main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

3 Ιουν 2017

Κάθε μέρα Πεντηκοστή...

Χάρις, χάρισμα, χαρισματικός, χαριτωμένος, χαρισματούχος, χαριτόβρυτος…«Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και Πατρός και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος είη μετά πάντων υμών»….«Όπου επισκιάση η χάρις σου Αρχάγγελε, εκείθεν του διαβόλου διώκεται η δύναμις· ου φέρει γαρ τω φωτί σου προσμένειν, ο πεσών Εωσφόρος·» …
Πόσες φορές δεν συναντάμε τούτη τη λέξη-πνοή, την έννοια –πηρύνα,  στην καθημερινή παλαίστρα της πνευματικής ζωής. Κατάγιομη  αυτή, από πάμπολλες ήττες, θλίψεις, πτώσεις, σκοτασμούς, λάθη ατελείωτα, πειρασμούς  και πάθη φιλεπίστροφα.
Τι να ναι αυτό, που μετατρέπει την ήττα σε νέα αρχή, την θλίψη σε κατάνυξη και δάκρυα λυτρωτικά, την απογοήτευση σε ενθουσιασμό, την πτώση σε ανάταση και ανάσταση, τον πειρασμό τον κάνει οδηγό, τα λάθη δρόμους ασφαλείς, τα πάθη αρετές, το σκοτάδι Φως;
Το σκοτάδι, Φως!
Είναι το δώρο του Αγίου Πνεύματος, η Θεία Χάρις θεραπεύουσα και αναπληρούσα…Ο γλυκασμός της επίσκεψης του Θεού Πατέρα!
Το πόμολο πάντα από μέσα! Η πόρτα χτυπά δίχως σταματημό, όσο ανασαίνει τούτο το πρόσκαιρο που ζούμε.
Οι χτύποι θα παύσουν μαζί με κείνους της καρδιάς μας. Δεν θα ακουστούν ποτέ όμως  στην πολύ φασαρία και στην αδιόρθωτη ταραχή, στον βαθύ και στον ράθυμο ύπνο. Μα σαν  η πόρτα ανοίξει, θα πλημμυρίσει το σπίτι από αγάπη, από χαρά ασυνάντητη,  από ατίμητο ανόθευτο Θείο έρωτα, από Φως άσπιλο και τηλαυγές που δεν μπορεί ο μισόκαλος ούτε ελάχιστα να αντέξει. Και φεύγει τότε μακριά!
Να ετοιμαζόμαστε συνεχώς γι' αυτές τα επισκέψεις. Να μην είναι παροδικές και φευγαλέες, μα μόνιμες και ατελεύτητες. Προσοχή στις απάτες και στις μεθοδείες του επίβουλου, που διαρκώς και αυτός προσπαθεί να παραπλανήσει σε τούτο το μέγιστο ζήτημα της Χάριτος.
Ο Κύριος που πάντα μεριμνά και πέμπει πνευματικούς ιχνηλάτες να μας φωτίζουν τους σωτήριους δρόμους της μόνης αλήθειας Του, έστειλε στην σημερινή μας εκπομπή, έναν σπουδαίο εργάτη του αμπελώνα Του, τον μακαριστό Γέροντα Γεώργιο Καψάνη, τον Γρηγοριάτη σοφό Του Άγγελο. Και λέει κάτι τόσο σημαντικό και συνάμα αυτονόητο ο Γέροντας. Σαν τον Ιερό Χρυσόστομο, που κήρυττε  πως ο Χριστιανός Πάσχα επιτελεί, όποτε κοινωνεί του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου , έτσι κι αυτός λέγει πως μέσα στην Μάνα Εκκλησία, αδιαλείπτως σε κάθε συγκλονιστική στιγμή της πνευματικής οδοιπορίας και της Λειτουργικής Μυστηριακής ένωσης,  βιώνουμε την Πεντηκοστή! Ζούμε, εν δυνάμει τουλάχιστον, την Πεντηκοστή συνεχώς. Πρέπει να επιδιώκουμε να γίνουμε άνθρωποί Της,  με την χάρη του Τριαδικού Θεού . Ο σοφός ομολογητής Γέροντας,  κοιμήθηκε οσιακά ανήμερα Πεντηκοστής!

Λυτρωτικά  Προνοητής ο Κύριος , θέλησε για ακόμη μια φορά να δυναμώσει την πίστη μας. Έλαμψε στο ιλαρό κεκοιμημένο πρόσωπο του παπά Γιώργη,  η Ορθοδοξία, η μόνη πραγματική Εκκλησία της Πεντηκοστής!
Νώντας Σκοπετέας
Απόσπασμα από το βιβλίο: 
Πόσα χωράνε σε ένα Αμήν; (εκδ.Πρόμαχος Ορθοδοξίας 2019)

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~