main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

10 Νοε 2022

Τώρα που ακόμα είναι μέρα!

...ἔρχεται νὺξ ὅτε οὐδεὶς δύναται ἐργάζεσθαι. (Ιω. 9,4).
Μια φράση μόνο από το Ευαγγέλιο είναι ικανή να λαλήσει μέσα στις ψυχές μας αναρίθμητα ρήματα, σαν σαλπίσματα εγέρσεως Θεόσταλτα! Στο Ευαγγέλιο του Φωτός, στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο και στην εξιστόρηση της Θεραπείας του εκ Γενετής Τυφλού, σε τούτο το Θεοκατασκεύαστο περιβολάκι βρισκόμαστε, όπως θα έλεγε και ο μακαριστός π.Δανιήλ Γούβαλης. Ο Χριστός μας, ο Πλάστης και Δημιουργός, ο Θεάνθρωπος Ιησούς, ομματώνει τον εκ γενετής τυφλό, αλλά και όλους μας! Κάθε φράση που βγήκε από τα χείλη του Σωτήρος μας, είναι ικανή να ομματώσει την απονεκρωμένη πνευματική ζωή μας, την τυφλή ψυχή μας! Έρχεται νύχτα κατά την οποία κανείς δεν θα μπορεί να εργαστεί…Δούλοι Κυρίου, εργάτες στον αμπελώνα Του τον ασύνορο, γίναμε όλοι μας όταν κατά την Ανάληψη του Θεανθρώπου στους Ουρανούς, μας έδωσε την πιο συνταρακτική προτροπή που ποτέ ακούστηκε!…πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ ῾Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αὐτοὺς τηρεῖν πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν·(Μτθ.28,19-20) Σε εκείνο το υμίν, όλοι εμείς οι εργάτες Του! Πριν έρθει όμως η νύχτα! Τότε δεν θα μπορείς αδελφέ μου να πορευθείς, να διδάξεις, να φωτίσεις, να νουθετήσεις, να σπείρεις, να πολλαπλασιάσεις αυτό το ανεκτίμητο τάλαντο! Γιατί είναι τάλαντο δοσμένο και χάρη ανεκτίμητη ότι βαπτίστηκες Χριστιανός Ορθόδοξος!...εἰδότες τὸν καιρόν, ὅτι ὥρα ἡμᾶς ἤδη ἐξ ὕπνου ἐγερθῆναι·...(Ρωμ.13,11) Κάθε λεπτό που περνά μας πλησιάζει πιο κοντά στην απολύτρωση.
 Η νὺξ προέκοψεν, ἡ δὲ ἡμέρα ἤγγικεν» (Ρωμ. 13, 12). Δεν είναι μόνο η αποκαραδοκία για την Δευτέρα του Χριστού μας  παρουσία. Είναι η προσμονή της μελλούσης ζωής, για τον καθένα μας ξεχωριστά,δια της τελευτής μας σε αυτό το πρόσκαιρο, όπως θαυμάσια ερμηνεύει μεταξύ άλλων ο μακαριστός Π.Τρεμπέλλας. Εγερτήριο ας σαλπίσουν οι γρηγορούσες ψυχές μας και πάραυτα ας αφαιρέσουμε της ράθυμης ψυχής τα νυχτερινά ενδύματα, του σκοταδιού τα πανωφόρια, της αμαρτίας τις στολές…Λάμπρυνόν μου την στολή της ψυχής φωτοδότα Νυμφίε, ίνα εισέλθω στον κεκοσμημένο Νυμφώνα Σου!
 Όσο ακόμα είναι μέρα! Ακούραστα, αγόγγυστα, ανύστακτα! Τρόπος του λέγειν είναι για τους περισσοτέρους από εμάς αυτά τα τροπικά επιρρήματα! Κι όμως! Υπάρχουν κάποιοι έστω λίγοι, που με αυτόν τον τρόπο στην κυριολεξία πορεύθηκαν στον παρόντα βίο τους! Ακούραστοι, δίχως γογγυσμό και παράπονο, άυπνοι, εργαζόμενοι συνεχώς κάτω από το Φως του Χριστού μας και μιας μεγάλης ανύχτωτης μέρας! Αψηφώντας επαίνους, αξιώματα, μισθούς και πρωτοκαθεδρίες! Με πόθο να φωτίσουν εκείνοι με το τάλαντο της γνώσης και της ερμηνείας των γραφών, τα σκοτάδια της θλιβερής αγνωσίας!
Έργο ανυπολόγιστης αξίας η ερμηνεία του Ακαθίστου ύμνου, ή εκείνη των ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας! Αμέτρητα νυχθήμερα συνεχούς μελέτης και συγγραφής! Δίχως ύπνο! Ο μακαριστός Άγιος Γέροντας π.Επιφάνειος Θεοδωρόπουλος!(+10 Νοεμβρίου 1989). Γεννήθηκε σχεδόν με το ράσο, όπως χαρακτηριστικά και θαυμάζοντας έλεγε για εκείνον η αγαπημένη του θεία Αλεξάνδρα. όσο ζούσε από μωρό παιδί και έως την τελευταία του αναπνοή αγωνιούσε μην και χάσει τον Παράδεισο, μήπως δεν γραφτεί το όνομά του στο βιβλίο της Ζωής! Απέφευγε τις τιμές, τις διακρίσεις,το επισκοπικό αξίωμα που πολλάκις του προτάθηκε και μάλιστα επίμονα! Μα εκείνος δεν λάμβανε ούτε μισθό! Άμισθος εργάτης του Μεγάλου Γεωργού και Σπορέα, έμεινε ως το νυν απολύεις του!  Άμισθος και ακάματος! Το πρόγραμμά του και ο κανόνας του, απλησίαστα για τις ανθρώπινες δυνάμεις! Μόνο η εξ' ύψους δύναμη έκανε κατορθωτά τα παλαίσματά του! Δεν κοιμόταν σχεδόν ποτέ! Από ελάχιστα λεπτά έως καθόλου! Αναφέρεται πως υπέφερε από αϋπνίες. Και αυτό  το χρησιμοποίησε σαν δώρο εκ Θεού για να ωφελεί ψυχές! Αστειευόμενος ο ίδιος έλεγε κάποτε: Να γράψετε πάνω στο μνήμα μου: Επιτέλους εκοιμήθη! Είμαστε βέβαιοι, πως  δεν ήθελε να αφήσει ούτε λεπτό αυτής της ζωής των 59 ετών που μας τον χάρισε ο Κύριος, χωρίς να εργαστεί, έχοντας πάντοτε ενώπιόν του αυτή τη φράση από το κατά Ιωάννην:.. ἔρχεται νὺξ ὅτε οὐδεὶς δύναται ἐργάζεσθαι. (Ιω. 9,4)
Και εμείς να το έχουμε αδελφοί μου αυτό το ευαγγελικό ρήμα μπροστά μας! Να εργαζόμαστε συνεχώς τη γνώση της αλήθειας, αδιαλείπτως τη μετάνοια!
Στον Άδη και στη νύχτα του δεν θα μπορούμε!

Νώντας Σκοπετέας
Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή( 2 μέρη)

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~