main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

9 Ιαν 2020

Πανηγύρι στον Ουρανό ! Έχει υποδοχή Αγίου ! (Μέρος 2)



Όλα αυτά τα χρόνια του Εν τω Φωτί Σου οψόμεθα Φως (10 συμπληρώθηκαν φέτος με την βοήθεια και το έλεος του Αγίου Θεού) η παρουσία του Γέροντος ήταν διάσπαρτη και ολοφώτεινη , σχεδόν σε κάθε μας ραδιοφωνικό βήμα ! Εδώ απέναντι από το μικρόφωνο της εκπομπής βρίσκεται η φωτογραφία του μαζί με εκείνες του μακαριστού κυρ Δημήτρη του Παναγόπουλου , του Αγίου Γέροντος Αιμιλιανού του Σιμωνοπετρίτη , του Αγίου Πορφυρίου και τόσων ακόμα! Χαμογελαστός στέκεται δίπλα σε ένα από τα πολλά και άξια πνευματικά του παιδιά ! Την πνευματική του σπορά που άνθισε και ευωδίασε ολόκληρο το Άγιο Όρος τα τελευταία 40 χρόνια περίπου ! Τον συνονόματό του Εφραίμ τον Σεραγιώτη ! Βλέποντάς τον ξανααναφωνούμε : Εφραι μέσθω τα Ουράνια ! Εφραιμέσθω και Εφραινέσθω ! Ω τι πανηγύρι να στήθηκε για τον Άγιο Ιεραπόστολο των ημερών μας ! Άγγελοι εν πομπή δεξιά και αριστερά φτιάχνουν έναν δρόμο , μια κλίμακα ουράνια ! Εκεί στην είσοδο του Παραδείσου, πλήθος Αγίων ! Χορεία Αγγέλων εν σώματι ! Πρώτος ο Άγιος Ιωσήφ ο ησυχαστής και σπηλαιώτης !
Ο ανυποχώρητος διδάχος της νοεράς προσευχής. Μοιάζει σαν χθες , όταν ένα μικρό παιδί, κούτσικο σχεδόν , ο Γιαννάκης από τον Βόλο ήρθε στην ησυχαστική του μάνδρα , φερμένο από αυτόν τον ίδιο τον τίμιο Πρόδρομο ! Σιμά του οι συνασκητές στα δύσβατα και απαρήγορα της μικράς Αγίας Άννης και της Νέας Σκήτης . Ο γέρο Αρσένιος , ο παπά Χαράλαμπος και οι παραδελφοί του ο Ιωσήφ ο Βατοπεδινός, ο Άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης και πιο δίπλα η κατά σάρκα μανούλα του ! Η μοναχή Θεοφανώ με λαχτάρα το καρτερά το στερνοπούλι της τώρα να του κατασπαστεί εκείνη τα χέρια ! Σιμά της η Γερόντισσα Μακρίνα ! Πως προσμένει και αυτή μαζί με όλης της Πορταριάς τους ακοίμητους αγγέλους ! Ψέλνουν αναστάσιμους παιάνες όλοι μαζί ! Εἰ καὶ ἐν τάφῳ κατῆλθες ἀθάνατε, ἀλλὰ τοῦ ᾍδου καθεῖλες τὴν δύναμιν, καὶ ἀνέστης ὡς νικητής, Χριστὲ ὁ Θεός, γυναιξὶ Μυροφόροις φθεγξάμενος. Χαίρετε… 
Χαρά στον Ουρανό ! Πανηγύρι ! Σε ημέρα αναστάσιμη , πανηγυρική έφυγε ο Γέροντας! Επισφράγισε ο Αναστημένος Αρχηγός μας , ο Αναστημένος Ναζαρηνός Σωτήρας του κόσμου την αγιότητα του εκλεκτού του παιδιού , του γνησίου φίλου του ! Δεύτε πιστοί πανηγυρίσωμεν ! 
