main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

15 Νοε 2021

Το αθάνατο νερό κι οι ποιητές του πόνου…

…καὶ ὑμεῖς οὖν λύπην μὲν νῦν ἔχετε· πάλιν δὲ ὄψομαι ὑμᾶς καὶ χαρήσεται ὑμῶν ἡ καρδία, καὶ τὴν χαρὰν ὑμῶν οὐδεὶς αἴρει ἀφ' ὑμῶν.( Ιωάν 16,22)

…Να χα τα αθάνατο νερό ψυχή καινούργια να χα,

να σου δινα να ξύπναγες για μια στιγμή μονάχα…

Από τον «Επιτάφιο» του ποιητή Γιάννη Ρίτσου! Η εικόνα της μάνας Κατερίνας να θρηνεί μπροστά στο σκοτωμένο της Αναστάσιο καταμεσής του δρόμου, είναι μία εικόνα συγκλονιστική! Σπαράζει η ψυχή, όποιου αληθινά ζωντανού έχει αντικρίσει αυτή την παγκοσμίως γνωστή φωτογραφία του 1936.
Σπαράζει και η ψυχή οποίου έχει σταθεί σιμά σε γονιό μπροστά στο άψυχο σώμα του σπλάχνου του! Πόσο συμπονάμε έναν τέτοιο γονιό! 
Να μη συμβεί λέμε ανθρωπίνως σε κανέναν, να έρθει στη θέση εκείνης της μάνας του 1936, της Κατερίνας, και στο σήμερα, της Ειρήνης, της Αικατερίνης, της Μαρίας, της Γεωργίας, της Αφροδίτης, της Στυλιανής, της Παναγούλας, της Αγγελικής, της Ελένης του Βασίλη του Γιώργη και πόσων ακόμα μανάδων και πατεράδων, που ίσως ελέω Θεού τούτη την ώρα μας ακούνε…
-Το χέρι σας φιλάμε μανάδες και πατεράδες της καρτερίας και της χαρμολύπης! Παραμερίζουμε ποιητές του Κυρίου για να περάσετε!
Θα ακουστεί τούτη τη στιγμή του ίδιου ποιητή ένας άλλος στίχος, από το τραγούδι που έγραψε για την πονεμένη αδελφή του και για κάθε πονεμένο διαβάτη σε τούτο το πρόσκαιρο: …. Καθώς ετίναξες τη χρυσή στάχτη του φωτός απ’ τα ματόκλαδα της πλάσης ατένισα στο δειλινό σου ορίζοντα τους μεγάλους σταυρούς της ανθρωπότητας κι αγάπησα τους λυπημένους ανθρώπους…( Γ.Ρίτσος από «Το τραγούδι της αδελφής μου»)
Αυτοί οι λυπημένοι άνθρωποι που όλο προσπαθούν να συνεχίζουν το ανηφόρι του Γολγοθά όπου τους έταξε ο Κύριος, πασχίζουν να προσθέσουν κοντά στην λύπη τους, την αληθινή χαρά την πονεμένη! Να την κάνουν χαρμολύπη, να γίνουν αληθινά μακάριοι και του Χριστού μας διαλεχτοί και όχι άθεοι εν τω κόσμω, Ελπίδα μη έχοντες, κατά το Παύλειο ρηθέν. ( Εφ. β,12)
Μπροστά σε τέτοιες μορφές, σε αυλακωμένα από τον πόνο και τα δάκρυα πρόσωπα, στέκεσαι πάντοτε βουβός, τους ακούς να σου μιλάνε και είναι οι λόγοι τους τόσο μεστοί από Σοφία Θεού κι είναι οι σιωπές τους επιτάφιοι θρήνοι μιας αιώνιας Μεγάλης Παρασκευής!
Μας έλεγε μία τέτοια ποιητική ψυχή, καρτερική και πονεμένη τις προάλλες , πως είδε στον ύπνο της το σπλάχνο της εν ετέρα μορφή! Ω πόσο αναστάσιμα χαρμόσυνο ακούγεται αυτό το εν ετέρα μορφή! Ο θάνατος που πήρε άλλη όψη και έγινε Ζωή αιώνια , άφθαρτη και ανίκητη !
Αλλιώτικος ήταν… μας είπε με ένα μέτωπο διαφορετικό καθαρό τον αγκάλιασα και ακουμπήσαμε τα κεφάλια μας χωρίς φιλήματα σαν σε προσκύνημα! Ας βρίσκεται στη Βασιλεία του Εσταυρωμένου Ιησού και αναστημένου Σωτήρος! Πόσο αληθινά , ανεπίγνωστα ίσως για κάποιους, θεολογικό αυτό το ουρανόσταλτο ενύπνιο! Αυτό το ζωντανό όνειρο θα ταιριάζαμε σαν εικόνα με τα Ευαγγελικά ρήματα από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο :...μεταβέβηκεν εκ του θανάτου εις την ζωήν (Ιωάν.5,24)!
