16 Μαρ 2022

Σημείο προσευχής...όχι άβατο αγνωσίας...

Η μελέτη, η σπουδή σε βάθος έρευνα με την καθοδήγηση των Θεοφωτίστων Αγίων Πατέρων και των 76 Ιερών βιβλίων της Αγίας Γραφής είναι ιερό μας καθήκον! Κανένα δεν εξαιρείται, κανένα δεν αποκλείεται! Όλα αλληλοσυμπληρώνονται κατά τρόπο Θείο και θαυμαστό! Η μελέτη του Θείου Λόγου είναι πηγή σωτηρίας. Λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος: «Ἀδύνατον σωθῆναι τόν ἄνθρωπον ἄνευ τῆς τῶν θείων Γραφῶν ἀναγνώσεως». Και συνεχίζει: «Η άγνοια της Γραφής οδηγεί σε γκρεμό και βάραθρο βαθύ. Αυτό γέννησε τις αιρέσεις, αυτό εισήγαγε τον διεφθαρμένο βίο, αυτό έφερε τα άνω κάτω» Η Αγία μας πίστη, η μόνη αληθινή με αρχηγό και τελειωτή τον Κύριό μας Ιησού Χριστό θεμελιώνεται σε αρραγή και αμετασάλευτα θεμέλια. Ο Θείος λόγος και η Αγία Γραφή η πέτρα , ο πυρήνας και η βάση όλων!  Ακολουθούν η ιερή μας παράδοση, αναλλοίωτη στην ψυχή του πιστού λαού και η εν Αγίω Πνεύματι ανεξίτηλα και αλάνθαστα αποτυπωμένη Πατερική μας παράδοση.

 

Ως οι Πατέρες ευσεβώς εδίδαξαν ομολογούμεν πιστώς!  Εκείνοι λοιπόν που , επιτρέψτε μας να πούμε, ελαφρά τη καρδία διατείνονται και επιχειρηματολογούν αναζητώντας δικαιολόγηση για αστοχίες και δογματικές παρεκκλίσεις λέγοντας, δυσσεβώς αμαθώς και απερισκέπτως,  ότι : αυτό  ρητά πουθενά δεν αναφέρεται στον Λόγο Του Θεού, ξεχνούν ότι αυτοί οι 3 Θεοδίδαχτοι πυλώνες της Αγίας μας πίστης αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν ένα συμπαγές σώμα που καλείται Ορθοπιστία και απαρασάλευτο δόγμα! Πουθενά στον Λόγο Του Θεού  δεν αναφέρονται σχεδόν όλες , πλην της εορτής του Ευαγγελισμού, οι μεγάλες ακραιφνώς Θεομητορικές εορτές της πίστης μας.   Τα Εισόδια της Κυρίας Θεοτόκου, μήτε το Γεννέσιόν της , μήτε η Κοίμηση! Θα αμφισβητηθούν; Μη γένοιτο! Θαρρούμε πως δεν χρειάζεται να δοθεί άλλο παράδειγμα! Ο σεβασμός σε όσα στην δισχιλιετή Χριστιανική Ορθόδοξη πίστη μας ο Χριστός μας με τους Αγίους Αποστόλους Του και τους καταυγασθέντες τον νουν  Θεοφόρους κήρυκές Του μας κληροδότησε, δεν πρέπει να νοθεύεται και να διαστρέφεται σε άσκεφτη ασέβεια και πλανεμένα «νεορθόδοξα» φληναφήματα! Ας μην ψάχνουμε αδελφοί και Πατέρες το πού το λέει ρητώς και …γραμματικώς, αλλά το ποιός υπό  Χριστού μυσταγωγούμενος  Θεοφόρος και Θεόφρων καταυγασθείς ταις Θείαις αυγαίς Του Πνεύματος το λέει και κυρίως το ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ! Εδαφιαία μετάνοια μπροστά του και δάκρυα για το μέγα έλεος!

Προφητεία και Αποκάλυψη συμβαδίζουν στην συνείδηση και στο γνωστικό πεδίο κάθε Χριστιανού Ορθοδόξου. Πολλοί εκ των ανωτέρω αναφερθέντων λοιπόν,  προτείνουν να μην  αγγίζουμε το  βιβλίο της Αποκαλύψεως  ως επικίνδυνο και ενίοτε ακατάληπτο γεμάτο αποκλειστικά από συμβολισμούς, αλληγορίες, και λανθάνοντα μηνύματα για λίγους… Άλλοι, με τους οποίους και θα συμφωνήσουμε, μιλούν για ένα άκρως παραμυθητικό και προτρεπτικό σε διαρκή πνευματικό αγώνα βιβλίο.Το τελευταίο από μια σειρά 76  που συναποτελούν τον Θείο λόγο, την Αγία Γραφή!  Ελπίδα έχει μέσα της η Αποκάλυψη και αληθινή μακαριότητα. Και ο ηγαπημένος μαθητής στέλνοντας το αιώνιο μήνυμα της μετανοίας και της θυσιαστικής προς Θεόν  αγάπης,  προσπαθεί να επαινέσει προκαταβολικώς όσους θα βιώσουν αυτό το σύντομο πέρασμα από την πρόσκαιρη ζωή, εγκολπώνοντας τα συνταρακτικά της μηνύματα! Οι μακαρισμοί που φωλιάζουν μέσα στην αποκάλυψη αποτελούν ένα ισχυρό πνευματικό θέλγητρο για όσους μακριά από αυθαίρετες κρίσεις και ερμηνείες πλανεμένης προχειρότητας και εσχατολαγνείας,  θα ακολουθήσουν το κεντρικό μήνυμα της προετοιμασίας για την αιώνια και αγέραστη μακαριότητα. Το σύνθημά τους και ο πυρήνας αυτής της αγάπης τους προς τους αποκαλυπτικούς λόγους του Αγίου Ιωάννου είναι ένα: Δεν είμαστε αντιχριστοφοβικοί! Προσπαθούμε με την χάρη και το έλεος του Κυρίου να γίνουμε Θεοφοβούμενοι!

 

Ένα δεύτερο σύνθημα : Να γίνουμε καλεστοί στο Δείπνο της Βασιλείας του Θεού! Ένας έμψυχος ποταμός Θείου λόγου, πέλαγος Θεολογίας, 2ος Χρυσόστομος των ημερών που εγγίζουν τις εσχατιές της Ιστορίας, ο μακαριστός π.Αθανάσιος Μυτιληναίος,  θα μας οδηγήσει με ασφάλεια και Θεοπνευστία σε δύσβατα μα ουράνια μονοπάτια κάνοντας τα άδηλα και τα κρύφια,  σημείο προσοχής και προσευχής και όχι άβατο αγνωσίας και ακατηχήτου… Με την ευχή του Αγίου Γέροντος αυτό το μικρό ταξίδι, ο περίπατος στο φωτεινό μονοπάτι του Θείου Λόγου ας ξεκινήσει…ο καιρός εγγύς!   

Νώντας Σκοπετέας

Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή