12 Αυγ 2017

Το τάμα της Γεθσημανής


Χαρείτε ρημοκλήσια ταπεινά , στου ουρανού τις άκριες υψωμένα
και σεις τα θαλασσάρικα μ ΄αρμύρα κεντημένα …
Χαρείτε αγέρηδες λιβανωτοί και κύματα του μελτεμιού
που μοιάζετε με σκαλοπάτια ασβεστωμένα ,
να φέρετε στη Χάρη Της
τα πονεμένα τάματα και γόνατα απ τις μετάνοιες ματωμένα …
( Ν.Σκ. απόσπασμα από : «Της Παναγιάς το ξόδι»
Χτυπούν οι  καρδιές των Ορθοδόξων .Και ακούγεται ο χτύπος σαν τάλαντο εσπερινό και ορθρινό καμπάνισμα ,στης Παναγιάς το ξόδι . Φτερακίζουν οι ψυχές ως της Γεθσημανής το λιόφυτο περιβολάκι . Δάκρυ και έλεος ποτισμένη η γης , που άγγιξαν τα γόνατα  της Κυρίας των Αγγέλων  , σαν ο  Αρχιστράτηγός τους , διάκονος της κρυφιομύστου βουλής , των απορρήτων κομιστής, ο Γαβριήλ  μήνυσε σε Εκείνην , την Μάνα της Ζωής  , όπως παλιά στο ξεκίνημα του καινού κόσμου , δυσπαράδεκτα για την ψυχή Της μελλούμενα .   Γνώση άγνωστη,  τούτη η υπέρ λόγον  μετάστασή Της , γήθεν προς Ουρανόν και τον Θεϊκό Νυμφώνα . Στον αγλαόκαρπο και ευσκιόφυλλο κήπο της πίστης μας τον Πανάγιο , στην Γεθσημανή ! Ευαγγελισμός της Μεταστάσεως της Θεοτόκου ! Επιτάφιος της  Παναγιάς ! Τάμα να βρίσκεσαι εκεί , ιδίως τούτες τις ώρες ! Μα είν΄ η ψυχή που ταξιδεύει ! Όχι το σώμα ! Είναι η αγαθή ψυχή , που κάνει το θέλω πάντα ανίκητο μπροστά στο αναβλητικά ακηδές και άβουλα  οκνηρό μπορώ . Τα κατάφεραν και το εκπλήρωσαν τούτο το τάξιμο ψυχούλες , έστω και αν δεν βρέθηκαν ποτέ υποστατικά στον κήπο των ελαιών .
Τις ταξίδεψε θαυμαστά η πίστη και η ευλάβεια και τα κατάφεραν λίγο πριν ξεπνεύσουν,  εκεί να κλίνει η ψυχή τους το τελευταίο γόνυ … Όπως η Γεθσημανή μια γυναίκα του πόνου και της ελπίδας …
Νώντας Σκοπετέας


Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή της ραδ.σειράς  «Εν τω φωτί Σου οψόμεθα Φως» ,  όπου διαβάζεται το διήγημα : «Γεθσημανή» από το βιβλίο της Μυρσίνης Βιγγοπούλου : «Γυναίκες του πόνου και της Ελπίδας/Εκδ.Άθως»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλιά σας εδώ...