main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

7 Ιουλ 2024

Σε ακρογιάλια και κορφές…

 

Ψάχνω να βρω μια καταφυγή, μέσα στου καλοκαιριού το καύμα, ανακουφιστική, θεραπευτική για το σώμα και την ψυχή!  Βράχος που αντανακλά το λιόπυρο καλοκαιρινό απομεσήμερο. Κάποτε εδώ δεν υπήρχε ούτε κλαδί να σταθεί του ουρανού ένα πετεινό! Τώρα  διάσπαρτες πάνω σε έδαφος ξερό, σκιές  από κουμαριές, πευκάκια και πουρνάρια, που κάποτε φύτεψε ένας μεγάλος Άγιος. Στην Πάτμο βρισκόμαστε,  στα πανώρια  Δωδεκάνησα, εδώ που έπεμπε ο γέροντας τους… φυτευτές του...Αφού πρώτα  έριχνε σπόρους Χριστού και ευλάβειας στις ψυχές τους, μετά τη θεία εξομολόγηση, τους οδηγούσε εδώ να ξεπληρώσουν ένα πνευματικό χρέος, σαν κανόνα στα εξομολογημένα λάθια τους και για να ξεριζώσουν τα φιλεπίστροφα πάθια, εκείνος ο μακάριος τους έθετε  σαν επιτίμιο και παιδαγωγία αλησμόνητη, να φυτέψουν ένα δέντρο και να το φροντίζουν, μέχρι να σταθεί αυτό λυγερόκορμο και αλύγιστο στου ανέμου το μένος! Στην σκιά ενός τέτοιου δέντρου, ποτισμένου με μετανοίας και αναγεννητικής χαράς δάκρυα, στεκόμαστε τώρα νοερώς και μακαρίζουμε του Θεού το πανευμήχανο και των γνησίων φίλων Του την θαυμαστή αρετή, αυτή της διακρίσεως, της ευγένειας, της αρχοντικής αγάπης, που γίνεται τα πάντα τοις πάσι…

Σε ακρογιάλια και κορφές, σε φάρους και Σταυρούς, θα ξαναβρεθούμε σε αυτή τη σειρά των εκπομπών. Ξεκινήσαμε από το πρώτο μέρος, ευρισκόμενοι στην Πάτμο της Αποκαλύψεως και του μεγάλου Αγίου των ημερών μας, Γέροντα Αμφιλοχίου Μακρή. Εκείνος  στεκόταν στα ακρογιάλια της Πάτμου και οσφραινόταν το μυρίπνοο αεράκι, που έλεγε πως ταξίδευε από τα ευλογημένα μέρη της Αγιοτόκου Αιγύπτου! Σταυροκοπιόταν τότε με δέος ασύλληπτο, μνημονεύοντας της ερήμου τους καθηγητές, Αντώνιο, Παχώμιο, Μακάριο! Τα πάντα Χριστός! Πάντα δι’  Αυτού εγένετο και χωρίς Αυτού εγένετο, ουδέ εν ο  γέγονεν  (Ιω.1,3) Δεν υπάρχει τίποτα εκτός και μακριά από τον Θεό λόγο! 

Και εν πάσι Χριστός! Αγάπη ολοκληρωτική και ανέκπτωτη! Ύστερα ανέβαινε στα ψηλώματα της Πάτμου, να θρηνήσει για τις εφτά σβησμένες λυχνίες της Αποκαλύψεως, θωρώντας στο βάθος της Μικράς Ασίας τα βουνά!

Στην Πάτμο ξανά, στα χώματα που γεώργησε ένας μεγάλος εργάτης και σπορέας του Ευαγγελικού λόγου, στα μέρη του Ηγαπημένου, στο καστρομονάστηρο του και στο σπήλαιο που του Θεού η φωνή πάντοτε αντηχεί,  στη μονή του Ευαγγελισμού και στο ερημητήριο του Μνήστορος  και Δικαίου Ιωσήφ στο Κουβάρι!

Αγιασμένος τόπος! Δρομολόγια και ταξίδια κάνει η ψυχή! Οι πιο όμορφοι προορισμοί δεν είναι τόποι...Είναι τα ταπεινά του Ουρανού που τους αγίασαν! Προορισμοί για τους ταξιδευτές του Παραδείσου! Εκείνοι,  που  παντού έχουν πάει...

Νώντας Σκοπετέας

Απόσπασμα από σειρά εκπομπών με τίτλο: Σε ακρογιάλια και κορφές

Ιούλιος 2024


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλιά σας εδώ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~