15 Νοε 2011

Ευλογημένο Σαρανταλείτουργο ...


Κάποτε, ένας χριστιανός, ενώ έσκαβε με πολλούς μαζί σ’ ένα νταμάρι, έπεσε βράχος και τους καταπλάκωσε η στοά. Η γυναίκα αυτού του χριστιανού, η κυρία Αργυρώ, έδωσε ό,τι είχε από το υστέρημά της σε έναν ιερέα να κάμη 40 Λειτουργίες για την ψυχή του άνδρα της σ’ ένα εξωκκλήσι κοντά στο μέρος όπου έγινε δυστύχημα, διότι επίστεψε ότι είναι νεκρός. Καθημερινά μάλιστα πήγαινε ένα πρόσφορο, ένα μπουκάλι με κρασί και μία λαμπάδα, σαν πτωχή που ήταν.
Όταν έφθασε ο ιερέας στις 20 Λειτουργίες, ο διάβολος φθόνησε την ευλάβεια της κυρά Αργυρώς και αφού μετασχηματίστηκε σε έναν γνωστό της χωρικό, την συνάντησε το πρωί στον δρόμο και της είπε: – Ξέρεις; Ο παπάς δεν πήγε στην Εκκλησία γιατί είχε δουλειά βιαστική και γι’ αυτό μην κοπιάζεις. Αύριο πηγαίνεις την προσφορά σου. Αυτό της το έκαμε ο διάβολος τρεις φορές στο διάστημα των 40 Λειτουργιών.
Εν τω μεταξύ, έγινε μεγάλη προσπάθεια ν’ ανοίξουν στοά στο ορυχείο, για να μπορέσουν να βγάλουν τα πτώματα, τα οποία ήσαν πάρα πολλά. Ήσαν όλοι τους νεκροί. Είχαν ήδη περάσει 40 ημέρες. Σκάβοντας ακόμη πιο βαθειά, έφθασαν σ’ ένα μέρος, όπου άκουσαν μία φωνή! Ανθρωπινή φωνή που τους έλεγε: – Προσέξτε, ζω! Σκάψτε με προσοχή, γιατί επάνω μου είναι δύο πέτρες, μην πέσουν και με θανατώσουν.
Αυτοί θαύμασαν και πράγματι, σκάβοντας με πολλή προσοχή από τα πλάγια, βρήκαν τον άνθρωπο ζωντανό και το ανήγγειλαν χαρούμενοι στην γυναίκα του. Απορούσαν όλοι πώς αυτός ο άνθρωπος έζησε επί 40 ημέρες χωρίς τροφή και χωρίς νερό. Κι αυτός τους είπε: – Κάθε μέρα μου έδινε κάποιος – αοράτως, δεν ξέρω πώς – ένα ψωμί και ένα μικρό δοχείο με κρασί, ενώ μία λαμπάδα αναμμένη ήταν μπροστά μου, και έτσι έτρωγα.
Εκτός από τρεις φορές, όπου δεν έφαγα τίποτε ούτε φως είδα και πικράθηκα πολύ, οδυρόμενος για τις αμαρτίες μου, γιατί νόμισα ότι έπαψε πλέον να με βοηθά αυτό το αόρατο χέρι του Θεού. Και ήμουν έτοιμος πλέον να πεθάνω από πείνα και δίψα.
Κατόπιν, είδα και πάλι την αναμμένη λαμπάδα, και δίπλα το ψωμί και το κρασί, όπως και πριν, και εδόξασα τον Θεό που δεν με εγκατέλειψε μέχρι τέλους και έτσι επέζησα και σώθηκα θαυματουργικά.
Όλοι βέβαια δοξολόγησαν τον Θεό, διότι ήσαν χριστιανοί και έμειναν με την απορία του μεγάλου αυτού θαυμαστού γεγονότος. Αυτή, χριστιανοί μου, είναι η πίστις μας! Αυτή είναι η ορθοδοξία μας.
Πατρός Στεφάνου Αναγνωστοπούλου agia-varvara2.blogspot.com

2 σχόλια:

  1. Η ιστορία είναι συμβολική. Δεν πιστεύουμε οτι όντως είχε ψωμί, κρασί και φως, σωστά?

    Κατά τη γνώμη μου, ο σύνδεσμός μας με τους ανθρώπους που αγαπούμε δεν χρειάζεται θεικό διαμεσολαβητή. H τηλεπάθεια, η εκ του μακρόθεν ψυχική στήριξη, η διαίσθηση, δεν είναι απαραίτητο να προϋποθέτουν της ύπαρξη κάποιας θεικής φύσης, σίγουρα δεν προϋποθέτουν θρησκευτική πίστη, και αργά ή γρήγορα θα εξηγηθούν από τις νευροεπιστήμες, όπως γίνεται σήμερα με τη νόηση και το συναίσθημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαρτάται το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας την αγάπη και τον Θεό ...Για μένα και αμέτρητες άλλες ψυχές ο Θεός αγάπη εστί ...
    Η Ορθολογιστική προσέγγιση του Θεϊκού ακαταλήπτου είναι η πλέο άστοχη ...και πάντα η αστοχία συνάδει με την αμαρτία αδερφέ μου ...Προφανώς όμως δεν μπορώ να σε πείσω γι αυτό. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσευχηθώ ...Εσύ ας το εκλάβεις ως τηλεπάθεια ...Και κάτι τελευταίο ...τα θαύματα τελούνται για να αυξάνουν την όποια έμφυτη πίστη υπάρχει εντός μας ...Όταν μας συμβαίνουν ας μην περιμένουμε τους επιστήμονες να μας τα εμηνεύσουν .Ας καταφεύγουμε στην απλότητα και την διάκριση κάποιου φτωχού τω πνεύματι ..αυτοί και μόνο επίστανται τα του Θεού ..κανείς αλλος όσο σπουδασμένος ...
    Χαίρε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τα σχόλιά σας εδώ...