα Μου! Το χωριό στο οποίο ζω...εξορία! Εξορία χωρίς την παρουσία Της! Δεν ήθελε να κλαίω! Άσχετα αν τα δικά της μάτια ήταν πάντα μουσκεμένα!! Πάντα της φιλούσα τα χέρια..  Ήταν η Γεροντισσούλα  Μου!
Το νεκρικό της σώμα όμως  μου έδωσε παρηγοριά.  Ήταν χλιαρό. Μάγουλα ροδαλά  κι εύκαμπτο το κορμί της.  Έτσι πρέπει να έφυγε... με ένα "Έλα Χριστέ και Παναγιά " στο στόμα!
Καμιά  φορά τους ανθρώπους τους έχεις ήδη αθάνατους όταν βρίσκονται ακόμα στη ζωή...Ασθενούν και ενώ προς στιγμή  φοβάσαι την εξέλιξη, σε κρατάει κάτι στην πιο αιώνια στιγμή που φλερτάρει με τον εφήμερο βίο...Και δεν προλαβαίνεις να τους αποχαιρετήσεις! Ή δεν  θέλεις , αρνείσαι  να τους αποχαιρετήσεις.  Κάπως έτσι συνέβη και με την κυρά Παρασκευούλα!! Την είχα μέσα μου αθάνατη!!! Όπως ένα μικρό παιδί έχει τους γονείς του...
Δεν πρόλαβα  λοιπόν να την αποχαιρετήσω . Δεν πρόλαβα να πάρω την ευχή της για το υπόλοιπο του εξόριστου βίου μου …
Όταν φευγαλέα άκουσα πως το απόγευμα της 4ης Ιουλίου 2018 θα κηδευόταν η Παρασκευούλα, έσπασα  μέσα μου! Δεν έκλαψα. Δεν ήξερε κανείς  τι σήμαινε για μένα η γλυκιά μου γιαγιά Παρασκευούλα! Όταν απομονώθηκα  την αναζητούσα! Πνιγομουν στα δάκρυα! Πνιγότανε η ψυχή μου! Μα να μην προλάβω ! Όμως ο Θεός γρήγορα με παρηγορήσε με το βλέμμα της αιώνιας Αγάπης Του! Και έκανα ζευγάρι  τη χαρά με τη λύπη...
Το σπιτικό της όπως σου ανέφερα ήταν ένα μικρό Αρχονταρίκι.  Πολλές ψυχούλες  βρήκαμε τη ζεστασιά  εκεί. Στην κηδεία της κλαίγαμε με το συναίσθημα της χαρμολύπης. Άνθρωποι που περισσότερο δεθήκαμε μαζί της πνευματικώ τω τρόπω!! Που γνωρίσαμε τον πιο κρυφό της θησαυρό! Πολλοί είναι ακόμα αυτοί που...συκοφαντούν...
Θα έλεγα πως είχε μια "Πορφυριακή " διάθεση απέναντι στην Αγάπη για τον Χριστό! Πίστευε πως η Αγάπη είναι ο δρόμος.  Ο πιο ουσιαστικός.  Είχε βαρεθεί βλέπεις...τους ξερούς κανόνες,  τους αναιμικούς  που γεννούν ίσως κι έπαρση!
Πριν κάποια χρόνια η Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου, ήταν υπό σκέψιν να εκδώσει  ένα βιβλίο  αναφορά  σε απλές, ταπεινές  ψυχές  που ζουν στο κόσμο κι αγωνίζονται  ακαματα τον Καλόν Αγώνα.  Τότε, ανέφερα  στους πατέρες  την κυρά Παρασκευούλα. Τους εξέπληξε ο τρόπος ζωής της. Είχα όμως πολύ φόβο.  Ήταν εν ζωή. Κι αν τη Ρωτούσα εάν ήτο ευλογημένο κάτι τέτοιο έστω και μετά την κοίμησή της ...θα με αποκαλούσε  τρελό! Και θα σταματούσε να μου λέει…Η έκδοση, δεν πραγματοποιήθηκε.
Ήρθε όμως η στιγμή αδελφέ μου ! Στα εμπιστεύτηκα όλα αυτά να ωφεληθούν ψυχές που θα ακούσουν , που θα διαβάσουν , που θα δακρύσουν με όλα αυτά τα φτωχά και πλούσια μαζί  θυμητάρια μου .   Τις ευχές όλων αυτών των ταπεινών ψυχών να έχουμε. Και ο Θεός να επιτρέπει  να μας φανερώνονται.  Το έχουμε πολλή ανάγκη! Ιδίως σε μια τέτοια  εποχή ισοπέδωσης  των πάντων...!
Νώντα μου,  αδελφέ μου! Εύχου! Θέατρο  είμαι  ενώπιον Θεού κι αγγέλων!Αναπολόγητος για την ευσπλαχνία  του Θεού!!Με εγωισμό που ξεχειλίζει .... Τίποτα δεν πήρα από εκείνη....
Είχε κι άλλα , είμαι σίγουρος να μας πει ο Γιώργης, ο …φούρναρης , ο γραφιάς , ο φιλομόναχος και φιλάγιος συναμαρτωλός αδελφός μας , με την ρομαντική ποιητική ψυχούλα την αφιερωμένη , που ζητεί και φρονεί μόνο τα άνω πλέον! Τώρα πια  γνωρίζει το γιατί επέστρεψε στα μέρη που πρωτανάσανε τον Θεό ! Όχι για να τον ανακαλύψει , μα για να του αποκαλυφθεί μέσα από ένα ταπεινό του πλάσμα ! Λίγες ώρες πριν τη συμπλήρωση 40 ημερών από την κοίμησή της , ήρθε και στάθηκε μπροστά μας και μας την σύστησε ! Φωτογραφία δεν πρόλαβε να βγάλει μαζί της …Η γλυκιά άρνηση για αποχαιρετισμού  που πιο πάνω μας περιέγραψε… Μόνο το φτωχό της μνημούρι , που ακόμα δεν φτιάχτηκε , να φανερώνει τόσο ταιριαστά την φτωχή και περιφρονημένη τούτη μορφή …Δεν είναι αμάρτυρη η εποχή μας ! Μέσα στον κόσμο τούτο  που βιάζεται να κρίνει , να στιγματίσει , να πληγώσει και να ονειδίσει , υπάρχουν της διπλανής πόρτας οι Άγιοι με διάπλατο το αρχονταρίκι της ψυχής τους, με σοφία δοσμένη απλόχερα από τον Κύριο μακριά από την απατηλή και ψευδώνυμη γνώση τούτου του κόσμου  ! Μια ψίχα από το περίσσευμά μας  χορταίνει το σαρκίο τους και ένα αστέγνωτο δάκρυ τους τον βράχο του εγώ μας διαπερνά …

Νώντας Σκοπετέας
 Απόσπασμα από υπό έκδοση νέο βιβλίο στην σκιά του Προμάχου Ορθοδοξίας...
 συνέχεια στο Δάκρυ στο Εγώ...
και από την εκπομπή με τίτλο : "Αυτοί οι παράξενοι Χριστιανοί" ( μέρος 4ο )

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον αδελφό μας και συνοδοιπόρο Γιώργο Δ. για τις μοναδικές αλήθειες που με αγάπη υιική φώλιασε στο ...Αμήν μας…

Εις μνήμην της κυρά-Παρασκευούλας , της κοσμοκαλόγριας που χάριτι Θεού συναντήσαμε ελάχιστα πριν κλείσει τούτο το βιβλίο …

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλιά σας εδώ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~