main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

30 Σεπ 2021

Πατήρ Ηλίας Αλευράς +( Αφιέρωμα) Μέρος 5

 

…Κύλησαν αρκετά οι καιροί …  

Ο πόθος αστείρευτος και αμετακίνητος ! Συχνά –πυκνά επισκεπτόταν την Έλωνα για μέρες ολόκληρες ! Αναζητούσε μια απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα : Μοναχός ή έγγαμος κληρικός ;

Άκουσε κάποτε για τον Γέροντα της Πάρου !Τους μήνυσε με τηλεγράφημα και αμέσως σχεδόν  δέχτηκαν να τον φιλοξενήσουν!  Δεν το κατάλαβε καλά-καλά πως βρέθηκε στην Λογγοβάρδα , το Άγιο Όρος των Κυκλάδων ! Από τον Πειραιά , το πλοίο τότε έκανε σχεδόν οκτώ ώρες ως το λιμάνι της Παροικιάς . Έφτασε  σούρουπο γλυκό χειμωνιάτικο εκεί . Προσκύνησε στην Καταπολιανή και σε όλα τα παρεκκλήσια της . Μέτρησε και όσες πόρτες της  μπόρεσε !  Χρήματα δεν είχε αρκετά  για διανυκτέρευση . Μα δεν ήθελε ούτως ή άλλως καθόλου να καθυστερήσει !Ρώτησε και του παν τον δρόμο !

-  Έξι χιλιόμετρα περίπου ως εκείνη την πλαγιά που βλέπεις Σε μια ώρα περίπου θα είσαι εκεί με τα πόδια ! Το πρωί μπορείς να νοικιάσεις και γαϊδουράκι !

 Ξεκίνησε δίχως δεύτερη σκέψη  φορτωμένος με τον μπόγο του ! Έφτασε όντως μετά από μια ώρα ! Στην ασβεστωμένη αυλή της Ζωοδόχου Πηγής ! Χτύπησε το κουδουνάκι και μετά από λίγα λεπτά  του άνοιξαν ! Του έδωσαν ένα κελάκι στον πρώτο όροφο . Την άλλη μέρα  θα συναντούσε τον Ηγούμενο  , τον Οδοιπόρο του Θεού , τον Γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο ! Μετά την Θεία Λειτουργία το πρωί , πήγε και τον βρήκε ! Η μορφή του η βιβλική τον σαγήνευσε! Κατάλαβε πως εκείνος θα γινόταν της ψυχής του ο γεωργός !

- Γέροντά μου,  σου παραδίνομαι ! του είπε ! Είμαι ένα αμαρτωλό , κοσμικό παιδί ! Μα λαχταρά η ψυχούλα μου δυο πράγματα : Την ιεροσύνη και την αγαμία !

Γέλασε απ την καρδιά του εκείνος ο τρισευλογημένος εργάτης της Ορθοδοξίας !

–Το πρώτο στο χαρίζω ! είπε στον Ηλία 

-Το δεύτερο είναι δύσκολο  θέμα ! Την ιεροσύνη για να την ποθείς,  σε τέτοια  κιόλας ηλικία , την …δικαιούσαι …Την αγαμία όμως , θα την δούμε ! Θα κάνουμε προσευχή !

Έμεινε πολύ καιρό ο νέος στον Παναγιοσκέπαστο τόπο ! Συνέχεια στην χαρούμενη υπακοή , στο  ολοπρόθυμο  διακόνημα , στις συνεχείς ακολουθίες !  Λογγοβαρδινός πλέον αισθανόταν ο Ηλίας ! Τον καμάρωνε ο Γέροντας ! Όλοι οι Πατέρες τον αγάπησαν και συνήθισαν την χαρά τον ενθουσιασμό  και  την προθυμία του  ! Πως λάτρευε  να τους παρατηρεί ! Με τις ώρες μπορούσε να κάθεται με το κομβοσχοινάκι του και μόνο να κοιτά   τον πάτερ Φιλάρετο να αγιογραφεί,  ρουφώντας κάθε του κίνηση  ! Με τι κατάνυξη μετάνοιζε μπροστά στον Άγιο Αρσένιο τον εν Πάρω , που μόλις ο πάτερ Φιλάρετος είχε τελειώσει !   Πέρασαν έτσι αξέχαστα έξι ολόκληροι μήνες ! Του περνούσε από το μυαλό ότι ίσως να τον κρατούσε ο Γέροντας κοντά του ! Δεν εκβίαζε την απόφαση και την απάντησή του περί αγαμίας  ! Ένα καλοκαιρινό πρωινό ,του μήνυσε ο πάτερ Φιλόθεος να πάει να τον βρει έξω απ την  πύλη του Μοναστηριού !

