main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

20 Μαρ 2018

Ο ψαμμίτης και ο Αχώρητος Π …


«Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου» (Ιω. 12,23) …Ναι , μόλις πλησίασαν οι Έλληνες τον Κύριο , Εκείνος μίλησε για ένα προκαθορισμένο σχέδιο ! Το σχέδιο του Θεού για την δόξα Του ! Η αναγνώριση του Μεσσία από τους Εθνικούς . Η έλκυση προς τον Αληθινό και μόνο Θεό ! Η λύτρωση από την δουλεία του διαβόλου . Όλα εν σοφία ! Όλα ετοιμασμένα ! Προγνωρισμένα ! Ακόμα και η γλώσσα, στην οποία τα σωτήρια ευαγγελικά ρήματα θα αντιπροσφέρονταν στον πεπτωκότα κόσμο ! Τίποτα τυχαίο , τίποτα αναποκάλυπτο ! !Παίρνουμε χαρτί και μολύβι ! Στο ελληνικό σύστημα αρίθμησης να βρεθούμε και να βάλουμε στην θέση των αριθμών γράμματα . Ας θυμηθούμε τις ημέρες των μηναίων στην Εκκλησία ! Τη 8η του αυτού μηνός …Με ένα Η΄ συμβολίζεται αυτή . Τη 23η με ένα ΚΓ΄ κ.ο.κ.
24 γράμματα λοιπόν ! Τα γράφουμε στην σειρά ! Κάθε γράμμα ένας αριθμός στο σύστημά μας ! Από το Α ως το Θ έχουμε 8 μονάδες( Α=1. Β=2 Γ=3 Δ=4 Ε=5 Ζ=7 Η=8 Θ=9 ) . Από το Ι έως το Π έχουμε 8 δεκάδες( Ι=10 Κ=20 Λ=30 Μ=40 Ν=50 Ξ=60 Ο =70 Π=80) και από το Ρ ως το Ω 8 εκατοντάδες ( Ρ=100 Σ=200 Τ=300 Υ=400 Φ=500 Χ=600Ψ=700 Ω=800) . Ας γράψουμε τώρα με αραιά κεφαλαία γράμματα το πιο ευλογημένο όνομα του κόσμου :                   Ι Η Σ Ο Υ Σ ! Κάθε γράμμα και ένας αριθμός ! Ας κάνουμε την πρόσθεση : 10+8+200+70+400+200=8 8 8. Έχουμε δηλαδή ένα άθροισμα με 8 μονάδες , 8 δεκάδες και 8 εκατοντάδες ! Η ελληνική αλφάβητος μπροστά μας ! Από το Α ως το Ω ο ΙΗΣΟΥΣ , που δεν ανακαλύπτεται μα αποκαλύπτεται ενώπιόν μας συνεχώς ! Όλα προκαθορισμένα ! Ας διαβάσουμε τώρα και το περίφημο Υ των 24 οίκων των Χαιρετισμών της Κυρίας Θεοτόκου : Ὕμνος ἅπας ἡττᾶται, συνεκτείνεσθαι σπεύδων, τῷ πλήθει τῶν πολλῶν οἰκτιρμῶν σου• ἰσαρίθμους γὰρ τῇ ψάμμῳ ὠδάς, ἂν προσφέρωμέν σοι, Βασιλεῦ ἅγιε, οὐδὲν τελοῦμεν ἄξιον, ὧν δέδωκας ἡμῖν τοῖς σοὶ βοῶσιν• Αλληλούϊα.( Ερμηνεία +π.Επιφανίου Θεοδωρόπουλου) : Όλοι οι ύμνοι αποδεικνύονται μηδαμινοί, όσον και αν προσπαθούν να ανταποκριθούν προς το πλήθος της απείρου ευσπλαγχνίας Σου. Διότι και αν ακόμη προσφέρωμεν εις Σε, ώ Άγιε Βασιλεύ, ψαλμωδίας τόσας εις αριθμόν, όσος είναι ο αριθμός των κόκκων της άμμου, δεν πράττομεν τίποτε το αντάξιον των ευεργεσιών που έκαμες εις ημάς, οι οποίοι βοώμεν δια Σε: Αινείτε τον Θεόν.
Σχεδόν 3 αιώνες πριν την έλευση του Χριστού μας στη γη , έζησε ο σπουδαιότερος των σπουδαίων μαθηματικός Αρχιμήδης . Καινοτόμος , εφευρέτης ασύλληπτος ! Έχει δοθεί το όνομά του και σε έναν κρατήρα στο φεγγάρι ! Η φήμη του ακόμα ταξιδεύει και όλο θα ταξιδεύει ! Το εύρηκα , που εκστασιασμένος κάποτε φώναξε έχοντας ανακαλύψει την άνωση , έγινε σύνθημα που ακόμα και στις μέρες μας συνοδεύει τις σπουδαίες ανακαλύψεις!Υπάρχει ένα έργο λοιπόν του Αρχιμήδη με τίτλο : Ο Ψαμμίτης ! ( ψάμμος , άμμος) . Ψαμμίτης ή …άμμου καταμέτρης ! Με αυτό το έργο ο ανυπέρβλητος αυτός Αρχαίος μας πρόγονος , θέλησε να ανατρέψει την κοινή ως τότε πεποίθηση ότι η άμμος της θάλασσας και οι κόκκοι της, είναι αδύνατον να καταμετρηθούν …Να υπολογιστεί δηλαδή ο αριθμός τους ! Και πώς λόγιζε ο Αρχιμήδης το σύστημα μέτρησής του ; Μια μυριάδα μυριάδων εις την μυριοστή μυριάδα και όλο αυτό πάλι εις την μυριοστή μυριάδα ! Αλλιώς; Μια μονάδα , το 1 δηλαδή και να το ακολουθούν 80 τετράκις εκατομμύρια μηδενικά !!! Διανοούμαστε το νούμερο που προκύπτει ; Τι λέτε τώρα αν μπορούσαμε να απευθύνουμε καταμετρημένες στον Κύριό μας , Δημιουργό και Παντευεργέτη μας τόσες ωδές : Θα τελούσαμε κάτι άξιο μπροστά σε αυτό που Εκείνος συνεχώς μας χορηγεί ; Το αιώνιο Φως ! Μοιάζει λίγο με τον υπερβατικό αριθμό π ( 3,14 –ο λόγος της περιφέρειας του κύκλου προς την διάμετρό του) και τον μνημονικό κανόνα που φτιάχτηκε κάποτε , για να θυμούνται οι άνθρωποι τα 23 πρώτα ψηφία αυτού του ατελεύτητου αριθμού : Και αυτός ο κανόνας καταλήγει πάλι σε μια σπουδαία αποφατική διαπίστωση! Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φευ , ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι….

