main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

20 Σεπ 2016

To έλεος να φωτίζει !

Μεγαλωμένος  σε γη λιόσπαρτη , περήφανη κι αδούλωτη !                       Ο Σωκράτης  , που τον γιορτάζανε  της Μεταμορφώσεως του Κυρίου ! Στη Μάνη τα έχουνε αυτά τα άγραφα τα  εθιμικά ! Τους  Σωκράτηδες  τον Αύγουστο , τους Στράτους τον Νοέμβρη  των Ταξιαρχών , τους Παμεινώντες στις 2 του Φεβρουαρίου της προστάτιδός τους ,  της Παναγιάς της Παπαντής …Έτσι τα βρήκαμε , εμείς θα τα αλλάξουμε τώρα ; τους ακούς να λένε … 
Και εντάξει , το Στράτος παραπέμπει στους αρχιστρατήγους των ουρανίων στρατιών , τους Νωντήδες  επειδή τους είχαν σε υπεραφθονία , θέλανε μια μέρα ξεχωριστή να τους τιμούν , το Σωκράτης όμως  ; Μήπως επειδή ξεκινά με του Σωτήρα την πρώτη συλλαβή τους ταίριαξε ; Ποιος ξέρει ; Όπως και να χει , δύσκολα εδώ αλλάζουνε οι… ανώδυνες συνήθειες . Έχει και τα καλά του αυτό,  μα και τα πολύ στραβά του βέβαια !
Βέβαια  εμείς κρατάμε πιότερο τα πρώτα , αυτά που κάνουν την αποσκιαδερή μας πατρίδα στη σκιά την λεβεντόκορμη του Ταϋγέτου , να φέρνει δάκρυα στα μάτια μας , κάθε φορά που τη θυμούμαστε σαν απόμακρά της ανασαίνουμε .
Έτσι και ο Σωκράτης πορεύτηκε στη ζωή του , σαν ξεμάκρυνε στην πόλη την μεγάλη . Πως τα θυμόταν τα μικράτα του , όταν μαζί με όλα τα παιδία του χωριού , ολοχρονίς περιδιάβαιναν με ξεφωνητά  το γεμάτο από ζωντάνια και ανθρώπους τότε χωριό τους . Αδύνατα  , κουρεμένα γουλί για τις ψείρες ,  τα πιο πολλά ξυπόλυτα , με μια φέτα  ζυμωτό ψωμί και μια μπουχλιά λάδι απ το ρωγί όλη μέρα να τα βαστά όρθια,   ανέπνεαν τότε κάθε πνοή του Ταϋγέτου , ξεδίψαγαν με την ορμή  και τις δροσάδες του  , μαγεύονταν με τους αντιλάλους της ανήμερης χαράδρας του , σαν την εξερευνούσαν τα καλοκαίρια . 
 Έκλεινε τα μάτια του σαν ήθελε λίγο να ξαποστάσει απ την σκληράδα του επιούσιου και μεταφερόταν στης ψυχής του τις ρούγες και τα κρυφά τα μονοπάτια που πάντα τον ξέβγαζαν στη χαμηλή πόρτα ενός μανιάτικου ξωκκλησιού να γεμίσει με λάδι  το καντήλι που τσιτσίριζε .
 Το πρόλαβε ο Σωκράτης το χωριό  με 3 ενορίες και 3 παπάδες. Όλους τους θυμάται  και τους μνημονεύει στο ψυχοχάρτι !Τον Παπά Χαραλάμπη και τον Παπά Νώντα  στην Παναγία  , τον  Παπά Μήτσο και τον Παπά Ναπολέοντα στην Υπαπαντή , τον Παπα Παναγιώτη ,  τον Παπά Μιχάλη   και τον Παπά Τάση στον Ταξιάρχη…
Τώρα που άσπρισε για τα καλά , συμμάζεψε το πατρικό το σπίτι να μπορεί να ξεχειμωνιάζει   και επέστρεψε μόνιμα στο μισοερημωμένο  χωριό του που δεν το άλλαζε όμως με όλα τα μέρη του κόσμου ! Είχε όμως να λέει και το παράπονό του ! Δέκα χρόνια τώρα  , το χωριό είχε μείνει ορφανό από λειτουργό του Υψίστου . Από τότε που κοιμήθηκε ο παπά Τάσης έμεινε κενή η θέση …Και αυτό τον πλήγωνε πολύ !  
-Τώρα που γύρισα  να μείνω για πάντα εδώ , αλειτούργητα μένουν όλα , έλεγε πικραμένος και όλο έκανε προσευχή να  βρεθεί Παπάς , ν αποκτήσει πάλι καρδιά και ψυχή ο λατρεμένος τόπος τους . Και ο Κύριος δεν παρέβλεψε τον βλογημένο πόθο του  . Τους έστειλε νέο άνθρωπο φιλόθεο, με ζήλο ζηλευτό και  ψυχή αφιερωμένη στον Κύριο και σε κάθε ελάχιστο των αδελφών Του . Κλείνει σε λίγο ένα χρόνο χειροτονημένος ο  φιλακόλουθος και ταπεινός παπά –Σταύρος και όλοι έχουν να λένε για το δώρο που τους έστειλε , Ο βάθει σοφίας φιλανθρώπως πάντα Οικονομών!
–Άντε τώρα τι άλλο θες μπαρμπα-Σωκράτη , κάθε μέρα σχεδόν Εσπερινός και Λειτουργία  όλο το καλοκαίρι !  του είπε μια Κυριακή στα τέλη του φετινού Αυγούστου  μετά την απόλυση,  ο Πότης ο επίτροπος . Δεν πιστεύω να μην είσαι ευχαριστημένος !