Μία εικόνα και μία εκπομπή για αυτό το όνειρο το όχι απατηλό…
Να χα το αθάνατο νερό! Μα από εκείνο ήδη γεύονται! Και τους κερνάτε εσείς, κάθε φορά που το όνομά τους θα βρεθεί στην Βηθλεέμ της Αγίας πρόθεσης να μνημονευθεί ! Και έρχονται συνεχώς, ιδίως τώρα που ξεκινάει το σαρανταήμερο το ευλογημένο των ψυχών και το σαρανταλείτουργο τους, να σας πουν το ευχαριστώ και το καλή αντάμωση! Δεν είναι λόγια του τα παρηγοριάς αυτά που ακούγονται ! Είναι η αλήθεια που ξεβγαίνει κάθε φορά που τους ακούμε πλέον από τις φωνές τους! Έγινε η πρώτη λύπη παντοτινή χαρμολύπη και ο θάνατος Ζωή!
Μα είναι δυνατόν θα πουν οι περισσότεροι, για να μην πούμε όλοι, είναι δυνατόν μία μάνα να λέει πως η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της είναι η μέρα που κήδεψε το σπλάχνο της; Aφύσικα πράγματα! Υπέρλογα ! Κι όμως, πόσες μανάδες μέσα από το ιερό συναξάρι, το Ευαγγέλιο στην πράξη, δεν έχουν προκαλέσει την παρόμοια κατάπληξη μας! Επτά παιδιά είδε να μαρτυρούν μπροστά στα μάτια της η Αγία Σολομονή! Το στερνοπούλι της, εκείνη το προέτρεψε να πέσει στην πυρακτωμένη κάμινο του άθεου τυράννου , δύο αιώνες πριν να σαρκωθεί ο Θεός Λόγος! Δύο αιώνες μετά, η Αγία Σοφία ξεψυχά, δοξολογώντας Τον Τριαδικό Θεό, που αξίωσε τις τρεις θυγατέρες της, Πίστη Αγάπη και Ελπίδα, να μείνουν ακλόνητες στην Αγία πίστη του Χριστού μας! Και ξεψυχά πάνω στον τάφο τους και εισέρχεται μαζί με τις τρεις παρθενομάρτυρες κόρες της στην αιώνια Ευφροσύνη της Βασιλείας των Ουρανών! Και πόσα ακόμα παραδείγματα Αγίων γονέων, ποιητών τω Κυρίω!
Για όσους λοιπόν αντιμετωπίζουν τους Αγίους και τους ήρωες της πίστεως σαν αξιομίμητους, μια μάνα που προπέμπει το παιδί της με το τόσο συγκλονιστικό συναίσθημα της χαρμολύπης, δεν είναι ένα εξωπραγματικό φαινόμενο! Αλλά για ποιά πραγματικότητα μιλάμε; Για την ψεύτικη, την τόσο κοσμική, την παντελώς στερημένη από προοπτική αιωνίου; Ναι, για μία τέτοια αντίληψη της πραγματικότητας, μια μάνα σαν κι αυτή, φαντάζει μάλλον τρελή και εξωγήινη! Εμείς όμως αυτές τις εκπομπές, τις κάνουμε ελέω Θεού, για αυτούς τους παράξενους γονιούς, που προσπαθούν τουλάχιστον να μοιάσουν σε αυτές τις μανάδες!
Στη Σύλβια τη μητέρα της Μαργαρίτας, στην Αγιά Σοφία και στην Αγία Σολομονή! Και στον Βασίλη που παραμονές Ψυχοσαββάτου έφτασε ως του Κουδουμά τα Αγιομέρια να πάρει σφραγίδα χαραγμένη με προσευχές , σκαλισμένη από χέρια που σημάδεψαν οι γονατιστές δεήσεις για τον σύμπαντα κόσμο! Και έγινε το μνήμα του Σπύρου τους, τόπος προσευχής και συνάντησης ελπιδοφόρων ψυχών! Και τώρα τον νιώθουν ποιο κοντά τους από ποτέ ! Όχι βαρυπενθώντας! Χωρίς απελπισία !
Χαρά και λύπη αναδεμένες με προσευχή και ελπίδα!
Και μία πηγή με αναδεμένα δάκρυα κατά Θεόν και νερό ζωντανό και αθάνατο!

Νώντας Σκοπετέας

Αποσπάσματα από ομότιτλη σειρά 2 εκπομπών.

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~