20 Μαΐ 2023

Στην εξορία το δαιμόνιο...(+ π.Εφραίμ Σεραγιώτης)

 

Είναι πολλά και λίαν συγκινητικά τα μηνύματα που έχουν στείλει αδελφοί μας στην εκπομπή με αφορμή το πολυμερές αυτό αφιέρωμα στον μακαριστό Άγιο Γέροντα. Θυμήθηκε η αδελφή μας η Αγγελική, όταν αξιώθηκε να γίνει ανάδοχος στο Ιερό μυστήριο της Βαπτίσεως που τέλεσε ο ίδιος ο παπά-Εφραίμ. Την συγκλονιστική ιεροπρέπεια, με την οποία ετελείτο και η παραμικρή φαινομενικά λεπτομέρεια. Και όταν στα μέρη της λιτής, την ώρα της ανάγνωσης των αφορκισμών, την κάλεσε να φτύσει και να φυσήξει σταυροειδώς τρείς φορές, θυμόταν την  εμφατική και εναγώνια παράκληση του Γέροντα, τούτο να τελεστεί ορθώς και όχι βιαστικά! Θυμηθήκαμε λοιπόν διαβάζοντας αυτό το μήνυμα της αδελφής μας, ένα από τα αμέτρητα αποκαλυπτικά και διαφωτιστικά του ομιλήματα, για εκείνη την φριχτή στιγμή του εξορ(κ)ισμού του δαιμονίου, την οποία οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ευτράπελη και χαριτωμένη με αίσθηση ακραιφνώς φολκλοριστική, ότι συντελείται μια αληθινή πάλη από τον Ιερέα και τον ανάδοχο, ώστε να εκδιωχθεί δυνάμει Παρακλήτου Βασιλέως Ουρανίου το δαιμόνιο, που εμφωλεύει στο περικάρδιο του ανθρώπου. Εκβάλλεται λοιπόν, έλεγε ο Γέροντας και εκείνο πλέον θα επιστρέψει με συνοδεία αμετρήτων διαμονίων ύστερα από κάποια χρόνια κοντά στην παιδική-εφηβική ηλικία και παραμένει εκεί, πολιορκώντας τον άνθρωπο, ως την στερνή του κυριολεκτικά πνοή. Καταλαβαίνουμε όλοι μας λοιπόν, πόσο σημαντικό έιναι σε αυτήν την επιστροφή του εκδιωχθέντος κατά την Ιερά βάπτιση δαιμονίου, ο άνθρωπος να είναι θωρακισμένος και προστατευμένος με τα φρούρια και τα κάστρα των Αγίων και σωστικών μυστηρίων της Ορθόδοξης πίστης μας…

Νώντας Σκοπετέας

Με αποσπάσματα από το 5ο μέρος μιας σειράς εκπομπών, με τίτλο: "Πάτερ Εφραίμ, ειπέ λόγον!, αφιερωμένων στην μνήμη του μακαριστού Γέροντος Εφραίμ Σαραγιώτου μέσα στο Άγιο Πεντηκοστάριον του 2023.

4 σχόλια:

 1. Χριστός Ανέστη!

  Εχω την πεποίθηση ότι η προσωνυμία Σεραΐτης αρμόζει καλύτερα στο Γέροντα καθόσον στη Σκήτη έχει φιλοτεχνηθεί από τον πατέρα Ιωσήφ αρκετά χρόνια πριν, εικόνα της Παναγίας Σεραΐτισσας.

  Θεός συγχωρέσει αδελφέ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αληθώς Ανέστη ο Κύριος των πάντων αδελφέ μας! Κατ αρχάς να σημειώσουμε οτι και το -ίτης και το -ιώτης( -γιώτης) υφίστανται γραμματικώς, ως επιθήματα για το σχηματισμό πατριδωνυμικών λέξεων που παράγονται από ονόματα περιοχών. Προσφιλές επίσης μας είναι το κελλιώτης το σκητιώτης κλπ. Εδώ και χρόνια δεν είχα αντιληφθεί να προσφωνείται ο Άγιος Γέροντας Εφραίμ ως Σεραϊτης και έτσι και εγώ ο ταλαίπωρος τοιουτοτρόπως τον ανέφερα. Όμορφο είναι και το Σεραίτης(αν και πολλοί αδαείς θα μπερδευτούν με τις Σέρρες). Ας χρησιμοποιούμε λοιπόν όποια κατάληξη μας αναπαύει! Εύχομαι από καρδιάς αυτό το ταπεινό πολυμερές αφιέρωμα να έκανε την γνωριμιά σε αδελφούς μας, με έναν ακαταγώνιστο μεσίτη στην Θριαμβεύουσα Εκκλησία! Εύχεσθε αδελφέ μου! Ευχαριστούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΥΓ: Οι εκπομπές ετοιμάζονται με τη βοήθεια του Κυρίου μας, αρκετό καιρό πριν ακουστούν στα ραδιόφωνα και στο διαδίκτυο! Είδαμε το σχόλιό σας και στο youtube, αλλά ήδη οι εκπομπές ήταν ετοιμασμένες, ώστε να αναφέρουμε και αυτήν την πολύ συγκινητική λεπτομέρεια με την Παναγία μας που φιλοτέχνησε ο αγαθός π.Ιωσήφ! Να δώσει ο Κύριος και η Παναγιά μας η Σεραϊτισσα που τόσο αγαπάτε να βοηθήσει, ώστε κάποτε να τον αναφέρουμε και ως π. Εφραίμ Σεραϊτη! Συγχωρέστε μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλημέρα!!Ευχαριστούμε για τις αναρτήσεις!Είχα την ευλογία να γνωρίσω το Γεροντα όταν υπηρετούσα στην Αθωνιαδα και συχνά πυκνά μιλούσε στους μαθητές!!Εξέπεμπε βεβαιότητα αθανασίας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τα σχόλιά σας εδώ...