Ταξίδευε ο τυφλός εκ γενετής Γέροντας Ισίδωρος για να βρεθεί στο πλευρό του Γέροντά του ! Κάθε χρόνο από το Άγιον Όρος και την Φιλοθέου ως την Αριζόνα ! Να κάνεις τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα , τέτοιο ατέλειωτο ταξίδι με έξοδα με κούραση για να πάρεις μόνο μια ευχή ! Για να ασπαστείς τα χέρια του ! Για να δεις ιδίοις όμμασι τούτο το υπέρλογο θαύμα! Να γίνεται εύφορη η έρημος και βλαστερό το ξερικό και το άνυδρο !
Ένα δεύτερο Άγιο Όρος στην καρδιά των Θεομάχων ! Και έπειτα επιστρέφοντας όλα αυτά τα ωφέλιμα που άκουσες και είδες να τα διηγείσαι και να μην παραλείπεις τίποτα! Λίγες μέρες κύλησαν από την κοίμηση του Αγίου Γέροντος . Στο τηλέφωνο μας κάλεσε μια συγκινημένη φωνή, μας εξιστορεί το πρώτο της βράδυ στους ξενώνες του Αγίου Αντωνίου! Καλοκαίρι με πολλή ζέστη! Αφόρητη ! 45 βαθμοί ! Το μοναστήρι το φρουρούν οι Άγιοι του Χριστού μας , η Αριζονίτισσα Κυρά και η ευχή του Γέροντος Εφραίμ ! Δεν έχει φράχτες τριγύρω , τοίχους και χαρακώματα ! Σαν την αγάπη , την άμετρη του κτήτορά του σαν την απέραντη ευσπλαχνία του Σωτήρος Χριστού ! Δυο λιοντάρια !!! Δυο λιοντάρια , βρίσκουν λίγη δροσιά κοντά σε μια από τις κρήνες του Μοναστηριού ! Τα είδαν οι προσκηνυτές πηγαίνοντας για τις ακολουθίες ! Τα είδαν και τα καλογέρια ! Πήγαν αμέσως στον Γέροντα Εφραίμ! –Τι να κάνουμε Γέροντα ;Φοβάται ο κόσμος ! –Μην τα πειράξετε παιδιά μου ! Δροσιά γυρεύουν τα καημένα! Αύριο το πρωί θα φύγουν ! Προπτωτικές καταστάσεις ! Του Παραδείσου της τρυφής εικόνες !Ξημέρωσε στην έρημο της Αριζόνας ! Τα δυο λιοντάρια ειρηνικά χάθηκαν στα βάθη της ! Αριζόνα και Ιορδάνης , μια ευχή δρόμος ! Ο Άγιος Γεράσιμος και το λιοντάρι του σεργιανάνε στις ερήμους τούτου του κόσμου ! Ο γέροντας Εφραίμ γεώργησε της Ερήμου το άγονο ! Έκανε το άνυδρο πανεύφορο και το άγριο Άγιο ! Μοιάζει σαν να βάλθηκε σε όλην του τη ζωή να διαψεύσει όσους μίλησαν για τον χαμένο Παράδεισο !
