30 Σεπ 2021

Πατήρ Ηλίας Αλευράς +( Αφιέρωμα) Μέρος 5

 

…Κύλησαν αρκετά οι καιροί …  

Ο πόθος αστείρευτος και αμετακίνητος ! Συχνά –πυκνά επισκεπτόταν την Έλωνα για μέρες ολόκληρες ! Αναζητούσε μια απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα : Μοναχός ή έγγαμος κληρικός ;

Άκουσε κάποτε για τον Γέροντα της Πάρου !Τους μήνυσε με τηλεγράφημα και αμέσως σχεδόν  δέχτηκαν να τον φιλοξενήσουν!  Δεν το κατάλαβε καλά-καλά πως βρέθηκε στην Λογγοβάρδα , το Άγιο Όρος των Κυκλάδων ! Από τον Πειραιά , το πλοίο τότε έκανε σχεδόν οκτώ ώρες ως το λιμάνι της Παροικιάς . Έφτασε  σούρουπο γλυκό χειμωνιάτικο εκεί . Προσκύνησε στην Καταπολιανή και σε όλα τα παρεκκλήσια της . Μέτρησε και όσες πόρτες της  μπόρεσε !  Χρήματα δεν είχε αρκετά  για διανυκτέρευση . Μα δεν ήθελε ούτως ή άλλως καθόλου να καθυστερήσει !Ρώτησε και του παν τον δρόμο !

-  Έξι χιλιόμετρα περίπου ως εκείνη την πλαγιά που βλέπεις Σε μια ώρα περίπου θα είσαι εκεί με τα πόδια ! Το πρωί μπορείς να νοικιάσεις και γαϊδουράκι !

 Ξεκίνησε δίχως δεύτερη σκέψη  φορτωμένος με τον μπόγο του ! Έφτασε όντως μετά από μια ώρα ! Στην ασβεστωμένη αυλή της Ζωοδόχου Πηγής ! Χτύπησε το κουδουνάκι και μετά από λίγα λεπτά  του άνοιξαν ! Του έδωσαν ένα κελάκι στον πρώτο όροφο . Την άλλη μέρα  θα συναντούσε τον Ηγούμενο  , τον Οδοιπόρο του Θεού , τον Γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο ! Μετά την Θεία Λειτουργία το πρωί , πήγε και τον βρήκε ! Η μορφή του η βιβλική τον σαγήνευσε! Κατάλαβε πως εκείνος θα γινόταν της ψυχής του ο γεωργός !

- Γέροντά μου,  σου παραδίνομαι ! του είπε ! Είμαι ένα αμαρτωλό , κοσμικό παιδί ! Μα λαχταρά η ψυχούλα μου δυο πράγματα : Την ιεροσύνη και την αγαμία !

Γέλασε απ την καρδιά του εκείνος ο τρισευλογημένος εργάτης της Ορθοδοξίας !

–Το πρώτο στο χαρίζω ! είπε στον Ηλία 

-Το δεύτερο είναι δύσκολο  θέμα ! Την ιεροσύνη για να την ποθείς,  σε τέτοια  κιόλας ηλικία , την …δικαιούσαι …Την αγαμία όμως , θα την δούμε ! Θα κάνουμε προσευχή !

Έμεινε πολύ καιρό ο νέος στον Παναγιοσκέπαστο τόπο ! Συνέχεια στην χαρούμενη υπακοή , στο  ολοπρόθυμο  διακόνημα , στις συνεχείς ακολουθίες !  Λογγοβαρδινός πλέον αισθανόταν ο Ηλίας ! Τον καμάρωνε ο Γέροντας ! Όλοι οι Πατέρες τον αγάπησαν και συνήθισαν την χαρά τον ενθουσιασμό  και  την προθυμία του  ! Πως λάτρευε  να τους παρατηρεί ! Με τις ώρες μπορούσε να κάθεται με το κομβοσχοινάκι του και μόνο να κοιτά   τον πάτερ Φιλάρετο να αγιογραφεί,  ρουφώντας κάθε του κίνηση  ! Με τι κατάνυξη μετάνοιζε μπροστά στον Άγιο Αρσένιο τον εν Πάρω , που μόλις ο πάτερ Φιλάρετος είχε τελειώσει !   Πέρασαν έτσι αξέχαστα έξι ολόκληροι μήνες ! Του περνούσε από το μυαλό ότι ίσως να τον κρατούσε ο Γέροντας κοντά του ! Δεν εκβίαζε την απόφαση και την απάντησή του περί αγαμίας  ! Ένα καλοκαιρινό πρωινό ,του μήνυσε ο πάτερ Φιλόθεος να πάει να τον βρει έξω απ την  πύλη του Μοναστηριού !