- Πώς να μην είμαι Πότη μου ! Μόνο ευχαριστημένοι , ευλογημένοι είμαστε όλοι μας ! Παπά δικό μας ύστερα από τόσα χρόνια , και τέτοιον μάλιστα , που να αγαπάει τόσο αυτό που κάνει και να χει φόβο Θεού ! Είπε και με αργά βήματα κατευθύνθηκε στο Ιερό . Του άρεσε πάντα να βοηθάει τον παπά στην κατάλυση της Θείας Κοινωνίας,  διαβάζοντάς την ευχαριστία  μετά την Θεία Μετάληψη . Και έψελνε στο τέλος το κοντάκιο : Ουρανός Πολύφωτος… και τον ειρμό: Το στερέωμα των επί σοι πεποιθότων …Τι κι αν όλοι είχαν φύγει,  εκείνος δυνατά και αργά τα έψελνε και χαιρόταν ο νέος  παπάς με τον ενθουσιασμό του .
- Μπράβο μπάρμπα   Σωκρατάκη ! Έτσι μεγαλοπρεπώς πάντα να τιμάμε τον Χριστό μας ! του είπε ο νέος ιερέας εκείνο το πρωί της Κυριακής .  Αύριο θα λειτουργήσουμε στον Άη Γιάννη των Κομπέων ! Οπότε σήμερα το βράδυ θα σε δω στον εσπερινό !
-Να ναι ευλογημένο δέσποτα ! απάντησε εκείνος . Θα ήθελα όμως να σε απασχολήσω για λίγο,  αν είσαι εύκαιρος !
-Ακούς λέει , για τον μπάρμπα Σωκράτη ό, τι θέλει ! απάντησε ο παπάς !
–Να , είναι κάτι που με στενοχωρεί και θέλω να στο πω !
 -Συγχώρα με μπάρμπα –Σωκράτη αν κάνω και κανένα λάθος τώρα στην αρχή , στις εκφωνήσεις ή στο τυπικό , θα διορθωθούν όλα με τον καιρό …πρόκαμε ο παππούλης πιστεύοντας πως μάντεψε  την στενοχώρια του ενορίτη του .    
-Όχι παπά –Σταύρο μου ! Τι είναι αυτά που λες ! Μια χαρά τα πάς , συνέχισε και μην σε νοιάζει !! Άλλο είναι αυτό που με πικραίνει !  -Πες μου μπάρμπα , σε ακούω .
-Να ,  είναι που αλλάξανε οι επίτροποι από καιρό , πολύ πριν έρθεις , τα καντήλια στο τέμπλο και στα προσκυνητάρια και τα σύνδεσαν με το ρεύμα και με καλώδια να ανάβουν με λαμπάκια και διακόπτες ! Να μην μας ξεσυνεριστεί ο Θεός  ! Πού ακούστηκε παπά μου στη Μάνη της κατάσπαρτης ελιάς και του άφθονου  λαδιού που δεν έλλειψε ποτές  , να τσιγκουνευόμαστε το λάδι για τα καντήλια ! Λες και χρειάζονται το φως ο Χριστός μας η Παναγία και οι Άγιοι για να διαβάσουν ή να περάσουν καμιά κλωστή από το μάτι της βελόνας , επειδή γεράσανε ! Κατάντια αληθινή! Καλύτερα να μένουν στα σκοτεινά! Εδώ που το λάδι περισσεύει να καίει ρεύμα και να μένει αφώτιστη η Εκκλησία από το έλεος του Κυρίου ; Γιατί μόνο στο έλεος ελπίζουμε παπά μου και αυτό συμβολίζει το έλαιον στο καντήλι! Και έπειτα όταν είπε ότι Εγώ ειμί το Φως για να μην το ξεχνάμε  σε κάθε μας βήμα σε αυτόν τον πρόσκαιρο και τόσο σκοτεινό κόσμο , πώς να  θυμόμαστε το ρήμα Του  τούτο το αιώνιο με μια παγωμένη λάμπα ; Ευλογημένη η ελιά πάτερ μου , και κάθε της ρίζα αγιάστηκε με την προσευχή και τα δάκρυά Του εκεί στον κήπο της Γεθσημανής !   Και εμείς όλα δαύτα τα παραγνωρίζουμε και αντί για μια μικρή θυσία , του ανάβουμε το λαμπάκι για να βλέπει …Το ξαναλέω : Κατάντια είναι αυτή η κατάσταση, θλίψη με πιάνει όποτε κοιτάω προς το τέμπλο και αντικρίζω τα λαμπάκια …. Να μην μας παραδειγματίσει μόνο εύχομαι  ο Χριστός μας !
Και αναρωτιόμαστε μετά  όταν πέσει το χαλάζι και τις κάψει τις ελιές και τα βάζουμε κιόλας  με τον Ουρανό ! Για αυτό τα λένε όλα τούτα Θεομηνίες παπά μου ! Οργή του Θεού προκαλούν όλα τούτα ! Και εμείς ψέλνουμε έπειτα να παρατείνει το έλεός του και να μακροθυμεί …Και δεν χαλαλίζουμε για Εκείνον που μας προσφέρει τα πάντα,  δυο κόμπους λάδι στο καντήλι Του ! Αχάριστοι είμαστε , απερίσκεπτοι αγνώμονες!

