main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

26 Ιαν 2020

Όρος ασύνορο Ημερολόγιο Άθωνος 2019 (μέρος 7)Σε ήχο  τρίτο οι φωνές, Ανάστασης γιορτάσι!
Λέξεις σαν πέπλο απλώνονται όλους να μας σκεπάσει!
Δεσμώτες ελευθέρωσε , οι πάντες  συνεορτάζουν !
Ο θάνατος νικήθηκε,  εκ βάθους  το κραυγάζουν!

Θεού το πανευμήχανο , δύναμη ανωτέρα !
Θύμηση  Φθινοπωρινή, γενέθλια ημέρα !
Του Ναζωραίου ο ποιητής μιλά στους στρατοκόπους !
Στίχοι τον ζωντανεύουνε στους αγιασμένους  τόπους!
 
           Ποτέ όλα αυτά τα αγιορείτικα  χρόνια μας  δεν είχαμε βρεθεί Σάββατο απόγευμα στο Όρος.  Η χαρμονή του Αναστάσιμου Εσπερινού είναι κάτι που πάντα σαγήνευε την ψυχή μας ! Για πρώτη φορά όμως  θα αποκτούσε μια τέτοια συνταρακτικά γιορτερή  διάσταση ! Δεν μπορούσα να φανταστώ πως  κάθε μια λέξη  από τον τρίτο ήχο της Παρακλητικής , από μόνη της θα έφτανε να αρχινήσει πανηγύρι μέσα μας ! Είναι σαν τούτα τα λόγια να γράφτηκαν από και για τον κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό αυτού του κόσμου.  Οἱ ἀναξίως ἑστῶτες, ἐν τῷ ἀχράντῳ σου οἴκῳ, ἑσπερινὸν ὕμνον ἀναμέλπομεν, ἐκ βαθέων κραυγάζοντες , Χριστὲ ὁ Θεός, ὁ φωτίσας τὸν κόσμον τῇ τριημέρῳ Ἀναστάσει σου, ἐξελοῦ τὸν λαόν σου, ἐκ χειρὸς τῶν εχθρῶν σου Φιλάνθρωπε. Χρόνοι Καρακαλληνοί ! Κανείς δεν βιάζεται ! Το παρόν αποκτά μια έννοια υπέρχρονη . Μεγάλοι οι χοροί στα ψαλτήρια ! Τουλάχιστον δέκα Πατέρες στο καθένα! Αίσθηση πανηγύρεως ! Η μόνη δέουσα ! Την μεταδίδουν υπέροχα οι  φωνές τους !
 Ο Γέροντάς τους, όρθιος στο ηγουμενικό,  συνεχώς εμπνέει αυτήν την υπερκόσμια ατμόσφαιρα! Λέει το Καταξίωσον Κύριε τόσο αργά και τονίζοντας ιδιαιτέρως κάθε μια λέξη του! Σχεδόν συλλαβιστά ! Ο τρόπος του μοναδικός,  καταφέρνει να μην το αγγίξει ούτε στο ελάχιστο η επιτήδευση  και   η ανθρωπαρέσκεια που εχθρεύονται ό,τι το υψοποιό . Φέρνει  ενώπιόν του τον Κύριο της δόξης και Τον παρακαλεί  για έλεος και Τον δοξολογεί . Σαν πέπλο τούτη η παράκληση μας σκεπάζει ! Να μας φυλάξει αναμαρτήτους αυτήν την νύχτα που θα ξημερώσει την Ανάσταση !  Το νυν απολύεις και πάλι από τα χείλη του πατρός Φιλοθέου ! Βγαλμένο λες από την  Υπαπαντή του Σωτήρος! Ο νηπιάζων Παλαιός των ημερών στα χέρια του δικαίου πρεσβύτη, που ζωντανεύει σε τούτο το αλησμόνητο εσπέρας της ζήσης μας. Ξεκινούν οι χοροί το απολυτίκιο:  Εὐφραινέσθω τὰ οὐράνια, ἀγαλλιάσθω τὰ ἐπίγεια, ὅτι ἐποίησε κράτος ἐν βραχίονι αὐτοῦ ὁ Κύριος· ἐπάτησε τῷ θανάτῳ τὸν θάνατον. πρωτότοκος τῶν νεκρῶν ἐγένετο, ἐκ κοιλίας ᾍδου ἐρρύσατο ἡμᾶς, καὶ παρέσχε τῷ κόσμῳ τὸ μέγα ἔλεος. Νέα εξουσία και νέα κτίση ! Σκιρτούν όλα από αγαλλίαση ! Στο κοιμητήρι μπαίνουμε να χαιρετήσουμε τους Καρακαλληνούς συνεορταστές του Παραδείσου! Δεσμώτης δεν υπάρχει εδώ ! Ο θάνατος νικήθηκε με τον θάνατο του πρωτοτόκου των νεκρών Αναστημένου Ναζαρηνού. Αναμμένο το καντήλι στο μέσο του λειψανοφυλακίου. Λευκόχρυσες κάρες φωτίζει! Στέκομαι στο μνήμα του Γέροντα Πέτρου και θυμάμαι τότε που καθαρίζαμε μαζί δυόσμο εδώ δίπλα στο μαγειρείο. Σαν χθες ήταν. Γεννά η μνήμη αρώματα ! Δεν εξαντλούνται αυτά,  όπως το αιώνιο που πανηγυρίσαμε αφ εσπέρας. Ο σκανδιναβικής καταγωγής πατέρας Πρόδρομος μας υποδέχεται έξω από την τράπεζα. Μεριμνά για όλους τους προσκυνητές , υπέροχα  καταδεκτικός και με ευγένεια αληθινή. Είναι αυτός που κανονίζει τις φαινομενικές λεπτομέρειες της διαμονής των επισκεπτών που είναι τόσο όμως σημαντικές. Το φαγητό για παράδειγμα που θα φάνε αν πρόκειται να μεταλάβουν.  