main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

13 Μαρ 2021

Σαρακοστή 2021. Η διαπίστωση έγινε ευχή !

                                                                                                           Ξεκίνημα έφτασε  κι αρχή ,  

                                                                                        από τον πόνο η χαρά κι από τον θάνατο η ζωή !

Πύλες ανοίξαν Πατρικές , της μετανοίας οι αγκαλιές ,

 κάνε Χριστέ να τις διαβώ , σε νέα αρχή να πορευτώ !

Κοιτάω μέσα μου βαθιά , να ξεριζώσω την ψευτιά  !

Στέλνω σε μένα μια ευχή ! Καλή μετάνοια ψυχή !

Ξημέρωσε ! Καλή αρχή !


Πάντοτε αυτή η εκπομπή σε αυτήν την εβδομάδα,  της ιερής αποκαραδοκίας για κάποιους , της κορύφωσης του γλεντιού για κάποιους άλλους τους περισσοτέρους, τους πολλούς αυτού του κόσμου του απατεώνα μα και εξαπατηθέντος ταυτόχρονα,  μας προκαλεί μια ιδιαίτερη γλυκιά αναστάτωση . Να βρεθεί με την χάρη του Θεού κάτι δυνατό, να μιλήσει ιδιαίτερα στους χαρούμενους αγωνιστές που ετοιμάζονται να εισέλθουν στο νέο στάδιο των αρετών ! Φέτος όντως θα είναι μια άλλη Σαρακοστή και όχι άλλη μία …ούτως ή άλλως και για όλους ανεξαιρέτως ! Ξεκινήσαμε λοιπόν να ανθολογούμε τα κείμενα της εκπομπής ! Το πρώτο βιβλίο που πήραμε στα χέρια μας ήταν αυτό που σχεδόν εθιμικά και ιεροτελεστικά κατεβαίνει από το ράφι κάθε Κυριακή της Τυρινής αφ΄ εσπέρας ! Του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ , «ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης» .
 Ο θρήνος του Αδάμ από εκεί ! Δεν ήταν δύσκολο να το επιλέξουμε ! Σχεδόν αναμενόμενο ! Τι κι αν σίγουρα το έχουμε ξαναμεταφέρει ραδιοφωνικά τούτο το εξαίσιο κείμενο ! Μα έχει κι άλλο χρόνο για να συμπληρωθεί η μια ώρα της εκπομπής μας , μια… άλλη εκπομπή για το ξεκίνημα της Σαρακοστή του 2021 ! Τα πάντα γύρω μας προκλητικά δυστοπικά να ξεπερνούν την ακραία φαντασία! Ένα παράδειγμα : Κυριακάτικη Εφημερίδα από εκείνες που έχουν μετατρέψει σε τέχνη το να βαπτίζουν το σκοτάδι φως και το αντίστροφο , είχε ως προσφορά το «1984» του Όργουελ ! Τώρα εσείς που θα μιλήσετε για εμφανή σαδιστική διάθεση δεν φοβάστε μην και σας κατηγορήσουν για επικίνδυνους ; Ξέρω και σας δικαιολογώ , ιδίως αν διαβάσατε και στο οπισθόφυλλο:

«Ένα βιβλίο-σταθμός για την παγκόσμια λογοτεχνία… Ένα έργο προφητικό και δυστοπικό, με κεντρικό θέμα μια ολοκληρωτικού χαρακτήρα κοινωνία, όλοι οι πολίτες της οποίας παρακολουθούνται από τον Μεγάλο Αδελφό κι ελέγχονται ασφυκτικά – ακόμη και οι σκέψεις τους∙ μια κοινωνία στην οποία δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης και κριτική σκέψη, όπου οι άνθρωποι επιτηρούνται διαρκώς και κινούνται με βάση τις νόρμες του καταπιεστικού καθεστώτος. Ένα βιβλίο επίκαιρο, σε μια εποχή του η εξέλιξη της πληροφορικής τεχνολογίας φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα: «Μήπως μας παρακολουθούν, μας ελέγχουν και μας χειραγωγούν;». «Μήπως η Ωκεανία και ο Γουίνστον Σμιθ –η χώρα και η κεντρικός ήρωας του Όργουελ– δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα την οποίο ζουν σήμερα εκατομμύρια πολίτες;»…

Όχι αδελφοί μου , δεν θα διαβάσουμε αποσπάσματα από το «1984» , ούτε από το : «Η Φάρμα των ζώων» στην σημερινή μας εκπομπή ! Δεν θα περπατήσουμε στα προφητευθέντα από τον Όργουελ δυστοπικά μονοπάτια του μεγάλου αδελφού και των σκεφτοεγκληματιών του συγγραφέα ! Την δεκαετία του 40 γράφτηκε και είναι τόσο πολύ επίκαιρο !

