7 Απρ 2023

Μεγάλη Εβδομάδα. Μη μείνει κανείς χωρίς Χριστό…

 

«Ἐκεῖνοι οἱ ἁπλοϊκοὶ ἄνθρωποι, ἐκεῖνα τὰ ἀγράμματα γεροντάκια καὶ οἱ γριοῦλες, ποὺ τὴν Σαρακοστὴ καὶ τὴν Μεγάλη Βδομάδα βρίσκονται ὅλη μέρα στὴν ἐκκλησία, ζήσανε ἀπὸ τὰ μικρά τους χρόνια ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου καὶ καταλάβανε αὐτὸ τὸ χαροποιὸν πένθος, ποὺ δὲν τὸ καταλάβανε, ἀλοίμονο, οἱ σπουδασμένοι μας, ποὺ θέλουνε νὰ τοὺς διδάξουνε, ἀντὶ νὰ διδαχθοῦνε ἀπ᾿ αυτούς. Τώρα τὶς μέρες τῆς Σαρακοστῆς, τῆς Μεγάλης Βδομάδας καὶ τοῦ Πάσχα πορεύονται μαζὶ μὲ τὸν Χριστό, ἀκολουθᾶνε ὁλοένα ἀπὸ πίσω του, ἀληθινά, ὄχι φανταστικά, ἀκούγοντάς Τον νὰ λέγῃ:«Ἰδοὺ ἀναβαίνομεν εἰς Ἱεροσόλυμα καὶ παραδοθήσεται ὁ Ὑιὸς τοῦ ἀνθρώπου, καθὼς γέγραπται περὶ αὐτοῦ». Μαζί του βρίσκονται στὸν Μυστικὸ Δεῖπνο καὶ δακρύζουνε ἀπὸ τὰ λόγιά Του, μαζί Του πᾶνε στὸ πραιτώριο καὶ στὸν Πιλᾶτο, μαζί Του ῥαπίζονται, μαζί Του μαστιγώνονται, μαζί Του ἐμπαίζονται, μαζί Του σταυρώνονται, μαζί Του θάβονται, μαζί Του ἀνασταίνονται….»(Φώτη Κόντογλου: «Ἡ πίστη τοῦ λαοῦ μας κατὰ τὴν Μεγάλη Ἑβδομάδα» Απόσπασμα)

        

Θαρρούμε πως ο Κυρ-Φώτης, κάπως έτσι θα συνέχιζε αυτό το μνημειώδες του γραφτό, για να αναφερθεί και σε κάποιους, που επίσης τούτες τις μέρες συσταυρώνονται…