–Πάμε έναν περίπατο , παιδί μου Ηλία!

- Θα πάμε στους Αγίους Πάντες στο βουνό ; τον ρώτησε εκείνος , που είχε μάθει πλέον τον αγαπημένο συχνό προορισμό ησυχίας και μόνωσης του Γέροντα!

 Εκεί αποσυρόταν για μέρες ολόκληρες ο πατήρ Φιλόθεος Ζερβάκος και προσευχόταν υπέρ του σύμπαντος κόσμου !

  - Όχι τέκνον μου ! Ως το προσευχητήριο , εδώ πιο πάνω θα πάμε  

Περπάτησαν αρκετά ως εκεί ! Κάτω από  ένα πουρνάρι μια μεγάλη πλατιά πέτρα , ένα μικρό μαξιλάρι και μια επιφάνεια από σίδερο για να στηρίζει την πλάτη του !

 - Πήγαινε έναν περίπατο  Ηλία παιδί μου και έλα σε δέκα λεπτά πάλι εδώ ! Πες τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας και να επιστρέψεις !

Έτσι και έγινε ! Γύρισε ο Ηλίας να ακούσει ! Διστακτικά πλησίασε τον πατέρα Φιλόθεο.  Ήταν σχεδόν βέβαιος πως ο Γέροντας θα είχε λάβει πληροφορία με την ολόθερμη προσευχή του !

-Έλα παιδί μου ! Ζύγωσε να μιλήσουμε ! Τον χτύπησε στην πλάτη δυνατά με αγάπη και γελώντας του αποκρίθηκε  !

- Ηλία μου είσαι λεβέντης και  πολύ καλό παιδί ! Φυσικά και κάνεις για παπάς !Με την ευχή μου να γίνεις !    Μα για μοναχός δεν μπορείς παιδάκι  μου !

Δεν αποκρίθηκε ο Ηλίας ! Κατέβασε μόνο το κεφάλι του με συστολή ! Τον χαροποίησε η ευλογία που έλαβε για την ιεροσύνη ! Για την αγαμία πλέον δεν είχε αμφιβολία,  αφού έτσι είπε ο Γέροντας ! Τόσο τον αγάπησε και τόσο τον εμπιστευόταν !

-Δεν θα με ρωτήσεις γιατί παιδί μου ;

-Να ναι ευλογημένο Γέροντα ! Αφού το λέτε εσείς ! Να ναι ευλογημένο ! Έγγαμος Ιερέας ! Με την ευχή σας !  Δόξα τω Θεώ !

 –Όχι θα σου πω παιδί μου για να ξέρεις !Δεν μπορείς για άγαμος… Έχεις μπιρμπιλά μάτια Ηλία  μου ! Χαμογέλασαν και οι δύο !

- Άκου με εμένα , ξέρω τι σου λέω ! Είναι δύσκολη και επικίνδυνη παλαίστρα η σάρκα παιδί μου ! Δεν είναι για όλους! Για λίγους μόνο ! Μα και ο έγγαμος βίος … Πανεπιστήμιο παιδί μου …και αγκάθια …πολλά αγκάθια και ανηφόρια  ! Μα εσύ θα αγωνιστείς ! Να έχεις την ευχή μου ! Θα προσεύχομαι πάντα για σένα να ευαρεστήσεις τον Χριστό μας και να έχεις  καλήν απολογία!  Και εσύ μην μας ξεχάσεις !

  Σφραγίδα τούτη η απόκριση του Γέροντα ! Μαζί με την ευχή του και τις ευλογίες όλων των πεφιλημένων Λογγοβαρδινών ξαναμπήκε στο πλοίο , αφού πρώτα στην Παροικιά , μετάνοισε μπροστά στην θαυματουργή εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου!

 ( συνεχίζεται...) 

                                                                Νώντας Σκοπετέας

Απόσπασμα από το βιβλίο: "Πόσα χωράνε σε ένα Αμήν" ( εκδ.Πρόμαχος Ορθοδοξίας) 

όπου συμπεριλαμβάνεται η αφηγηματική βιογραφία του μακαριστού π.Ηλία Αλευρά + 28.7.2021  

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~