16 Οκτ 2021

Πατήρ Ηλίας Αλευράς +(Αφιέρωμα) Μέρος 7

 

 ...Ο μπάρμπα -Σπύρος δεν σταματούσε αχόρταγα να κοιτά ! Σκούπιζε συχνά πυκνά με ένα μαντίλι τα δάκρυά του , που έβλεπε σήμερα τον γιό του τόσο ευτυχισμένο  στην μεγάλη τούτη μέρα , την γενέθλια , την αλησμόνητη …Δεν είχε ξαναπάει σε χειροτονία ποτέ του ! Δεν καταλάβαινε πολλά ! Δεν ήξερε και γράμματα ! Φτωχός ψαράς , μια ζωή ολάκερη πάλευε μες στην αλμύρα και στα αγριέματα της δικής του απέραντης γης , να αγρέψει των παιδιών του το προσφάγιον …Μια μεγάλη αδυναμία είχε όμως  …ένα ελάττωμα που έθλιβε τους γύρω του στο σπίτι ! Ιδίως την γυναίκα του και τον μικρό τον γιό ! Έβλαπτε την φήμη του Χριστού και της Παναγίας όποτε νευρίαζε! Είχε μάθει από μικρός σε τούτη την δαιμονοκίνητη ασχήμια  και εκείνο το βορβορώδες  και φριχτό πάθος , τον κυρίευε κάθε λίγο και λιγάκι !

 Τον παρακαλούσε ολοένα ο Ηλίας …–Βρε Πατέρα μου ,  μην βλαστημάς! Σε ικετέυω! Στα πόδια σου πέφτω ! Να , αν θες να ξεσπάσεις, βάλτα με  μένα, χτύπα με αν θες,  μα μην βρίζεις έτσι απαίσια τον γλυκύτατο Χριστό μας , την Παναγία μας…Είναι η Μάνα μας !

 –Δεν το θέλω Ηλία μου …δεν το θέλω ! έλεγε και έκλαιγε σαν το μωρό παιδί ! Δάγκωνε τα χείλη του εκείνο το πρωινό που έβλεπε τον γιό του πλέον ζωσμένο με τα Αγγελικά φτερά …με το οράριο , το στιχάριο τα επιμανίκια !

-Ο Ηλίας μου Παπάς και εγώ να βλαστημάω…μονολογούσε μέσα του  !

 –Εσείς του τα κάνατε τα άμφια του Διακόνου ; τον ρώτησε μια ηλικιωμένη κυρούλα που έστεκε δίπλα του! –Ο Πατέρας του δεν είστε ;

Πλησίαζαν να λάβουν αντίδωρο και να ευχηθούν στον νέο Διάκονο ! Δεν αποκρίθηκε , γιατί δεν  κατάλαβε και τίποτε ο μπαρμπα Σπύρος ! Ούτε τι θα πει άμφια ήξερε , ούτε καν ποιός ήταν ο Διάκονος ! Μετά το τέλος βρήκε τον γιό του έξω από τον Άγιο Πέτρο .

 –Παιδί μου… παπά … Ηλία μου ,  μήπως πρέπει να κάνω και εγώ κάτι για σένα ; γιατί μια γερόντισσα πριν μου είπε αν σου έκανα τα άμφια …τι είναι τα άμφια παιδί μου ;

 -Αυτά που μου φόρεσε ο Δεσπότης πατέρα !

 – Α τώρα κατάλαβα !  πρέπει να τα πληρώσω εγώ  !  Συγχώρα με παιδάκι μου ! Που να το γνωρίζω ! Αγράμματος άνθρωπος είμαι !

-Πατέρα ,  δεν θέλω σήμερα κάτι τόσο φτηνό να μου δωρίσεις ! Αυτά πανιά είναι ! Ευλογία έχουν βέβαια  από τον Επίσκοπο και από την Θεία χάρη ! Μα εγώ θέλω σήμερα από σένα  ένα πολύ  μεγαλύτερης αξίας  , ένα ασύγκριτο  , ένα ανεκτίμητο δώρο !

–Τι θες να σου πάρω παιδί μου ; Δεν έχουμε και τόσους παράδες  ! Στοίχισε το να έρθουμε όλοι μας εδώ ! Και το ξενοδοχείο χθες το  βράδυ ! Και τα εισιτήρια ! Αλλά ό,τι μου πεις θα το φροντίσω ! Θες κανένα ρολόι μήπως , τίποτα παπούτσια καινούργια για να έχεις ; Πες μου ! Θα δανειστώ αν χρειαστεί ! 

-Πατέρα μου σε τούτην την τόσο σπουδαία για την ζωή μου ημέρα την ανεπανάληπτη , που ξέρεις καλά πόσο την περίμενα πάντα ,  θέλω από σένα ένα και μόνο δώρο … Να σταματήσεις να βλαστημάς  ! Να μην το ξανακάνεις ποτέ σου ! Θα είναι αυτό , σαν να μου έχεις χαρίσει τα πάντα ! Αυτό είναι το δώρο που περιμένω σήμερα από σένα ! Τι λες θα μου το χαρίσεις  ;

Χαμήλωσε τα μάτια ο μπαρμπα-Σπύρος! Τον συντάραξε αυτό το αίτημα του νέου Διάκου ! Σαν να συνειδητοποίησε σε μια στιγμή το μέγεθος του εγκλήματός του,  μα και το ανεκτίμητο δώρο της αναγέννησης δια της μετανοίας !  Έγινε και για εκείνον τούτη η ημέρα γενέθλια και το Άργος…Δαμασκός !  3 Δεκεμβρίου του 1966 ! Ως το τέλος της ζωής του ο μπάρμπα-Σπύρος ο Τσάκωνας , ο φτωχός ψαράς , ο πατέρας του παπά,   ποτέ του δεν ξαναβλαστήμησε τα Θεία !Το εξομολογήθηκε και ξαλάφρωσε!Μα  όποτε το συλλογιόταν ως τα στερνά του ,  σαν τον μετανοημένο Πέτρο στου ορνιθιού το λάλημα δάκρυζε και σταυροκοπιόταν !                         ( συνεχίζεται...) 

                                        


                                                                     Νώντας Σκοπετέας

Απόσπασμα από το βιβλίο: "Πόσα χωράνε σε ένα Αμήν" ( εκδ.Πρόμαχος Ορθοδοξίας) 

όπου συμπεριλαμβάνεται η αφηγηματική βιογραφία του μακαριστού π.Ηλία Αλευρά + 28.7.2021