Με διάκριση ρωτά εκείνους που εκδηλώνουν την επιθυμία της θείας μεταλαβιάς για το εάν έχουν πνευματικό στον έξω κόσμο και αν θα ήθελαν να εξομολογηθούν εδώ κάτι, λίγο προ των Θυρών του Χριστού μας …Και ο αδελφός που πάντα βγάζει ένα καινούργιο διακόνημα σε κάθε μας ταξίδι έδωσε με αγάπη το νέο στον πανύψηλο πατέρα Πρόδρομο : 
Ο Καρακαλληνός επιτηρητάρης!! Μετά την τράπεζα προσκυνάμε τμήμα Τιμίου Ξύλου,  τα άγια  λείψανα του Τιμίου Προδρόμου, του Αγίου Χαραλάμπους ,των  Αγίων  Χριστοφόρου και Κηρύκου ,  την τίμια κάρα του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου και το σέμνυμα των Καρακαλληνών , τον Άγιο Γεδεών τον αδιάλειπτα ομόσκηνό τους, τον θαυμαστό και παναοίδημο Οσιομάρτυρα . Πόσοι δεν καταφεύγουν στις ακοίμητες πρεσβείες του μόλις ένα εξάρτημα του μυοσκελετικού τους συστήματος νοσεί. Εκείνου που του έκοψαν με αγαρηνό  πέλεκυ τα χέρια και τα πόδια πριν παραδώσει την Αγία του ψυχή στον λατρευτό Χριστό μας. 200 έτη συμπληρώθηκαν  το 2018 από το εθελούσιο μαρτύριό του. Κάποιους απ τους συμμοναστές του συναντήσαμε λίγο πριν στο κοιμητήρι… Απόδειπνο με χαιρετισμούς των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων.  Λίγο πριν την κατάκλισή μας ο πάτερ Νεκτάριος μας καλεί στο μεγάλο  αρχονταρίκι του δευτέρου Ορόφου για ένα κέρασμα. Προσφιλής μας και γνωστός από τα παλιά. Χαιρόμαστε τόσο να συζητάμε  μαζί του.        
 -Να μην σας κουράζουμε όμως πάτερ , νύχτωσε κιόλας , θα θέλετε και εσείς να αναπαυθείτε πριν τις ακολουθίες . Κυριακή κιόλας θα είναι μεγάλες σε διάρκεια ως συνήθως !
- Μην ανησυχείτε παιδιά ! Έτσι κι αλλιώς Σαββατόβραδο είναι ! Ας το ρίξουμε λίγο έξω ! μας απαντά με τον χαριτωμένο πάντα και πράο τρόπο του μας μιλά και για τον Γέροντά τους , τον αταλάντευτο, για την ακίβδυλη ιεροσύνη του, για τον πολύχρονο αγώνα του,  για το Καρακαλληνό απόρθητο…!
– Η μεγάλη μάχη  του κάθε ανθρώπου είναι το να κρατάει τον νου του . Απρόσβλητο και σταθερό ! Να μην επηρεάζεται από όσα ανίερα συμβαίνουν στις μέρες μας! Μα θέλει και βοήθεια ο σύγχρονος άνθρωπος παιδιά μου ! Δεν μπορεί από μόνος του κανένας να κρατηθεί στερρός στην πίστη και στην Ορθοδοξία μας! Χρειάζεται στηριγμό! Και εδώ έρχεται να παίξει σπουδαίο ρόλο- μιλάμε για τους λαϊκούς ανθρώπους στον έξω κόσμο-  η  Εκκλησία , η ενορία , αυτό που λέμε ενοριακή ζωή ! Πόσο σπουδαίο αδελφοί μου είναι και πόσο παραγνωρίζεται και δεν τηρείται στο έπακρο το να μένουν οι Εκκλησίες ανοιχτές . Το να βρίσκει ο σύγχρονος άνθρωπος όχι κλειδωμένες πόρτες Εκκλησιών, αλλά ανοιχτές αγκαλιές συνέχεια να τον περιμένουν. Ξέρω πως  έχουν πολύ αγριέψει τα πράγματα .Υπάρχει και ο φόβος,  μα τις περισσότερες φορές και λυπάμαι που το λέω είναι και θέμα αδιαφορίας και χλιαρότητας.