Τον άκουγε ο παπάς αμίλητος και σοβάρευε όλο και περισσότερο . Πολλά από όσα με  μια μόνο πνοή του είπε ο σεβαστός τούτος άνθρωπος,   τα άκουγε για πρώτη του φορά , μα του φαίνονταν τόσο ορθά …
-Φως ιλαρόν ! -Φως ιλαρόν ! μόνο αυτό κατάφερε να ψελλίσει!
– Τα είπες όλα πάππούλη μου ! Με ενθουσιασμό αποκρίθηκε ο Σωκράτης !  Φως ιλαρόν!  επανέλαβε και εκείνος . Αυτό που έχει ανάγκη η ψυχή μας ! Μόνο το έλεος την φωτίζει !
-Θα κάνω ό, τι μπορώ  μπάρμπα Σωκράτη , να καταλάβουν όλοι αυτό μας το λάθος ! Στο υπόσχομαι ότι σύντομα θα φωτιστεί ξανά η ψυχή μας με καθάριο Φως , αληθινό !

Νώντας Σκοπετέας/Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή 

Αληθινή Ιστορία με άγραφο ακόμα το τέλος της . Παράκληση όπου διαβαστεί ή ακουστεί : Ας σταματήσει αυτή η τόσο κακόδοξα αταίριαστη και αντιχριστιανική συνήθεια του φωτισμού της ολοζώντανης πίστης  μας  από ρεύμα ,  μπαταρίες , διακόπτες και νοθευμένες «προσφορές» . Ο Θεός πάντα θα οικονομεί δια πρεσβειών της Μάνας Ελεούσας και Ελαιοβρύτισσας να γεμίζει τα αδειανά  δοχεία της ψυχής μας που διψά το …αδιάκοπο έλεος   .

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~