30 Μαρ 2018

Aπό το πρωί είναι το Σάββατο μεγάλο !





Πότε ήταν που άνοιξαν οι πύλες της μετανοίας ; Πότε που το Τριώδιο στο ψαλτήρι , ξεκίνησε να μετρά  τις κατάγιομες από λυτρωτική αυτοκατάκριση  μα και γαληνιώσα ελπίδα σελίδες του και έγιναν τούτες δρόμοι ευθείς και σωτήριες τρίβοι  ; Τις ακολουθήσαμε στην πορεία αυτή την ωραία , την κατανυκτική , την χαρμολυπημένη με τις τόσες σπουδαίες στάσεις …Αυτές τις μέρες και τις Κυριακές με τους αθάνατους ήρωες , της πίστης μας τους  πρωταγωνιστές  και  σταθερούς μποστάρηδες σε τούτο τα ανεπανάληπτο ταξίδεμα! Όπου κι αν έχεις πάει σε όσους προορισμούς φημισμένους , σπάνιους , που λίγοι μόνο , οι κοσμογυρισμένοι ,  τα κατάφεραν να τους επισκεφθούν , αν δεν έχεις κάνει τούτο το ταξίδι στα μέρη τα Ουράνια του Τριωδίου , δεν έχεις πάει πουθενά ! 
Έχει προορισμό τελικό αυτό το ταξίδι , ένα μνημείο κενό , έναν θάνατο νικημένο , έναν Σωτήρα Αναστημένο ! Οι σελίδες του Τριωδίου καταλήγουν στον θρίαμβο της Ζωής , στην συντριβή του διαβόλου ! Ούτε μια λέξη μέσα τους , που να μην έχει μια συνταρακτική σπουδαιότητα ! Όμως εμείς πολλές φορές, τι κρίμα,  την αγνοούμε !  Εμείς δεν είμαστε εξάλλου που έχουμε τολμήσει να ξεστομίσουμε σαν σοφός κατά τα άλλα λαός εκείνο το : το πολύ κύριε Ελέησον δεν το θέλει κι ο Θεός ; Τι χρειαζόταν τώρα αυτή η αναφορά σε μια αστοχία, σε ένα λαϊκό ολίσθημα; Όλην την Σαρακοστή την νήστεψες όπως ορίζουν οι κανόνες της μάνας Εκκλησίας , δεν έλειψες ποτέ  απ τις υπέροχες ακολουθίες , τις Κυριακάδες με τα επί Σοι χαίρει , τα εφύμνια της Κυράς στις ανοιξιάτικες πάντα Παρασκευές της , στα προηγιασμένα ονείρατα  τα γονυπετή  του Παραδείσου και του Άρτου της αιωνιζούσης Ζωής , στο  ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας από του Λαζάρου την Έγερση ακόμα  και τα πειστήρια της κοινής Αναστάσεως , ως το μυρωμένο βράδυ του Επιταφίου του Χριστού …Και ξημέρωσε το ευλογημένο Σάββατο , η ημέρα η εβδόμη! Κουρασμένο το σαρκίο από την αλάδιαγη νηστεία , από τις σωρευμένες ορθοστασίες…Μένουν λίγες σελίδες ακόμα !Μην τις προσπερνάμε αδελφέ μου , τούτες τις σελίδες που επιγράφονται: Μεγάλο Σάββατο πρωί ! Μην βιαζόμαστε να φτάσει το νύχτωμά του ! Μην κάνουμε συγκατάβαση  σε εκείνη την φωνή που έρχεται από τα δεξιά και μας ψιθυρίζει : -Εντάξει ,δεν έλειψες ούτε μια μέρα ! Ξεκουράσου και λίγο θα πέσεις κάτω στο τέλος ! Και αύριο Πάσχα που είναι δεν θα χεις δύναμη για τίποτα !Θα πας και το βράδυ και θα κάτσεις ως το τέλος ! Οι σελίδες αυτές του Τριωδίου είναι μοναδικές ! Τα αναγνώσματα στο πρωινό του μεγάλου Σαββάτου ανεπανάληπτα ! Και οι δικοί του ξεχωριστοί ήρωες και μπροστάρηδες!Ο Ιωνάς και οι 3 παίδες …Ολοχρονίς τους μνημονεύουμε ( οι ψαλτάδες τις περισσότερες φορές μηχανικά δυστυχώς προφέρουμε τα ονόματά τους και ψέλνουμε τις ιστορίες τους τις αληθινές ) χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί ! Δεν υπάρχει μέρα στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας που να μην τους θυμηθούμε !
 Στις 9 ωδές των κανόνων ! Στα 9 αυτά ψάλματα που φτιάχνουν έναν κανόνα ! Κάθε μια από αυτές τις 9 ωδές ( έστω και υποτυποδώς με μια απλή αναφορά φράσεων ή λέξεων που παραπέμπουν στην Ιστορία)περιγράφει ένα πρόσωπο και την εξέχουσας σημασίας και μεστή προτυπώσεων για την πίστη μας ιστορία του ! Η πρώτη ωδή αναφέρεται στο θαυμαστό πέρασμα των Ισραηλιτών μέσα από την ανοιγμένη στα δύο Ερυθρά θάλασσα.Η δεύτερη αυστηρά ελεγκτική και θρηνητική  ( που την συναντάμε επί το πλείστον  στην Μ.Σαρακοστή)  περιγράφει την αχαριστία του λαού του Ισραήλ . Η τρίτη στην προφήτιδα Άννα, την μητέρα του Σαμουήλ και την ευγνωμοσύνη της . Η τέταρτη στην προσευχή του Προφήτη Αββακούμ του θεηγόρου , η πέμπτη στον πέμπτο Ευαγγελιστή Ησαϊα! Να ο Ιωνάς κι η δική του έκτη ωδή ! Ω πόσο θέρμη είχε εκείνη η προσευχή του μέσα στον υδάτινο τάφο του ! Οι δυο επόμενες ωδές  φέρνουν μπροστά μας τους 3 γενναιότατους παίδες: Τον Ανανία, τον Αζαρία και τον Μισαήλ! Πίστην στον μόνο Κύριο  τον ζηλωτή Θεό ! Η ανυπότακτη πορεία τους προς την κάμινο και τον Χριστό Λυτρωτή ! Στην ογδόη ωδή , μεταφερόμαστε σε εκείνες τις στιγμές της φλογοφόρου καμίνου ! Μα τι ακούγεται αέναα μέσα στις δυσθεώρατες πύρινες γλώσσες; -Τον Κύριο υμνείτε και δοξολογείτε εις πάντας τους αιώνας ! Έρχονται οι πρώτες 8 ωδές από την άσειστη πέτρα , το θεμέλιο της πίστης μας , την Παλαιά Διαθήκη ! Η εννάτη ωδή χωρισμένη στα δύο αναφύεται  από την νέα συμφωνία Θεού και ανθρώπων ! Ο ύμνος της νέας Εύας και η ευχαριστία του προφήτη Ζαχαρία ! Στο πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου, στον Εσπερινό της Κυριακής του Πάσχα όπως κανονικά ορίζεται ,  σε όλες τις Εκκλησίες της Ορθοδοξίας μας ξετυλίγονται 2 από αυτά τα αληθινά και τόσο ωφέλιμα για τις ψυχές ιστορήματα.  Είναι 15 όλα τα αναγνώσματά του Τριωδίου σε αυτό το πρωινό ! Σε πολλά μοναστήρια κυρίως , διαβάζονται όλα ! Στις ενορίες για λόγους οικονομίας έχει επικρατήσει να διαβάζονται το 1ο    από την Γένεση το 4ο από τον Ιωνά και το 15ο από τον Δανιήλ!
 