Μια σταλιά άνθρωπος , ένας από τους μεγαλύτερους Αγίους του αιώνα μας ! Με φωνή μικρού παιδιού ως το βαθύ του γήρας ! Ένα αιώνιο παιδί ! Σας εκείνα που ο Κύριος πάντοτε γύρευε να παίρνει στην πατρική του αγκάλη ! Χριστοφόρος και Σταυροφόρος ! Μίλαγε σαν παιδί ! Με λογάκια απλά εμβάθυνε στα άδυτα του Ευαγγελικού λόγου! Πολλές φορές οι... παιδικές λαλιές του ξεκινούσαν με μια άληστη προσφώνηση: Παιδάκια μου! Και πάντοτε κατέληγαν στο πετραχήλι , στην σωτηρία της ψυχής , στην αποφυγή του ατέλειωτου σκοταδιού και της αιωνίου κολάσεως. Πατρικές νουθεσίες ! Σε πόσες αμέτρητες ψυχές αυτή η μικροσκοπική ύπαρξη έθεσε νου ! Πόσες φώτισε ! Πόσες έσωσε! Πόσες ακόμα θα βρουν την Αλήθεια διαβάζοντας ή ακούγοντας αυτά τα λόγια ! Πόσοι θα τον ευγνωμονούν ισοβίως ! Πόσοι θα προστρέχουν στα Θεόσδοτα φωτισμένα λόγια του και στις μεσιτείες του ! Γιατί όπως και εδώ έτσι και τώρα εκεί, πολύ ψηλά που βρίσκεται ο Γέροντας θα συνεχίσει ν ακάνει τον Θεό να …μετανοεί και να μακροθυμεί ! Θα συνεχίσει να κανοναρχεί το θείο έλεός Του ! Δεν εξεδόθησαν εν ζωή πολλά βιβλία του Γέροντα! «Η τέχνη της σωτηρίας» , «Πατρικές νουθεσίες» . Αυτά και ένα ακόμα αχειροποίητο βιβλίο , άνωθεν γραμμένο! Μια αληθινή αποκάλυψη ! Με χάρη ανείπωτη ! Ένας θησαυρός που όποιος το πήρε στα χέρια του δεν το αποχωρίστηκε ποτέ ! Το διαβάζει ξανά και ξανά ! Και όλο κάτι του αποκαλύπτεται ! Και όλο μεταφέρεται στα Αθωνικά μονοπάτια ! Στου Παραδείσου τα μέρη , εκεί που ο μακαριστός Άγιος Γέροντας Εφραίμ ανέβαινε συχνά και μέσα στην άφταστη ταπείνωσή του διηγείτο για αυτές τις αναβάσεις ! «Ο Γέροντάς μου Ιωσήφ ο ησυχαστής και Σπηλαιώτης 1897-1959» ο τίτλος αυτού του αριστουργήματος ! Εκεί ο Γέροντας καταθέτει την απέραντη υική του αγάπη για τον Άγιο μύστη της νοεράς Προσευχής , για όλους τους αγαπημένους παραδελφούς του , μα κάνει και κάτι ακόμα : Αυτοβιογραφείται και αποκαλύπτεται ! Άγιος εν ζωή ! Τον κατέταξαν οι συνειδήσεις και οι καρδιές όσων τους δωρήθηκε η συμπόρευση μαζί του , όσων ο Κύριος τους χάρισε έναν Άγιο για πνευματικο και καθοδηγητή στης σωτηρίας τον ανηφορικό και δύσβατο δρόμο.
Επέτρεψε ο Θεός μας ως αντιστάθμισμα , ως ευλογημένο αντίβαρο στους τόνους λάσπης και συκοφαντιών που δέχθηκε ο Γέροντας , συνεχώς να επιτελούνται σημεία , θαύματα και θαυμάσια αδιάσειστα να μιλούν για την αγιότητά του . Όσοι δεν κατόρθωσαν ποτέ να τα δουν , θυμίζουν τους Ιουδαίους και τους αθεράπευτα τυφλούς οδηγούς τους Φαρισαίους που συνεχίζουν ως και τις μέρες μας να αποκαλούν πλάνο τον Χριστό μας και να αμφισβητούν τα αδιαμφισβήτητα της τριημέρου εγέρσεώς Του . Να ευωδιάζει συνεχώς ένα κομμάτι ύφασμα που πάνω του πριν χρόνια έκανε ο Γέροντας προσευχή! Το έχουν οσφρανθεί πολλοί αυτό το θείο άρωμα ! Και εμάς μας αξίωσε ο Κύριος ! Να αφηγείται ο ίδιος τις ουράνιες μεταβάσεις του ! Να βρίσκεται εν μέσω ανθρώπων στο θεοστυγές σήμερα ένας Θεόπτης ! Ένας μεγάλος Ιεραπόστολος των ημερών μας ! Του Χριστού μας πιστός , αγαθός και εκλεκτός εργάτης ! Τις πρεσβείες του να έχουμε ! 
Νώντας Σκοπετέας
Απόσπασμα από ομότιτλη σειρά 4 εκπομπών








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλιά σας εδώ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~