main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

13 Αυγ 2021

Έγινε το γάλα …τυρί

Συνεχώς λοιπόν αυτό το δίλημμα, το αιώνιο δίλημμα που παρουσιάζεται ενώπιόν μας !
ἄρτι γὰρ ἀνθρώπους πείθω ἢ τὸν Θεόν; ἢ ζητῶ ἀνθρώποις ἀρέσκειν; εἰ γὰρ ἔτι ἀνθρώποις ἤρεσκον, Χριστοῦ δοῦλος οὐκ ἂν ἤμην.( Γαλ 10.10).
Εμφανίζεται ιδίως στις μέρες μας μέσα από μια ολότελα εκκοσμικευμένη θεώρηση της πίστης μας !
Και σε αυτήν την μακρά πλέον περίοδο της …πανδημικής αναστολής της πίστης …
Η Ορθοδοξία σε αναστολή ; ΠΟΤΕ ! Η Ορθοδοξία δειλή και σε υποστολή ; ΠΟΤΕ! Η Ορθοδοξία σε αποστολή !
Να δώσει χωρίς αμφιταλαντεύσεις ξεκάθαρη βιωματική απάντηση στα διλήμματα τα οποία ελπίζουμε να προκύπτουν αβίαστα απ όσα ακούγονται σήμερα !
Διλήμματα λοιπόν αρίφνητα ενώπιόν μας.
Πλησμονή από τέτοια που περιβάλλει η τάχα διάκριση και η ψευδόσχημη Αγάπη για τον συνάνθρωπο …
-Βεβαίως αγάπη αλλά εν Αληθεία …εν Χριστώ !
- Σιωπολογία, υπακοή , συνοδικό σύστημα , ταπείνωση, αυθεντία με επαρκή Θεολογική γνώση και κατάρτιση από την μια στο πραιτόριο και το Κολοσσαίο της λογικής!
Εκεί βεβαίως δεν ακούγεται η αδύναμη φωνή αυτών των ελαχίστων, που αναζητώντας την αλήθεια πρεσβεύουν και βιώνουν το : θέλουμε ελευθέρα και ζώσα Εκκλησία ! του μακαριστού Αγίου Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτη.
Η φωνή τους που θα πνιγεί από τον όχλο των πολλών!
Θα ακουστεί όμως στα σίγουρα η στεντόρεια φωνή της ψυχής μας που θα φτάσει ως τον ματωμένο Γολγοθά να σταθεί στο πλάι της θρηνωδούσας Παναγίας μας του Ηγαπημένου μαθητή και των θαλερών Γυναικών.
Το Κολοσσαίο και το πραιτόριο της λογικής.
Έλεγε ένας αδελφός μας ο Αριστομένης ο Φλουράκης εκεί στο μετερίζι της πνευματικής ελεημοσύνης στον Πρόμαχο Ορθοδοξίας κάτι πολύ σοφό περιγράφοντας αυτό που αναφέρει και μέσα στο ψαλτήρι ο ιερός ψαλμωδός για το πώς σκληραίνει και γίνεται λιθώδης η καρδιά του ανθρώπου …ετυρώθη ως γάλα η καρδία …
Έχουμε πάθει λέει ο αδελφός μας στένωση καρδίας από τους θρόμβους της λογικής …
Και τι λένε οι πατέρες αδελφοί ;
Αίρεση είναι οτιδήποτε εκλογικεύει το δόγμα !
Προσπαθούμε συνεχώς ιδίως στις μέρες μας, να εκλογικεύσουμε και εμείς, να ανακαλύψουμε αυτά που είναι σεσιωπημένα στις Γραφές !
Αυτή η προσπάθεια οδηγεί πάντοτε στην πλάνη !
Έλεγξε τον εαυτό σου αδελφέ μου ταλαίπωρε εαυτέ μου !
Το πρότεινε αυτόν τον αυτοέλεγχο ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς …
Πες το σύμβολο της πίστης και νιώσε κάθε του λέξη και με ειλικρίνεια σκέψου αν την πιστεύεις …
Η μυστηριακή Ορθοδοξία που παίρνει Ζωή από τον Άλλο Παράκλητο τον Τριαδικό Θεό …
Ζωή που ρέει ανόθευτα και αμόλυντα δια των μυστηρίων …
Κάθε φορά που θα πλησιάζουμε μεταλαμβάνοντες ή μεταδίδοντες καταφοβισμένοι και με…προφυλάξεις το Άγιο Ποτήριο, ας επαναλαμβάνουμε αυτό το θεμελιώδες δόγμα της πίστης :
Και εις το Πνεύμα το Άγιον το Κύριον το ζωοποιόν …
Νώντας Σκοπετέας
Αποσπάσματα από ομιλία με τίτλο : Ιησού ή Βαρραβά ; η οποία εκφωνήθηκε διαδικτυακά στις 3 Απριλίου 2021 στην Ε.Ρ.Ω Αγρινίου .

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~