main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

28 Νοε 2022

Διά το πλήθος του έρωτος…(Άγιος Ιερομάρτυς Φιλούμενος)

 

 Κάθε βήμα να σε φέρνει πιο κοντά στον Χριστό! Αυτό να ναι το κριτήριο, για να ζήσεις αυτό το πρόσκαιρο, το εφήμερο αλλά και το αιώνιο! Κάθε βήμα, κάθε λέξη, κάθε πράξη από την φαινομενικά πλέον ασήμαντη, ως την πιο σπουδαία κάθε μέρας που ξημερώνει και δεν επιστρέφει πλέον, να σε πλησιάζει ακόμα περισσότερο στον Θεό και Πατέρα! Σπάνιο στα αλήθεια αδελφοί μου αυτό το κριτήριο, που όλα μπορεί να τα αξιολογεί σε δυο και μόνο κατηγορίες, ως Θεάρεστα και μη! Ένα κριτήριο που μοιάζει με πόθο Ιερό! Πόθος Χριστού! Έρως μανικός! Να ξενυχτάς και να έχεις ανύστακτη ψυχή, διά το πλήθος του έρωτος, όπως διαβάζουμε στην Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου του Σιναϊτη. Αγάπη ολοκληρωτική! Θυσιαστική αγάπη, που ιεραρχεί τα πάντα προτάσσοντας τον Μέγα Αρχιερέα! Αφήνει στην άκρη περγαμηνές και πλούσια βιογραφικά, παραστατικά και παράσημα που φανερώνουν σπουδές και σπουδαιότητες, τις επιθυμίες και τις  αλαζονείες του βίου και αποτάσσεται τον κόσμο και ό,τι τον απαρτίζει. Ξενωθώμεν του κόσμου τον νουν εις ουρανόν μεταθέντες!  Αποταγή και ξενιτεία! Σε όσους ο ουρανός κληροδότησε τούτες τις αρετές! Μόνο σε όσους, γιατί δεν είναι για τον καθένα αυτός ο ουράνιος πόθος! Γνωρίσαμε με τη χάρη του Αγίου Θεού πολλές τέτοιες ψυχές στο περιβόλι της Παναγίας μας! 

                                    

Γνωρίσαμε κι άλλες ψυχές, στα πανίερα επί γης ενδιαιτήματα της Παναγιάς και των Αγίων του Χριστού μας, όπου φώτισε ο Κύριος, έστω και νοερώς, τα βήματά μας! Μια ακόμα θα μας μείνει αξέχαστη, για τον Θείο πόθο της αφιέρωσης και την ανδρεία ψυχή της. Η αδελφή μας η Α., εγκαταλείποντας  μια λαμπρή και προσοδοφόρα  καριέρα θεραπευτή σωμάτων, αναμένει καρτερικά να ενδυθεί το μοναχικό τριβώνιο και να αποκτήσει πτυχίο θεραπεύτριας ψυχών…! Αυτή η ψυχούλα  τα τελευταία αρκετά πλέον χρόνια, αγωνίζεται κατάμονη να φυλάξει "Θερμοπύλες", σε ένα από τα πολλά προσκυνήματα των θαρσαλέων Αγιοταφιτών!

Τις τελευταίες φορές που μιλήσαμε στο τηλέφωνο, ακούγαμε από μέσα εκρήξεις…Εκείνη ατάραχη και μόνη της μέσα στο νύχτωμα της Αγίας γης…-Τι είναι αυτό που ακούγεται αδελφή μου; Την ρωτήσαμε έκπληκτοι.

-Ευλογημένε…μη δίνεις σημασία! Συνηθισμένα τα βουνά απ’ τα χιόνια! Ρίχνουν πυροβολισμούς…συνέχεια…για να μας τρομάξουν…μπας και φοβηθούμε και φύγουμε και έρθουν στα χέρια τους τα σεβάσματά μας! Δεν πάω πουθενά! Εδώ με έταξε ο Κύριος! Σε αυτήν την κορυφή του πάθους Του…εδώ που αγάπαγε να έρχεται τόσο και η Παναγία μας! Αν είναι θέλημα δικό Του θα φύγω…και μόνο σκοτωμένη…Φυλάει όμως και ενθαρρύνει η Ιεροσολυμίτισσα!

Δεν θα μπορούσε εκείνη την ώρα, βράδυ παραμονής Κυριακής και Ανάστασης ήταν, να μην γεννηθεί μέσα μας ένας συνταρακτικός συνειρμός! Πέμπτη εσπέρας ήταν, 29 Νοεμβρίου του 1979! Ο π.Φιλούμενος έκανε τον μεθέορτο εσπερινό του Αγίου του! Φανατικοί Εβραίοι που για έξι μήνες συνεχώς  τον απειλούσαν και τον εκφόβιζαν για να εγκαταλείψει τον ιερό τόπο, μπήκαν στο Φρέαρ του Ιακώβ! Μαρτύρησε φριχτά ο φύλακας-Άγγελος τούτου του προσκυνήματος! Πλέον το άφθαρτο και ευωδιάζον του σκήνωμα, εδώ και 43 συναπτά έτη αποτελεί ευλαβικό σταθμό,  για όποιον αξιώνεται να φτάσει στα Πανάγια χώματα! Τώρα ο Άγιος εμφανίζεται συχνά και ενθαρρύνει τον π.Ιουστίνο, την αδελφή μας την Α, αλλά  και όσους Αγιοταφίτες ερωτευμένους στρατιώτες του Χριστού φυλάνε νυχθημερόν και αντέχουν τις επιθέσεις και τις απειλές του πολεμήτορος, με πνεύμα θυσίας, με πόθο ιερό, με αμυντικά όπλα εκείνα του Φωτός και μόνο…

                                            

Νώντας Σκοπετέας

Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή

Μια εκπομπή αφιερωμένη στον Άγιο Νεομάρτυρα Φιλούμενο! Με αποσπάσματα από ένα εξαιρετικό βιβλίο: «Ο άγιος Φιλούμενος κάτι θέλει να μας πει…» της Νικολέττας  Σκάλκου-Διαμαντίδη και τις εκδόσεις «Έαρ».

 

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~