Μα εσύ πάτερ μου που σε ευλόγησε ο Κύριος να είσαι εφημέριος σε έναν ναό , στην  ενορία μιας πόλης , μιας κωμόπολης ακόμα και ενός χωριού , μην ανοίγεις την Εκκλησία μόνο κάθε Κυριακή και στις μεγάλες γιορτές. Πήγαινε καθημερινά στον Ναό του Θεού  , άναψε τα καντήλια ,θυμιάτισε,  διάβασε το συναξάρι , τον κανόνα της ημέρας , κάνε εσπερινό , χτύπα την καμπάνα και περίμενε εκείνον τον ένα που στα σίγουρα θα ψάχνει τρομαγμένος να βρει ένα καταφύγιο ! Απλά πράγματα αδελφοί μου ! Αυτά θα σώσουν τις ψυχές μας ! Θαυμάζω όλους εκείνους που συνεχώς ασχολούνται με τα διάφορα εσχατολογικά και με τις προφητείες και όλα αυτά που φαίνεται ότι σύντομα θα μας συναντήσουν. Αλλά τι να σας πω. Εγώ δεν βρίσκω χρόνο καθόλου να ασχοληθώ με άλλα θέματα, παρά μόνο με τα δικά μου έσχατα , τα οποία μπορεί να έρθουν τούτο το Αναστάσιμο ξημέρωμα!
Περίπου μια ώρα μιλήσαμε με τον Αρχοντάρη πατέρα Νεκτάριο . Χαίρεσαι να τον βλέπεις , δροσίζεσαι σαν τον ακούς!  Σοφία Αθωνικού βιώματος !  Η τελευταίες του λέξεις έγιναν -εν δυνάμει Κυριεύοντος ζωής και του θανάτου,   η στερνή μας επί  γης-   προσευχή πριν το πρώτο Αναστάσιμο τάλαντο. 
Σε τρίτο ήχο με λέξεις απ τους μακαρισμούς του, παρακαλούμε για τα δικά μας έσχατα : … τόν δέ Ληστήν Οικτίρμον, ομολογήσαντα σε εν Σταυρώ, εν αυτώ εισώκισας κράζοντα. Μνήσθητί μου Σωτήρ, εν τή Βασιλεία σου. Αναπολόγητοι θα είμαστε Κύριε εν εκείνη τη ημέρα ! Πόσους πατέρες δεν έστειλες στον δρόμο μας σαν αγγελιοφόρους σωτηρίων μηνυμάτων ! Στον όρθρο η ψαλτή Υπακοή, όλους αυτούς ξανά  μας τους θυμίζει :   Εκπλήττων τή οράσει, δροσίζων τοις ρήμασιν, ο αστράπτων Άγγελος, ταίς μυροφόροις έλεγε. Τον ζώντα τί ζητείτε εν μνήματι; ηγέρθη κενώσας τα μνήματα της φθοράς αλλοιωτήν, γνώτε τον αναλλοίωτον, είπατε τώ Θεώ, Ως φοβερά τα έργα σου! ότι τό γένος έσωσας τών ανθρώπων. Ημέρα του Κυρίου ξημέρωσε. Δόξα τη Αγία Αναστάσει σου, Κύριε.! Συλλείτουργο μεγαλόπρεπο σήμερα ! Ο Γέροντας Φιλόθεος απαγγέλει αργά –αργά την κάθε ευχή ! Κλίνον Κύριε τον ους σου εις την δέησίν του ! Στους αίνους συνανύψωση ! Το δώρο της σωτηρίας. Εν τω  φωτί του Φιλανθρώπου Δεσπότη, οψόμεθα φώς ! Αξέχαστο γιορτάσι των ψυχών ! Στο λεωφορείο για Καρυές συναντιόμαστε με γνώριμους… αγνώστους αδελφούς μας ! Οι Χριστιανοί εξάλλου γνωρίζονται προτού να γνωριστούνε ! Από Αγρίνιο , από Ημαθία … Με τον «ανταποκριτή»  Θεοδόση μας στις μπροστινές θέσεις,  μιλά ο  κυρ Σπύρος από την Σίνδο! Και εκείνος και η γυναίκα του είναι εδώ και πολλά χρόνια πνευματικοπαίδια του Καρακαλληνού ηγουμένου. Ο αδελφός μας έπειτα μας μεταφέρει την συνομιλία τους !
Πριν από πολλά χρόνια περνούσα από το Θεαγένειο νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη . Είχα ακούσει λοιπόν για έναν Αγιορείτη Γέροντα που σου έλεγε για την ζωή σου και που έκανε θαύματα σε πολλούς που τον επισκέπτονταν στο Άγιο Όρος .Δεν είχα πάει ποτέ μου εκεί .  Έμαθα ότι νοσηλευόταν και ότι τον επισκέπτονταν πολύς κόσμος . 
