23 Μαΐ 2021

Να ξαναγεννηθούμε…


Κάθε δευτερόλεπτο της τριετούς επιγείου δράσεως του Χριστού μας , είχε μια απροσμέτρητη ουσία και αξία. Τίποτε δε μέσα στα Ιερά γράμματα και στα Ευαγγελικά ρήματα, δεν έχει τοποθετηθεί δίχως ουσιαστικό και κεφαλαιώδη σκοπό, μα και το παραμικρό από αυτά δεν έχει ειπωθεί καθ υπερβολήν.

 Υπάρχει μια φράση, που φαντάζει  όμως έτσι. Ότι δηλαδή, για να δοθεί έμφαση, έχει χρησιμοποιηθεί μια υπερβολή στα όρια της ποιητικής αδείας και εκφράσεως, η οποία πρέπει να συγχωρεθεί στον Θεολόγο συγγραφέα της , ιδίως αν λάβουμε υπόψιν  μας και την απέραντη αγάπη του για τον Κύριο . Κι όμως δεν είναι διόλου έτσι!

Ας μεταφερθούμε στις τελευταίες γραμμές του Ευαγγελίου του Φωτός:

  ἔστι δὲ καὶ ἄλλα πολλὰ ὅσα ἐποίησεν ὁ ᾿Ιησοῦς, ἅτινα ἐὰν γράφηται καθ' ἕν, οὐδὲ αὐτὸν οἶμαι τὸν κόσμον χωρῆσαι τὰ γραφόμενα βιβλία.( Ιω.21,25).

Υπάρχουν δε και πολλά άλλα(ερμ. Π.Τρεμπέλα) που έκαμε ο Ιησούς, τα οποία εάν γράφονταν λεπτομερώς ένα-ένα, νομίζω ότι και αυτός ο κόσμος με όλες τις βιβλιοθήκες του, δεν θα χωρέσει τα βιβλία που θα γράφονται … Και είναι ακριβώς έτσι! Χωρίς ουδεμία υπερβολή! Απλησίαστο για την κοινή λογική κάτι τέτοιο! Κι όμως, δεν υπάρχει ίχνος ακρότητας σ αυτήν την φράση! Όλα δε, κατέχουν μια ισοστάσια σημαντικότητα για την πίστη μας. Αυτή η  Θεοπνευστία γίνεται αντιληπτή από όσους αναζητούν και βρίσκουν απαντήσεις σε οτιδήποτε τους «βασανίζει» στις σελίδες του Ευαγγελίου και στις αιώνιες λαλιές της αιωνίου Ζωής! Υπάρχει όμως κάτι ακόμα εξίσου σπουδαίο σε αυτά τα άσβεστα ρήματα  Μπορούν, όχι αποσπασματοποιώντας (εδώ ελοχεύει η δαιμονική παραπλάνηση), αλλά με γνώση του πνεύματος του Νέου Νόμου, κάποια χωρία από μόνα τους να «μιλήσουν» με απόλυτα επαρκή τρόπο για την Αλήθεια την Ζωή και το Φως! Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η παραβολή του σπλαχνικού Πατέρα! Και αν αυτή μόνο διασωζόταν,  θα ήταν ικανή από μόνη της, να διδάξει διαφωτιστικά και να κατηχήσει ευλογημένα!

Στην σημερινή εκπομπή θα βρεθούμε στο πλάι του Αγίου Νικοδήμου και θα επισκεφθούμε νύχτα τον Κύριό μας! Οι απαντήσεις που δίνει στον νυχτερινό μαθητή είναι συνταρακτικές! 
 Το πνεύμα εναργές! 
Να καίει μέσα μας ο Θεός Πνεύμα! 
Όταν αποστρεφόμαστε την αμαρτία και μας σαγηνεύει το ενάρετο και ο,τι το αληθινά υψοποιό, το Άγιο Πνεύμα μένει μέσα μας ενεργοποιημένο, απομακρύνοντας κάθε δαιμονόσπαρτη  ανασφάλεια και απελπισία! Με το πνεύμα αναμμένο, θα υπερισχύσει εντός μας η βεβαιότητα της Αθανασίας και η χαρά της Αναστάσεως!

 Όλα αυτά εφόσον ο άνθρωπος ξαναγεννηθεί!

Οξύμωρο φάνηκε αρχικά στον Άγιο Νικόδημο! Όπως και σε όσους τυφλωμένους πνευματικά, μα με καλή προαίρεση αναζητούν το Φως που θα οδηγήσει στην απέκδυση του παλαιού ανθρώπου!

Το πνεύμα μη σβέννυτε! (Α΄Θεσ. 5,19).

Ποταμοί ύδατος Ζώντος θα ρέουν από αυτόν τον αναγεννημένο άνωθεν νέο άνθρωπο!

Με το ύδωρ το Ζων και το πυρ της Χάριτος!

Να αγαπήσουμε μόνο το Φως!

Να διψάμε το ζωντανό νερό της πίστης!

Να μετανοούμε συνεχώς!

Με το αείρροο λουτρό της μετανοίας όλο  να ξαναγεννιόμαστε!

Όσες φορές κι αν πέσουμε πάλι θα σηκωθούμε…

Το Πνεύμα σαν ζωπυρωθεί, θα ξαναγεννηθούμε !  

Νώντας Σκοπετέας

Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή .