main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

1 Δεκ 2019

Άρωμα ανεξάντλητο ( Άγιος Πορφύριος )


Πόσο όμορφα είναι όλα του Θεού τα φτιάγματα! Πάντα εν σοφία εποίησε, εν αρμονία , εν γαλήνη ! Η ωραιότητα της ανόθευτης πλάσης που αντιστέκεται στο πολλάκις ανίερο και ακαλαίσθητο αυτεξούσιο του ανθρώπου,  είναι συγκλονιστική! Τι κάλλος προσφέρουν τα ανθισμένα χώματα της γης! Μια πανδαισία χρωμάτων φέρτε μπροστά στα μάτια σας και γαληνέψτε! Και δοξολογείστε τον Μεγάλο Ζωγράφο, γι αυτόν τον αχειροποίητο ασύνορο καμβά τον υπέροχο ! Τώρα πάρτε στα χέρια σας το πιο αγαπημένο σας ευωδιαστό λουλούδι! Αυτό το άρωμα ! Αυτή η μοσχοβολιά του ! Μια γαρδένια , ένα γιασεμάκι , ένα νυχτολούλουδο , ένα τριαντάφυλλο , μια λεβάντα, ένα γαρύφαλλο , ένα αγιόκλημα! Ένα τόσο δα ανθάκι κρατήστε και αρχίστε να το ανασαίνετε! Συνέχεια εισπνέετε  το άρωμά του, ξανά και ξανά και ξανά ! Μα… δεν σταματά η ευωδία! Όσες,  αμέτρητες ανάσες και αν του κλέψετε , το άρωμά του ανεξίτηλο , ανεξάντλητο!
Έτσι ακριβώς συμβαίνει αδελφοί μου συναμαρτωλοί και με του ουρανού τα άνθη τα πανεύοσμα  ! Με τους Αγίους του Θεού ! Με τους γνήσιους φίλους του Χριστού μας ! Τους δικούς μας μεσίτες στον θρόνο του Δεσπότη και Κριτή ! Δεν εξαντλείται  το άρωμά τους! Η πνευματική και μεθυστική τους ευωδία! Θες συνεχώς να ρουφάς την μυροβόλα αγιότητά τους! Να θεραπεύεις έτσι της ψυχής τα δυσώδη τραύματα !Να φυλακίζεις την μυρωδιά του θαυμαστού τους βίου μέσα στην καρδιά σου !
Κρατώ στα χέρια μου ανθό, από Θεό σπαρμένο
Τον ανασαίνω , τον ρουφώ , θυμίαμα αγιασμένο !
     Μίσχο βαστώ και έναν βλαστό που όλα τα γαληνεύει !
   Του Παραδείσου το άρωμα ποτέ του δεν στερεύει!
Μα πόσες εκπομπές θα γίνουν, πόσα βιβλία θα γραφτούν , πόσες ακολουθίες , πόσα απολυτίκια και ποιήματα πόσα αφιερώματα και πόσα δάκρυα θα κυλήσουν για τους Αγίους των ημερών μας ; Ξανά για τον Άγιο Πορφύριο θα μιλήσουμε ; Ναι , ξανά ! Το άρωμα του Αγίου αξεθύμαστο , εξαπλώνεται προσπαθώντας να σκεπάσει τις δυσωδίες των σκοτεινών ημερών μας ! Και εμείς έχουμε τόση ανάγκη από ευωδιαστές αναπνοές!
Δεν σταματούν τα σημεία , τα θαύματα , οι αποκαλύψεις , τα αρώματα που ξεχύνονται από τις σελίδες του συναξαριού όταν σταματά το φυλλομέτρημά του στην δεύτερη μέρα του Δεκεμβρίου ! Ανάσα και δάκρυ , λέξη και εκχύλισμα Χριστού και Παραδείσου!Άρωμα ανεξάντλητο! Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, ο διορατικός και ιαματικός, ο θαυματουργός, ο παγκόσμιος Άγιος!  Στην απειράριθμη ανθοδέσμη του δωρεοδότη Χριστού μας ,ανήμερα της οσίας του μνήμης, ένα εικόνισμά του,στολισμένο με όλα τα μυρίπνοα δημιουργήματα του Μεγάλου Σπορέα!

                                                                      Νώντας Σκοπετέας
Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή


Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~