main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

27 Ιαν 2018

Στου 50 ου το Φως…

Σκοτεινή η Εκκλησιά…Όρθρος βαθύς! Ο παπάς στα δεξιά, Άγγελος που εξιστορεί τα χαρμόσυνα μαντάτα.Νικήθηκε ο θάνατος! Του θρήνου ο καιρός έπαυσε! Η αρχαία κατάρα έχασε την ισχύ της! Μνήμα κενό η Άγια Τράπεζα. Στ αριστερά ένα πασίχαρο παιδί , κρατά το καθαρό κεράκι,   να λάμψουν μέσα τα σουδάρια! Έντεκα αλήθειες διαδέχονται η μια την άλλη  και μιλούν για Την Αλήθεια, στου Κυρίου την ημέρα την πάνσεπτη! Έντεκα Εωθινά εξιστορήματα,   να ξημερώνουν πάντα την Ανάσταση! Την υμνούμε και την δοξάζουμε! Μόνο αυτήν γνωρίζουμε και ονομάζουμε! Μόνο με αυτήν χαιρόμαστε! Αυτήν και θα την ασπαστούμε! Βγαίνουν από τα σκοτεινά στασίδια οι φιγούρες των ταπεινών μαρτύρων, των ιλαρών βεβαιωτών! Σειρά σχηματίζουν όλοι να κατασπαστούν το Ιερό Ευαγγέλιο και το δεξί χέρι του Παπά, που το υψώνει μπροστά στην Άγια Πύλη. Πρώτοι , θα το φιλήσουν οι ψαλτάδες. Λίγο πριν μόλις, κατέβηκαν απ τα στασίδια τους με τα εγκόλπιά τους ανοιγμένα. Απήχημα του Δευτέρου ήχου και έπειτα, «Ελεήμον , ελέησόν με ο Θεός!». Αρχίνησε ο 50ος! Έτσι, αιώνες ολάκερους συνηθίζεται! Η τάξις του Εωθινού Ευαγγελίου! Κάθε στίχος αλλιώς τονισμένος! Κάθε παύση ανάμεσα  , αμέτρητοι καιροί μακροθυμίας! Κάθε λέξη έχει το δικό της κράτημα, τα δικά της κρύφια να φανερώσει!  Στο τέλος,  το Πεντηκοστάριο, ο ύμνος που ακολουθεί τον Ν΄ψαλμό και την επίκληση των πρεσβειών της Θεοτόκου και των Αγίων Αποστόλων. Όταν ανοίγει το Τριώδι, μόλις τελέψει ο ψαλμόςανοίγουν και οι πύλες της μετανοίας! Εκείνη την ώρα, λυτρωτικά  αποκαλύπτονται  τα πλήθη των πεπραγμένων δεινών, για κάθε ταλαίπωρο συναμαρτωλό τούτου του μάταιου κόσμου! «Θαρρών προς το έλεος της ευσπλαχνίας Σου ως ο Δαυίδ βοώ Σοι: Ελέησόν με ο Θεός κατά το μέγα Σου έλεος!».
Ω , τούτοι οι στίχοι του 50ου ! Σαν τους Αγίους του ιερού Συναξαριού,  ποτέ δεν λείπουν από την Ζωή της μάνας Εκκλησίας ! Δεν ορθρίζουν οι ψυχές δίχως αυτούς! Το έλεος πάντα ανάμεσα στο Α και στο Ω Του ! Ποτέ ικεσία στα ψηλά  χωρίς τον 50ο! Με τον καιρό τον μαθαίνεις από στήθους ! Μα τι λόγια είναι αυτά Θεέ μου Πολυέλεε , που ξεστομίζω δίχως να νιώθω το βάρος τους …το βαθύ νόημά τους; Τόση συμπυκνωμένη χάρη του Αγίου Πνεύματος,  λέει ο Γέροντας....(σ.σ. Γ.Εφραίμ Δικαίος Ιεράς Βατοπαιδινής Κοινοβιακής Σκήτης Αποστόλου Ανδρέου και Μεγάλου Αντωνίου Αγίου Όρους/Ακολουθεί μικρό απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από ομιλία του στο αρχονταρίκι της Σκήτης ) 