Μου είχε κάνει εντύπωση που κάποιοι φίλοι μου πήγαιναν καθημερινά μόνο να σταθούν για λίγο έξω απ το δωμάτιό του κι ας μην τον έβλεπαν καθόλου! Περνώντας λοιπόν για δικές μου δουλειές έξω από το νοσοκομείο ,ένιωσα μια δύναμη να με έλκει, ειλικρινά τότε δεν κατάλαβα  πως μου ήρθε και στάθμευσα εκεί και κατέβηκα από το αυτοκίνητο . Και όπως περπάταγα στο προαύλιο συναντώ έναν καλόγερο . Δεν φαντάστηκα ότι ήταν ο Άγιος ! Δεν τον είχα συναντήσει ποτέ μου κι ούτε είχα δει την μορφή του πουθενά ! Πιάσαμε κουβέντα λοιπόν για ελάχιστα και εκείνος μου είπε : «-Κάποτε θα μιλάς και θα διηγείσαι για μένα Σπύρο μου ! Και θα λες σε όλους ότι μιλήσαμε!»  Και έφυγε ! Εμένα μου έκανε πολύ εντύπωση η μορφή του και ο τρόπος του , όπως και το ότι με είπε με το όνομά μου ενώ δεν του το είχα φανερώσει! Βέβαια μετά έναν πρώτο ενθουσιασμό σχεδόν καθόλου δεν με επηρέασε αυτή η συνάντηση  …Συνέχισα να ζω την… ζωούλα μου και να ζητώ μόνο την καλοπέραση του εγώ μου . Εμένα που με βλέπεις αδελφέ  μου κάπνιζα κάποτε 5 πακέτα τσιγάρα και ήθελα ένα καφάσι μπύρες στην καθισιά μου  ! Γι αυτό και όταν η γυναίκα μου είπε να πάμε μια εκδρομή ως την Σουρωτή το Φθινόπωρο του 1994 σκέφτηκα : Και δεν πάμε; Θα έχει και καλές ταβέρνες σε εκείνα τα μέρη ! Και πήγαμε ! Και από εκείνη την ημέρα που πήγαμε στον τάφο του …Άλλαξε η ζωή μας αδελφέ μου ! Από εκείνη την ημέρα ! Και έπειτα οικονόμησε ο Κύριος να γνωρίσουμε τον Γέροντά μας τον Φιλόθεο ! Θαύματα …Θαύματα συνεχή …από εκείνη την ημέρα που ξαναγεννηθήκαμε !
Δεν χρειάστηκε να ρωτήσουμε το ακριβώς έγινε εκείνη την Φθινοπωρινή ημέρα του 1994 λίγο καιρό μετά την κοίμηση του Αγίου . Ούτε ο κυρ Σπύρος από την Σίνδο θέλησε να πει περισσότερα για τα ατίμητα φυλαχτάρια της θύμησής του. Ο καθένας μας όμως μπορεί να βάλει την ιερή του φαντασία να μιλήσει για την Αλήθεια και  για τον Θαυμαστό και Πανευμήχανο  Θεό,  όπως φανερώνεται συνεχώς και παντοιοτρόπως εν τοις Αγίοις Αυτού !    
Πρωί Κυριακής  γύρω στις 10 βρισκόμαστε στις Καρυές . Σχεδόν πάντοτε η τελευταία μας μέρα βρίσκεται υπό την σκέπη της Φοβεράς Προστασίας. Κατεβαίνουμε το γνωστό μονοπάτι και στεκόμαστε στην πόρτα του Γέροντος Ιούστου. Ανθολόγησε ο Γέροντας αποσπάσματα από  δυο ποιήματα του αγαπημένου του  Γ. Βερίτη . Τα έγραψε στο χέρι και τα κόλλησε στην πόρτα του κελιού του να συναντιέται μαζί με αυτούς τους συγκλονιστικούς στίχους κάθε περαστικός διαβάτης που το Φως αναζητά. Του Γεωργού Βερίτη,  του Αλεξάνδρου Γκιάλα οι στίχοι  . Αυτού του σπουδαίου αν όχι του πιο σημαντικού Ποιητή του Χριστού ! Που Πάσχα ζούσε  κάθε φορά που μετελάμβανε τον λατρευτό του Νυμφίο  ! Που πορεύθηκε στην σύντομη ζωή του με πνεύμα «κατακομβών και μαρτυρίου». Που κοιμήθηκε 33 ετών ! Στου Χριστού μας τα εκουσίως μαρτυρικά  επί γης χρόνια! Που γεώργησε βαθιά την γη της ψυχής κάθε ταλαίπωρου στρατοκόπου τούτου του κόσμου και που όλο και περισσότερο ανακαλύπτεται ελέω Θεού στην διψασμένη και άνυδρη εποχή μας. Φορτωμένοι σταθήκαμε λοιπόν και αφήσαμε αυτά τα λόγια να χαράξουν όσο περισσότερο βαθιά μέσα μας .   Νυχτωμένοι στρατοκόποι,
στα σκοτάδια που γυρνάτε,
σαν τι νάναι που ζήτατε; 

