17 Φεβ 2015

Εσπέρας Προκείμενον ...

Χτυπά η καμπάνα του εσπερινού ! Το μακρινό αχολόγημά της , στέλνει στο νου   περπατησιές βιαστικές  της θείας καταφυγής …θρόισμα  φτερών αγγελικών …
Είναι ο λειτουργός του  Υψίστου , που ξεκίνησε απ την αυλίτσα του την ασβεστωμένη,  με τους βασιλικούς και τις λεμονιές , στο γλυκό χειμωνιάτικο  σουρούπωμα , στο ανοιξιάτικο  μεθύσι των αρωμάτων,  στο λιοπύρι του θέρους το πολύβουο  .  Όποιος και να γιορτάζει θα βάλει Ευλογητός  …Δεν είναι κανένας Άγιος μικρός …Μόνο οι άνθρωποι μικραίνουν απ του Εγώ τους το θέλημα !
Δεν είναι κανένα εσπέρας της  παραμονής  ασήμαντο ! Γι αυτόν,  που στον Αθάνατο Πατέρα   υποσχέθηκε,  να ζει πάντα τo στερνό λιόφωτο της μέρας  μέσα στο θυμίαμα , που ανεβαίνει αγκαλοφορούμενο απ  τις ιλαρές  αχτίδες τις φιλόθεες ,  σταλμένες από  του τρούλου τους φεγγίτες …
Πριν,  του προκειμένου τα λόγια , που γεμίζουν ακόμα περισσσότερο με φως Χριστού  την ψυχή  του . Δεν θυμάται πότε τα πρωτάκουσε … Τα ψέλνει αργά  και δυνατά  ανεβαίνοντας  τα σκαλοπάτια της Ωραίας Πύλης :  
δο δ ελογετε τν Κύριον, πάντες ο δολοι Κυρίου.
Κύριος εσακούσεταί μου ν τ κεκραγέναι με πρς ατόν.
Τ λεός σου, Κύριε, καταδιώξει με πάσας τς μέρας τς ζως μου.
Θεός, ν τ νόματί σου σσον με, κα ν τ δυνάμει σου κρινες με.
 Ἡ βοήθειά μου παρ Κυρίου, το ποιήσαντος τν ορανν κα τν γν.
 Ὁ Θες ντιλήπτωρ μου ε, τ λεός σου προφθάσει με.
 Ὁ Κύριος βασίλευσεν, επρέπειαν νεδύσατο.
Μια- μια οι μέρες ,  μαζί με τα προκείμενά τους κυλούν και φέρνουν και τα άλλα τα προκείμενα του τριωδίου και των νηστειών τα σπαρακτικά ,  τα πάντερπνα της λύτρωσης και κείνο της Ανάστασης που  το  «κλέβει» από τον Λαμπριάτικό του   ψάλτη , που χαμογελά και χαίρεται με τον ενθουσιασμό του  !
 Τίς Θες μέγας, ς Θες μν; σ ε Θεός, ποιν θαυμάσια μόνος…
Τι κι αν ο εσπερινός πάντα τον έβρισκε μονάχο τις περισσότερες μέρες του χρόνου …
Άλλωστε λίγες ψυχές κρατήθηκαν δω πάνω …
Δεν παραπονέθηκε  ποτέ του ο παππούλης  για την αδειανή Εκκλησιά...
Γεμάτη  την βλέπει έξαφνα  με Αγίους,  που κατεβαίνουν απ τους τοίχους να πανηγυρίσουν του Θεού την φανέρωση την αιώνια . Παίρνουν σειρά κι αυτοί ,  να ασπαστούν το εικόνισμα των ομοσκήνων τους ,  που κάθε μέρα σαν ήλιος φανερώνεται κι ύστερα καρτερά να ξαναλάμψει .
Προσεκτικά μην και χρεωθεί της βιάσης λάθος ,  δεν θα παραλείψει ούτε ένα γράμμα απ τα βιβλία , με  τα κιτρινισμένα  σαν κεχριμπάρι φύλλα  τα ιερά  .
Όλα , πάνω και αυτά τα στέλνει στον Θρόνο του Δεσπότη .
Οτως ψαλ τ νόματί Σου ες τος αἰῶ­νας.

κουσεν κ ναο γίου ατο φωνς μου, κα κραυγή μου νώπιον Ατο εσελεύσεται ες τ τα Ατο.
Γυρίζει  η κλειδωνιά της πολυκαιρισμένης σιδερόπορτας με τον Σταυρό , που πάντα τον ασπάζεται  …Μια τελευταία ματιά απ το τζάμι της ,  στο γλυκόφωτο  τέμπλο και ξανά τα λόγια απ το ψαλτήρι , που μέσα του  αντηχούνε :
ν ερήν π τ ατ κοιμηθήσομαι κα πνώσω, τι σύ, Κύριε, κατ μόνας π᾿ λπίδι κατώκισάς με.
Αύριο με το καλό !

Νώντας Σκοπετέας/
Καλή Σαρακοστή 2015!