–Πάμε έναν περίπατο , παιδί μου Ηλία!

- Θα πάμε στους Αγίους Πάντες στο βουνό ; τον ρώτησε εκείνος , που είχε μάθει πλέον τον αγαπημένο συχνό προορισμό ησυχίας και μόνωσης του Γέροντα!

 Εκεί αποσυρόταν για μέρες ολόκληρες ο πατήρ Φιλόθεος Ζερβάκος και προσευχόταν υπέρ του σύμπαντος κόσμου !

  - Όχι τέκνον μου ! Ως το προσευχητήριο , εδώ πιο πάνω θα πάμε  

Περπάτησαν αρκετά ως εκεί ! Κάτω από  ένα πουρνάρι μια μεγάλη πλατιά πέτρα , ένα μικρό μαξιλάρι και μια επιφάνεια από σίδερο για να στηρίζει την πλάτη του !

 - Πήγαινε έναν περίπατο  Ηλία παιδί μου και έλα σε δέκα λεπτά πάλι εδώ ! Πες τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας και να επιστρέψεις !

Έτσι και έγινε ! Γύρισε ο Ηλίας να ακούσει ! Διστακτικά πλησίασε τον πατέρα Φιλόθεο.  Ήταν σχεδόν βέβαιος πως ο Γέροντας θα είχε λάβει πληροφορία με την ολόθερμη προσευχή του !

-Έλα παιδί μου ! Ζύγωσε να μιλήσουμε ! Τον χτύπησε στην πλάτη δυνατά με αγάπη και γελώντας του αποκρίθηκε  !

- Ηλία μου είσαι λεβέντης και  πολύ καλό παιδί ! Φυσικά και κάνεις για παπάς !Με την ευχή μου να γίνεις !    Μα για μοναχός δεν μπορείς παιδάκι  μου !

Δεν αποκρίθηκε ο Ηλίας ! Κατέβασε μόνο το κεφάλι του με συστολή ! Τον χαροποίησε η ευλογία που έλαβε για την ιεροσύνη ! Για την αγαμία πλέον δεν είχε αμφιβολία,  αφού έτσι είπε ο Γέροντας ! Τόσο τον αγάπησε και τόσο τον εμπιστευόταν !

-Δεν θα με ρωτήσεις γιατί παιδί μου ;

-Να ναι ευλογημένο Γέροντα ! Αφού το λέτε εσείς ! Να ναι ευλογημένο ! Έγγαμος Ιερέας ! Με την ευχή σας !  Δόξα τω Θεώ !

 –Όχι θα σου πω παιδί μου για να ξέρεις !Δεν μπορείς για άγαμος… Έχεις μπιρμπιλά μάτια Ηλία  μου ! Χαμογέλασαν και οι δύο !

- Άκου με εμένα , ξέρω τι σου λέω ! Είναι δύσκολη και επικίνδυνη παλαίστρα η σάρκα παιδί μου ! Δεν είναι για όλους! Για λίγους μόνο ! Μα και ο έγγαμος βίος … Πανεπιστήμιο παιδί μου …και αγκάθια …πολλά αγκάθια και ανηφόρια  ! Μα εσύ θα αγωνιστείς ! Να έχεις την ευχή μου ! Θα προσεύχομαι πάντα για σένα να ευαρεστήσεις τον Χριστό μας και να έχεις  καλήν απολογία!  Και εσύ μην μας ξεχάσεις !

  Σφραγίδα τούτη η απόκριση του Γέροντα ! Μαζί με την ευχή του και τις ευλογίες όλων των πεφιλημένων Λογγοβαρδινών ξαναμπήκε στο πλοίο , αφού πρώτα στην Παροικιά , μετάνοισε μπροστά στην θαυματουργή εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου!

 ( συνεχίζεται...) 

                                                                Νώντας Σκοπετέας

Απόσπασμα από το βιβλίο: "Πόσα χωράνε σε ένα Αμήν" ( εκδ.Πρόμαχος Ορθοδοξίας) 

όπου συμπεριλαμβάνεται η αφηγηματική βιογραφία του μακαριστού π.Ηλία Αλευρά + 28.7.2021