main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

24 Απρ 2022

Άλλο μακάβριο και άλλο μακάριο! (Χριστός Ανέστη κυρ- Δημήτρη μας!)

 

Χθὲς συνεθαπτόμην σοι, Χριστέ, συνεγείρομαι σήμερον ἀναστάντι σοι! Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος των πάντων! Ο Κύριος της Ζωής και του θανάτου! Πόσο αλλιώτικα της καρδιάς τα χείλη, πρέπει να προφέρουν τούτο το αιώνιο άγγελμα μαζί με το πρσδοκώ Ανάστασιν νεκρών! Όλα νέα! Κάθε φορά! Χωρίς παύση! Με ελπίδα ιλαρή και ανέσπερη! Με αφοβιά θανάτου! Να ξεριζωθεί το β από το μακάβριο! Να γίνει ο θάνατος πέρασμα μακάριο! Να κολλήσει το Α σιμά στον θάνατο που σπέρνει τρόμο και σκοτάδι! Η Εκκλησία του Εσταυρωμένου Ναζαρηνού Ιησού Χριστού, η στρατευομένη και η θριαμβεύουσα, αντηχεί το Αληθώς Χριστός Ανέστη! Χαιρετάμε με αυτό το αιώνιο μήνυμα, ζώντες και ιδίως τους κεκοιμημένους! Εκείνους που ζουν προεορτίως την αιώνια γιορτή!

Πεντηκοστάρι παγχαρμόσυνο ξεκινά! Με μακάρια λόγια θα ασχοληθεί τούτη η σειρά των επτά εκπομπών! Σε δρόμους ευτυχισμένους θα πορευθεί! Για πολλά χρόνια σκεφτόμασταν αυτήν την μετάδοση με άγια και ελπιδοφόρα λόγια,  μέσα στο Τριώδιο των ρόδων! Ελέησε ο Κύριος! Κάποιοι σίγουρα θα παραξενευθούν! Ας βαθύνει ο λογισμός μας και θα κατανοήσουμε, πως δεν διψάει το μέσα μας  για τίποτε άλλο από το να προσδοκά την Ανάσταση! Έχουμε χρέος στη ψυχή μας, κάποτε να σταθούμε απέναντι σε αυτά τα λόγια τα μακάρια! Θα έχουμε πεπειραμένο και Άγιο ιχνηλάτη σε αυτούς τους δρόμους! Τον μακαριστό Ιεροκήρυκα του Παραδείσου , τον κυρ-Δημήτρη τον Παναγόπουλο! Θα μας μιλήσει για όσα συνήθως σπεύδουμε να αποφύγουμε! Εκείνο το β από το μακάβριο, βάσανο και βάρος που βοά το Ανάστα στις ψυχές μας! 15 ομιλήματα του μακαριστού Χριστοκήρυκα για την ακολουθία εις κεκοιμημένους! Ωκεανός θείων μηνυμάτων! Κάποια ευλογημένη ψυχή, συνεργάτης της εκπομπής, εργάστηκε κοπιωδώς αλλά κυρίως προσευχητικώς τα μετέφερε στο χαρτί! Εμείς με τη σειρά μας αποθησαυρίσαμε κάποια συνταρακτικά αφυπνιστικά, εκτενή αποσπάσματα, διανθισμένα από κείμενα και περιστατικά από τα Χριστιανά και οσιακά  τέλη του ευλογημένου και Θεοκλήτου εργάτη του Ευαγγελίου! 

     

Σε κάθε ξεκίνημα αυτής της σειράς των εκπομπών  μέσα στο Πεντηκοστάριο νοερώς θα πηγαίνουμε στο ταπεινό του μνήμα για να του πούμε το: Χριστός Ανέστη κυρ-Δημήτρη μας!

Νώντας Σκοπετέας

Απόσπασμα από σειρά 7 εκπομπών(Χριστός Ανέστη κυρ-Δημήτρη μας!) αφιερωμένων στην ερμηνεία της ακολουθίας εις κεκοιμημένους,  υπό μακαριστού Δημητρίου Παναγόπουλου.

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~