   «…Εκεί που ακούγεται το" πλυνείς με και υπέρ χιόνα λευκανθήσομαι"…Να ξέραμε τι μυστικό κρύβει τούτη ακριβώς  η παράκληση. Να με πλύνεις Χριστέ μου και να γίνω πιο λευκός και από το χιόνι. Εμείς πλένουμε τον εαυτό μας με τον αγώνα μας, με την νηστεία μας κλπ. Ο Χριστός μας,  μας πλένει με τον δικό Του τρόπο  και γινόμαστε πιο λευκοί και από το χιόνι. Η εμπειρία αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει λευκότερο εκ της χιόνος! Θα μπορούσε λοιπόν ο Δαυίδ να γράψει: Πλυνείς με και ωσεί χιόνα λευκανθήσομαι, που είναι το πιο φυσιολογικό! Δηλαδή θες περισσότερο από το άσπρο του χιονιού να λάμπεις;Μήπως είναι υπερβολή, μήπως και υπερηφάνεια; Όχι , είναι αληθινό! Γιατί εγώ δεν ξέρω λευκότερο της χιόνος επί της γης! Οπότε είπαν οι πατέρες: Λευκότερο του χιονιού επί της γης ουδέν πλην…του Ακτίστου Φωτός! Αυτό είναι ασυγκρίτως λευκότερο της χιόνος! Σε βαθιά νερά ο Προφητάναξ! Αλλά αυτήν την εμπειρία του , την γράφει με έναν κωδικό τρόπο ! Να την διαβάζει κανείς και να μην καταλαβαίνει εκ πρώτης ανάγνωσης το βαθύτερο τούτο νόημα! Στα 12 τελευταία χρόνια της ζωής του, εντελώς  αλλοιωμένος ο Δαυίδ  έγραψε τους  ψαλμούς  του,  έχυσε εν μετανοία ποταμούς δακρύων  και έτσι αξιώθηκε αυτής της ύψιστης  εμπειρίας! Για αυτό ο Χριστός μας τον αντάμειψε κατά την καρδίαν του στο τέλος της επιγείου ζωής του! Όσοι δαιμονισμένοι ακούνε τους ψαλμούς φρίττουν! Κατακαίγονται και υβρίζοντας απομακρύνονται! Τόση χάρις συμπεπυκνωμένη! Όπως στο ορυκτό, το  ουράνιο, που περιέχει πολύ ενέργεια! Δεν είναι σαν ένας βράχος που δεν έχει τίποτα! Έχει ουσία, έχει ζωντάνια!…..»
Ω τούτοι οι στίχοι του 50ου!Σε ποιόν απευθύνομαι Θεέ μου; Πως τολμώ να απαγγέλλω το …«διδάξω ανόμους τας οδούς Σου» και εγώ να είμαι ένας παπαγάλος  επιδέξιος κούφιων και στεγνών ρημάτων;  Ένας Χριστιανός της Κυριακής, κατ΄όνομα, κατ ευφημισμόν,   με έναν Θεό στα μέτρα μου! Πότε θα αντικρίσω κατάματα την αμαρτία μου;  Βοήθησε Κύριε να μην ξαναβγούν ποτέ τούτα τα λόγια τα φωτεινά, τα γεμάτα  ενέργεια σαν το ουράνιο, τα ουράνια , χωρίς να αισθάνομαι το Φως τους! Ποτέ να μην ξαναειπωθούν σε ορθρινό πανηγύρι και σε σπαρακτική παράκληση με αδάκρυστη, με  αταπείνωτη  ψυχή, χωρίς καρδιά συντετριμμένη!
Καλή Μετάνοια! Στου Τριωδίου την άφατη την χαρμολύπη!
Νώντας Σκοπετέας

Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή 

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~