Tι ζητάμε; Φως διαβάτη:
Eίν’ ο πόθος ο βαθύς
κάθε ανθρώπινης ψυχής. 

Σαν ποιο ναν’ το μονοπάτι,
που στο φως θε να μας φέρη; 

Είν’ το ίδιο το στρατί
το ματόβρεχτο που φτάνει
στο μαρτυρικό στεφάνι
κι ως το Γολγοθά κρατεί.
Κι ακόμα λίγοι στίχοι που βρίσκονται στο τέλος ενός ποιήματος που κι αυτός ακόμα ο Άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος τολμώ να γράψω ότι θα θαύμαζε ! Ο συγκλονιστικός Κοινωνικός του Γ. Βερίτη. Βαδίζοντας προς Θεία Κοινωνία δεν γίνεται αν τον έχεις διαβάσει να μην σου έρθουν κάποιοι από τους στίχους του στα χείλη.  Πρώτη μας Κυριακή στο Όρος ! Δεν ξέρουμε αν ήρθε εν ζωή στο Όρος ο ποιητής! Είναι όμως εδώ κάθε φορά που η Αγία Τράπεζα του Γέροντος Ιούστου  λειτουργείται, σε κάθε κοινωνικό που οι καλεσμένοι ψαλτάδες του  ξεκινούν πριν ξεσκεπαστεί το Σώμα και το Αίμα του Ζώντος Θεού.   Ξανά η ιερή μας φαντασία ξεκινά να εργάζεται.  Ασύνοροι οι στίχοι του αθάνατου Βερίτη  σε ένα ασύνορο Όρος που όλα μα όλα  τα Χριστοποιεί και όλα τα αναστάσιμα και αιώνια σφιχταγκαλιάζει.