Αν το Υ αδελφοί μου γεννά τόσες προσευχές , τόσες ωδές , τόσα δοξολογικά  ψάλματα , τόσους ψυχωφελείς συνειρμούς , σκεφθείτε όλα μαζί τα γράμματα της αλφαβήτου ! Πόσα θαύματα κρύβουν αυτά τα λόγια ! 24 τα γράμματα , αμέτρητα τα θάματα ! Πόσα θαυμάσια βλέπουν και ψηλαφούν όλοι εκείνοι που έχουν την ευλογημένη συνήθεια της καθημερινής απαγγελίας των 24 οίκων των Χαιρετισμών της Κυρίας Θεοτόκου ! Από τη μια η λογική παρατήρηση , από την άλλη η πίστη ! Από τη μια ο Ψαμμίτης , της άμμου ο καταμέτρης , από την άλλη ο Κλίνας τη καταβάσει τους Ουρανούς . Από τη μια το εύρηκα της άνωσης , από την άλλη το Ευρήκαμεν της Άνω Ζωής  και αυτό το Π του αχώρητου και αμέτρητου Πατέρα , που Όλος χωρείται αναλλοιώτως εν Σοί,  Νύμφη Ανύμφευτε !

Νώντας Σκοπετέας

Απόσπασμα από την εκπομπή με τίτλο 24 τα γράμματα , αμέτρητα τα θάματα !

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~