main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

26 Φεβ 2022

Στα έδρανα της απαράκλητης μοναξιάς…( Κυριακή της Κρίσεως)

Εις τήν κοιλάδα τού κλαυθμώνος, εις τόν τόπον όν διέθου, 

όταν καθίσης Ελεήμον ποιήσαι δικαίαν κρίσιν, 

μή δημοσιεύσης μου τά κεκρυμμένα, μηδέ κατακρίνης με ενώπιον τών Αγγέλων, 

αλλά φείσαί μου ο Θεός, καί ελέησόν με.

( Κάθισμα Κατανυκτικό πλ΄β πρωί Δευτέρας)

Κάθε λέξη κάθε φράση του Ιερού Ευαγγελίου είναι ικανή από μόνη της να γεμίσει όλα τα βιβλία του κόσμου. Είναι ο Λόγος του Θεού μια απέραντη θάλασσα με μηνύματα και συνειρμούς ιερούς. Η κάθε λέξη αντανακλά σε μια άλλη, η κάθε φράση οδηγεί σε μια άλλη. Και έτσι λέξη με την λέξη, βήμα το βήμα χαράσσεται  μια  οδός ανηφορική που έχει κατάληξή της μια ολοφώτεινη πύλη,  μιας ανυπέρβλητης πόλης,  της Άνω Ιερουσαλήμ, της Ουράνιας Πατρίδας. Μόνο που αυτήν την οδό την στενή δεν την βαδίζουν πολλοί παρά ελάχιστοι. Και είναι ολοφώτεινη και η οδός σε όλη την διαδρομή της. Δεν σκοτεινιάζει ποτέ αφού την καταυγάζει το άπλετο Φως του Κυρίου! Πάντα ο Ήλιος εις το μέσον! Μεσούσης της ανύχτωτης ημέρας,  και εμείς σφαλίζουμε τα μάτια μας ερμητικά, πεισματικά, να μην το αντικρίσουμε αυτό το Φως! Και έτσι ηθελημένα μένουμε στο σκοτάδι, λοξοδρομούμε και βαδίζουμε την ευρύχωρη οδό της πρόσκαιρης και επίπλαστης τέρψης, που τερματίζει στην πύλη του κλαυθμού και  της κολάσεως.

 Δεν είναι ο Θεός τιμωρός. Είναι Πατέρας που μακροθυμεί και μας περιμένει, όχι στην στροφή  για να μας συλλάβει, αλλά στην είσοδο της Φωτεινής Πόλης της Νέας Ιερουσαλήμ για να μας αγκαλιάσει. Είναι Η Αγάπη μα και Δικαιοσύνη! Δικαιοσύνη που αποδίδεται  από τον Δίκαιο Κριτή σε ένα δικαστήριο…μονοπρόσωπο, μονομελές και  στην έδρα μα και στα έδρανα των συνηγόρων… Εκεί καθισμένος ο καθένας μας αυτοκατακρινόμενος δίχως κανένα στοιχείο υπερασπιστικό. Εκεί θα θυμηθεί όλες τις χαμένες ευκαιρίες, όλες τις φορές που ξανασταύρωσε τον Ευεργέτη του αμετανόητα και εμμονικά! Όλες τις φορές που νουθετήθηκε, αλλά αγνόησε χλευαστικά,όλες τις φορές που άκουσε ρήματα Ζωής αιωνίου αλλά τα αθέτησε επηρμένα… Και όταν αυτά τα ρήματα τα είπε το άχραντο στόμα του Κυρίου στεντορεία τη φωνή, κράζοντας, για να μην μείνει κανείς χωρίς την σωστική γνώση τότε…ω τότε… Δεν θα μπορεί να αρθρώσει λέξη να βρει μια περίσταση ελαφρυντική…Μπροστά του το Ευαγγέλιο του Φωτός και οι λέξεις που φώναξε σε όλους μας  ο Κύριος:

 Ἰησοῦς δὲ ἔκραξε καὶ εἶπεν· ὁ πιστεύων εἰς ἐμὲ οὐ πιστεύει εἰς ἐμέ, ἀλλ' εἰς τὸν πέμψαντά με, καὶ ὁ θεωρῶν ἐμὲ θεωρεῖ τὸν πέμψαντά με. Ἐγὼ φῶς εἰς τὸν κόσμον ἐλήλυθα, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς ἐμὲ ἐν τῇ σκοτίᾳ μὴ μείνῃ. Καὶ ἐάν τίς μου ἀκούσῃ τῶν ρημάτων καὶ μὴ πιστεύσῃ, ἐγὼ οὐ κρίνω αὐτόν· οὐ γὰρ ἦλθον ἵνα κρίνω τὸν κόσμον, ἀλλ' ἵνα σώσω τὸν κόσμον. Ὁ ἀθετῶν ἐμὲ καὶ μὴ λαμβάνων τὰ ρήματά μου, ἔχει τὸν κρίνοντα αὐτόν· ὁ λόγος ὃν ἐλάλησα, ἐκεῖνος κρινεῖ αὐτὸν ἐν τῇ ἐσχάτῃ ἡμέρᾳ·( Ιωάν.12,44-48)

Ναι αδελφέ μου, ταλαίπωρε εαυτέ μου , εσύ έφτιαξες τούτον τον δρόμο του οδυρμού, εσύ ζεις από τούτη την ζωή τον αιώνιο θάνατο και  την κόλασή σου. Ναι είναι ο Κύριος η Άκρα Ευσπλαχνία, η Άκρα Συγχώρεση, η Άκρα Μακροθυμία, των Εφετών η Ακρότης, Ο πιο δίκαιος από τους δικαίους, Εκείνος που αναζητά ως την τελευταία σου αναπνοή δικαιολογητική αφορμή για την αθώωσή σου! Για αυτό, ΕΣΥ θα είσαι εκείνος που την φοβερή εκείνη ώρα,  θα δώσεις στην έδρα του Δίκαιου  Κριτή, την ετυμηγορία του αυτοκατακρίτου… Πόσα κρυπτά εσύ και μόνο θα δημοσιεύσεις, πόσα βιβλία  εσύ και μόνο θα ανοίξεις, πόσες διάνοιες πράξεις και ενθυμήσεις θα αποκαλύψεις, πόσες σπαταλημένες ευκαιρίες θα θρηνήσεις…

Αλλά τώρα πριν φτάσεις σε αυτά τα άδεια έδρανα της απαράκλητης μοναξιάς, άκου την ψυχή σου που και εκείνη κράζει σαν τον Κύριο του Ελέους.

Ὁ Θεός, ἐπίστρεψον, σῷσόν με, ὡς μόνος εὔσπλαγχνος.

Νώντας Σκοπετέας

Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~