14 Μαΐ 2022

Σε τέτοια περίοδο, τέτοια εκπομπή;


Μας έγινε μια τέτοια ερώτηση σαν ανακοινώσαμε την θεματολογία αυτής της σειράς εκπομπών μετά το φετινό Πάσχα!

Χαρμόσυνο Πεντηκοστάρι. Τριώδιο των ρόδων! Χαράς τα πάντα πεπλήρωται! Πασχάλια μέθεξη! Ανέστη Χριστός και χαίρουσιν Άγγελοι! Είναι κατάγιομη με χαρά των Χριστιανών η ζήση, όχι όμως μόνο τούτην την περίοδο! Μα πάντοτε! Από εκείνο το ορθρινό μήνυμα του εν δεξιοίς καθημένου Αγγέλου! Η Ζωή δεν συμπορεύεται με τους νεκρούς!

Ανέστη Χριστός και ο Άδης επικράνθη, κατηργήθη, ενεπαίχθη, ενεκρώθη, καθηρέθη, εδεσμεύθη, καταβέβληται.

Η Ζωή πολιτεύεται! Παντού και μόνο Η Ζωή !

Για όλα αυτά δεν είναι παράταιρη μια σειρά εκπομπών με πυρήνα την ακολουθία εις κεκοιμημένους!

Κεκοιμημένοι!

Όχι νεκροί!

Ανέστη Χριστός και νεκρός ουδείς επί μνήματος.

Χριστός γάρ εγερθείς ἐκ νεκρών, απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος δίνει την εξήγηση και το έναυσμα σε μια τέτοια περίοδο να μιλήσουμε για όσα μέχρι χθες άγνωρα και απλησίαστα για την φοβισμένη λογική μας, προκαλούσαν την απομάκρυνσή μας και την αποφυγή τους ως μακάβρια και αχρείαστα και αταίριαστα με την χαρά μας! Την ψεύτικη, την επίπλαστη και απατηλή χαρά που βλέπει μόνο ένα τέρμα και καμιά απαρχή, ένα τέλος και κανένα ξεκίνημα αιωνίου, έναν θάνατο μακάβριο και καμιά αγέραστη μακαριότητα.

Έχουμε ιχνηλάτη πεπειραμένο να μας καθοδηγήσει σε αυτούς τους άγνωστους δρόμους. Τον Ιεροκήρυκα του Παραδείσου τον κυρ Δημήτρη τον Παναγόπουλο! Ο λόγος του συνταρακτικά αφυπνιστικός! Δεν χαϊδεύει τα αυτιά μας! Δεν φοβάται μήπως γίνει δυσάρεστος!

Δεν χωρά η ανθρωπαρέσκεια σε μια τέτοια Ιεραποστολή!

Μόνο η Θεαρέσκεια!

Γνωρίζει κάτι πολύ καλά! Ότι τώρα υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε τα λόγια του αμώμου όταν θα ακουστούν να μην είναι κούφια και ασύμβατα με την ζωή του κεκοιμημένου! Ακόμα υπάρχει χρόνος όχι μόνο να τα κατανοήσουμε, αλλά να τα βιώσουμε!

Γιατί μόνο τότε φοβόμαστε τον θάνατο όταν δεν βιώνουμε την αληθινή ζωή! Εν αληθεία, εν μετανοία, Εν Χριστώ Ιησού Αναστάντι!

Μόνο τότε θα μπορούμε να κατανοήσουμε πως μπορεί μέσα στην χαρμονή κάποιος να εορτάζει και να θέλγεται από τα ποιητικά λόγια της «νεκρωσίμου» ακολουθίας! Μα και να βιώνει μαζί με τον Μέγα Απόστολο των Εθνών το: Εμοὶ γὰρ τὸ ζῆν Χριστὸς καὶ τὸ ἀποθανεῖν κέρδος. (Φιλιπ.1,21).

Νώντας Σκοπετέας

Απόσπασμα από σειρά 7 εκπομπών αφιερωμένων στην ερμηνεία της ακολουθίας εις κεκοιμημένους υπό μακαριστού Δημητρίου Παναγόπουλου.