Εκείνοι οι λειτουργοί του Υψίστου, εκείνοι οι παππούληδες οι ταπεινοί, οι ακάματοι και ακατάβλητοι ως την τελευταία τους πνοή, οι φιλακόλουθοι ποιμένες των απλοϊκών προβάτων! Σε έναν μικρό σάκο τα αγιωτικά τους…Τα άμφια και τα βιβλία, τα κιτρινισμένα από τους καιρούς τους μοσχολιβανισμένους! Δύσκολα μετριούνται πλέον οι Κυριακές, οι γιορτάδες, οι Αναστάσιμοι εσπερινοί, τα δεκαπεντάρια, τα σαρανταλείτουργα και οι Σαρακοστές και οι Βδομάδες οι ανυπέρβλητα  Μεγάλες, οι ακοίμητες! Έφτασε ακόμα μια! Ξέμεινε ο παππουλάκος να λειτουργεί σε 3 και 4 ενορίες…Που’ ναι εκείνα τα χρόνια που συναντιόνταν οι 4 επιτάφιοι, σε χαρμολυπημένο μνημόσυνο ψυχών  μπρος από κεροφώτιστα ασβεστωμένα  πλατώματα, με τις νοικοκυρές  να σταυρώνουν τον ανοιξιάτικο αέρα με τα θυμιατήρια τους…. Σήμερα Κυριακή των Βαϊων, μα και κάθε μεγάλη μέρα αυτής της ανάβασης, δεν θ’ αφήσουν κανέναν αλειτούργητο. Θα ξεκινούν όσο πιο νωρίς μπορούν, από το απομεσήμερο ακόμα, ως το μεσόνυχτο που θα λένε το τελευταίο δι΄ευχών, μετά την απόλυση του όρθρου της νέας Μεγάλης μέρας! Και κάθε φορά, τα λόγια του Θεού όπως την πρώτη τους φορά!  Και τα 12 Ευαγγέλια 4 φορές καθαρά και γοργά μα χωρίς βιάση θα δώσει ο Θεός να βρουν φωνή για να τα πούν! 48 θα μαζευτούν ακριβώς σαν τις  μέρες του ξηρού νηστέματος, που δεν θα τους εμποδίσει να βρουν την δύναμη εξ ύψους για να αντέξουν! Δίνει ο Κύριος υπομονές και αντοχές και γλυκασμούς και δρόσους! 4 Αποκαθηλώσεις έπειτα, 4 περιφορές Της Ζωής εν Τάφω! Να οικονομηθούν τα γεροντάκια και οι γριούλες που δεν έχουν μέσο για να έρθουν στην δική τους ενορία. Και τα πρωινά της Μεγάλης Πέμπτης και του Μεγάλου Σαββάτου, θα επισκεφθούν, κρατώντας με δέος Τον Χριστό, κάθε καθηλωμένο από τον πόνο αδελφό τους, να λάβει και αυτός δύναμη και Ζωή Αιώνια!   Δεν νιώθουν την επανάληψη ως φορτίο, μα σαν ανεκτίμητη ευλογία! Δεν λογαριάζουν ποτέ τους χρόνο, κόπο και ιδρώτα προκειμένου να αναπαύσουν και να δωρίσουν τον Χριστό έστω σε μια ψυχή! Με έναν λόγο νουθετικό, μια απλή κατήχηση, μα κυρίως επιτελώντας το φριχτό και Ζωοποιητικό μυστήριο των μυστηρίων! Τι ανταποδώσωμεν τω Κυρίω…κραυγάζουν οι ματιές τους σαν τους αποδίδεται ο ανθρώπινος έπαινος και τα αποκρουστικά για εκείνους εύγε….Αχρείοι δούλοι Του είμαστε! Ένα σβολάκι  άμμου αυτός ο κόπος για τις άπειρες ευεργεσίες Του Παναγάθου στη ζωή μας! Στρατιώτες του Χριστού, που δεν σπαταλούν ποτέ αυτό το μέγιστο δώρημα της Ιεροσύνης! Τιμούν την Ουράνια συμμαρτυρία τους, φυλάνε ακίβδηλο στο παραμικρό το υπερφυές τούτο μυστήριο…Το να δανείζονται οι ίδιοι στον Κύριο της Δόξης, προκειμένου Εκείνος να ενώνεται με το πλάσμα Του! Δεν αντιμετώπισαν ποτέ την Ιεροσύνη σαν αφορμή μισθοδοσίας και κατασπάζονται πάντοτε το τιμημένο…ατίμητο  τους ράσο , δίχως ούτε μια ελάχιστη στιγμή να το αντιληφθούν ως…φτηνή στολή εργασίας…. Χιτώνας ευλογημένος και ένδυμα τριμμένο απ’ τους καιρούς μα…Θεοϋφαντο!


Να,  ξανά ο Ταπεινός Επίσκοπος Γαβριήλ της Ιμερετίας, ο Ποιμήν ο αγαθός, ο ακούραστος Εργάτης του Αμπελώνος! Κυριακή των Βαϊων! Τρίτο του κήρυγμα σήμερα! Νύχτωσε και ακόμα προσφέρει Ουράνιο πνευματικό μάννα στον Λαό του Κυρίου! Και έχει κι αλλού να πάει έπειτα, να κηρύξει για το σεπτό εκούσιο Πάθος! Σωστικό ανέτειλε και πάλι για τον λαό του Θεού! Μην μείνει κανείς αφώτιστος, χωρίς Χριστό!

Νώντας Σκοπετέας

Μεγάλη Εβδομάδα 2023

Απόσπασμα από σειρά 2 εκπομπών, αφιερωμένων στο βιβλίο: «Ψάχνω την Ψυχή μου» με ομιλίες του Αγίου Γαβριήλ Επισκόπου Ιμερετίας για τοΤριώδιο, την Αγία Τεσσαρακοστή και την Μεγάλη Εβδομάδα. Εκδ. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΠΟΤΑΜΟΥ-Εκδόσεις ΆΘΩΣ

 

 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλιά σας εδώ...