…. Σεμνά κι αθόρυβα προσέρχονται
θερμός στα μάτια ο πόθος λάμπει
κι ανοίγουν οι καρδιές εφτάδιπλες,
ο Βασιλιάς των όλων να μπη.

….Αύρες των όρθρων μας θωπεύουνε
μεσ’ στη σεμνή φωτοχυσία.
την εκκλησιά μας όλη γέμισε
χίλιων ψυχών η παρουσία.

Άκτιστε Λόγε και Συνάναρχε,
πόσους εκάλεσες σιμά σου!
Γύρω ένα πλήθος αναρίθμητο
σιμώνει προς την Τράπεζά σου…..

           …..Μείνε, το θάρρος μου κι η ελπίδα μου,
φίλος, παράκλητος, Θεός μου!
Με σένα θα μαι παντοδύναμος
και νικητής όλου του κόσμου.

Κι όταν στερνά θα πέφτη απάνω μου,
θα πέφτη ο ίσκιος του θανάτου,
στο φως μιας νέας ζωής, αθάνατης,
θ’ ανοίγη ο νους τα βλέφαρά του! ....
Συνεχίζεται με το 8 ο και τελευταίο μέρος 
Νώντας Σκοπετέας
Για Αγιορείτικες οδοιπορίες παρελθόντων ετών , αναζητήστε τις στο διαδίκτυο με τους εξής τίτλους : «Επιστρέφοντας από Όρος», «Το Άγιο Όρος μέσα μας» , «Του Παραδείσου τ’ όνειρο» , «Μύρισε Παράδεισος» , «Η Παναγία Οικονόμησε» , «Ψυχή Ορθρία» , «Δεν χαμηλώνει ο Άθως», «Δάκρυα σταλάζει ο Άθωνας» «Όσο ανασαίνω θα διψώ» ή στο οριζόντιο μενού του ιστολογίου μας «Εν τω Φωτί Σου οψόμεθα Φως» στην ενότητα : Ημερολόγιο Όρους .Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~