Αν βέβαια ακόμα και πριν από μια δεκαετία κάποιος αποτύπωνε με τρόπο πνευματικό σε ένα Ορθόδοξο Χριστιανικό Λογοτεχνικό κείμενο αυτό το άγνωρο και πρωτόγνωρο που όλοι μας σήμερα ζούμε, θα προκαλούσε στα σίγουρα τον θαυμασμό μας !

Ψάχνοντας λοιπόν στης ψυχής μας τα ράφια θυμηθήκαμε ένα εξόχως προφητικό πόνημα ! Θέλετε ένα δείγμα ευλογημένης γραφής;

Πᾶμε ὁλοταχῶς πρὸς τὰ Πίσω …Ἐκεῖ ποὺ οἱ ἄνθρωποι εἶχαν ἕνα ποτήρι λάδι καὶ τὸ φυλάγανε γιὰ τὸ καντήλι. Ἐκεῖ ποὺ οἱ ἄνθρωποι ἔχτιζαν πρῶτα τὶς ἐκκλησιὲς καὶ μετὰ τὰ σπίτια τους. Ἔστηναν πρῶτα τὰ εἰκονίσματα καὶ μετὰ τὶς φωτογραφίες τους. Ἐκεῖ ποὺ ἔβρεχε εὐλογίες. Πᾶμε ὁλοταχῶς πρὸς τὰ Πίσω! Ἐκεῖ, στὸ κατώι τοῦ παπποῦ τοῦ Γιώργου ποὺ τὸ κιούπι τοῦ λαδιοῦ τὸ ξαναγέμιζαν Ἄγγελοι! Ἐκεῖ ποὺ οἱ πατεράδες μας βάζανε στὴν τσέπη μιὰ δραχμὴ κι ἔβγαζαν δύο! Γιατὶ δανείζαν στὸν φτωχό, γιατὶ δανείζαν στὸν Θεὸ καὶ ὁ Θεὸς τ’ ἀβγάτιζε. 

Ἐκεῖ ποὺ ἡ κυρα-Δόμνα δὲ φοβότανε νὰ τρῶνε ἀπ᾽ τὸ ἴδιο πιάτο τὰ παιδιά της καὶ τοῦ δρόμου τὰ ὀρφανά, ποὺ εἶχαν προσβληθεῖ ἀπὸ τύφο. Πᾶμε μὲ σπουδὴ πρὸς τὰ Πίσω! Πᾶμε ὁλοταχῶς πρὸς τὰ Πίσω; Ἐκεῖ ποὺ ἀρρωστήσανε ἀπὸ τύφο ὅλα τὰ παιδιὰ τῆς γειτονιᾶς, ἐκτὸς ἀπ᾽ τὰ παιδιὰ τῆς Δόμνας!!! («Σὲ καιροὺς χαλεπούς». Aπόσπασμα . Συγγραφέας: Μαρία Μουρζᾶ Ἐκδόσεις Ἄθως , Φεβρουάριος 2012)
Μια ταπεινή συγγραφική φυσιογνωμία με κείμενα σαν Ουράνιες φωνές αύρας λεπτής, η αδελφή μας Μαρία Μουρζά , έγραψε πριν από 9 χρόνια ένα εξαίσιο κείμενο μεστό από διαπιστώσεις που στα σίγουρα πλέον γίνηκαν ευχές του σήμερα !
Μα εκείνη η πρώτη –πρώτη ευχή του προπάτορά μας Αδάμ ποτέ δεν θα σβηστεί ! Ούτε δυστοπία , ούτε ουτοπία αυτή η ευχή : Να ξαναβρούμε τον χαμένο μας Παράδεισο ! Μα η ευτοπία της αθάνατης ψυχής μας !
Νώντας Σκοπετέας

Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή . Αρχή Σαρακοστής 2021.

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~