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις και συμβολισμοί απαράμιλλοι ! Είναι κρίμα για την ψυχή,  να λείπουν τούτες οι σελίδες από την μνήμη της , το φως τους το άσβηστο μαζί με των υπόλοιπων τα φωτοβόλα μηνύματα , να μην φωταγωγούν τα τελευταία βήματα του δρόμου προς  την ποθεινή τριήμερη  Έγερση  !  Αυτό το σύνηθες κενό ανάμεσα στην νυχτιά των Εγκωμίων και εκείνη της Ανάστασης , που οι περισσότεροι έχουμε «γεμίσει» μόνο με την προετοιμασία του Πασχαλινού τραπεζιού, δημιουργεί κενά και στην ψυχή μας που δεν αποζητά την αλήθεια στο περίπου  της , στο όλοι έτσι κάνουν , στο λίγα και καλά  Η ψυχή μας λαχταρά το πανήλιο Φως του κόσμου! Στην γλυκιά αποκαραδοκία του Χριστός Ανέστη , λίγο πριν ο παπάς ξαναστρώσει τον ανήφορο του Γολγοθά με τα βάγια και τις δάφνες του πρώτου Ωσαννά , λίγες ώρες πριν ο Κύριος απ την καρδιά της γης Αναστημένος πλέον κατοικήσει στις καρδιές των θεασαμένων την Άνάσταση , θα ακουστεί η σπαρακτική  προσευχή του Ιωνά μα και το σύνθημα της νίκης το αιώνιο : Τον Κύριον υμνείτε και υπερυψούτε εις πάντας τους αιώνας ! Προτροπή μας στέλνουν ο Σεδράχ ο Μισάχ και ο Αβδεναγώ ! Κέλευσμα ουρανού που λαβαίνει στο τέλος την πανηγυρική του επικύρωση το λυτρωτικό του επισφράγισμα ! Η υπακοή , η αποδοχή , η υπόσχεση ηχολογούνται πλέον σε πρώτο αριθμό: Τον Κύριον υμνούμεν και δοξολογούμεν εις πάντας τους αιώνας ! Μόνον ΑΥΤΟΝ ! Ό,τι κι αν μας τάξουν , όπως κι αν μας απειλήσουν ! Δεν θα λατρέψουμε κανέναν άλλον παρά μόνο τον αληθινό και μόνο Θεό!
Άγγελος Κυρίου , ο ίδιος ο Χριστός μας,  θα σπεύσει να δροσίσει την όποια κάμινο , την όποια βάσανο υπάρξει ως τιμωρία για αυτήν την ιερή μας αντίσταση!  Ου προσκυνούμεν τη εικόνι ή έστησας , ου λατρεύομεν τοις Θεοίς σου! Τον Κύριον αινούμεν , ευλογούμεν και προσκυνούμεν !Δεν μπορεί να σταθεί κανείς άλλος δίπλα στον Ένα,  στον Τόκο της Θεοτόκου , Αυτόν που έσωσε  τους ευαγείς 3 παίδες,  τότε Τυπούμενος με προφητείες και προρρήσεις  , τώρα όμως και πάντα Ενεργούμενος με τα θαύματα και τα θαυμάσιά Του  ! Τώρα που αδιαλείπτως φανερώνεται και όλους μας ενώνει! Τους συμβοώντας Αλληλούια ! Δόξα Σοι ο Θεός ! στο Θεοχαρίτωτο τούτο πρωινό της πίστης μας το Μεγάλο.  Μην λείψει κανένας μας από αυτό το πρώτο το αναστάσιμο το πανηγύρι !  
Νώντας Σκοπετέας
Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή ( 2 μέρη )