main menu
Απενεργοποιημένη Λειτουργία
27 Μαρ 2022
Κάθε Σταυρός και μια καρέκλα! Κρυφοκοιτάγματα Παραδείσου...
26 Μαρ 2022
Το ηλιέλαιο ας τελειώσει...
Θεόνυμφε...”.
23 Μαρ 2022
Με συντροφιά την Παναγία …
20 Μαρ 2022
Τόσο εύκολο μα τόσο ασύμφορο…
...Καί
ηγέρθη ευθέως, και άρας τον κράβαττον εξήλθεν εναντίον πάντων…(Μαρκ. Β´,12)
Κάποτε τα παλιά τα χρόνια
σε ένα μαντρί αρκετά έξω απ’ την Αθήνα, μέσα στο
κοπάδι με τα πρόβατα, υπήρχε και ένα μικρό αρνάκι που βέλαζε με παράπονο. Μια
Κυριακή πρωί, ξεκίνησε για εκεί μια
συντροφιά από πρωτευουσιάνους, με κυρίους και κυρίες, που μαγεύονταν από
τέτοιες εξορμήσεις στην εξοχή και στον καθαρό αέρα. Μόλις έφτασαν στην
καταπράσινη λιόφυτη πλαγιά με το μαντρί, άκουσαν το παραπονεμένο κλάμα του μικρού
αμνού. Η συντροφιά φιλόζωη και πονετική, πλησίασε να δει από κοντά τι συνέβαινε…Είδαν
λοιπόν το μικρό μαζί με τα υπόλοιπα κοντά στην μάνα του, να σέρνεται σχεδόν και
να κουτσαίνει …Το ένα πόδι του δεμένο με ένα σχοινί και ένα μικρό
μαδέρι, έμοιαζε σπασμένο. Εκείνη την ώρα
ήταν μέσα και ο τσομπάνης που φρόντιζε τα ζωντανά του. Μια από τις κυρίες λοιπόν αφού τον καλημέρισε ευγενικά,
τον ρώτησε: Αυτό το κακόμοιρο τί έπαθε; Πως έγινε και έσπασε το ποδαράκι του; Ο
τσομπάνης, άνθρωπος…παλαιός, με γένια μακριά και μαλλιά ανάκατα, ατημέλητος μα
λεβεντόκορμος και γαλήνιος στην όψη, κοίταξε
την κυρία κατάματα και με τον πιο φυσικό τρόπο της είπε:
-Εγώ του το… έδεσα!
-Εσείς; Μα πως μπορέσατε;
-Ξέρεις κυρία, εγώ τα
αγαπώ πολύ τα ζωντανά μου! Είναι η περιουσία μου και τα φροντίζω όσο καλύτερα
μπορώ!
-Δεν φαίνεται και πολύ αυτό που λέτε…Γιατί το
κακόμοιρο το ταλαιπωρείτε έτσι; Να μην μπορεί σαν τα υπόλοιπα και αυτό να χαρεί
το παιχνίδι…
-Αυτό το κούτσαβο,
συνέχισε ο βοσκός, πολύ το αγαπώ από την πρώτη μέρα που γεννήθηκε! Αλλά ήτανε
πολύ ατίθασο και όλο ξέφευγε από την μάνα του και τα υπόλοιπα και μια-δυο φορές
το έχασα για ώρα…Έτσι μέχρι που να μεγαλώσει του έδεσα το ποδάρι, γιατί εδώ που
είμαστε έχει λύκους που κατεβαίνουν το βράδι απ το βουνό…
-Κρίμα πάντως το καημένο…είπε
η φιλόζωη κυρία και απομακρύνθηκε προς την παρέα της που περίμενε…
Τα παραπάνω, για κάποιους ίσως φανούν αδιάφορα. Μα θέλουμε ολόψυχα, ένας ευλογημένος συνειρμός να υπάρξει με την Ευαγγελική περικοπή της δεύτερης Κυριακής των Νηστειών. Εκεί ο Ποιμήν ο καλός, εκεί ο παραλυτικός(αμνός) και ο κράββατος… Κράββατος κάθε κλινάρι πόνου, κράββατος κάθε ασθένεια, κάθε Σταυρός και ανήφορος, κάθε πόλεμος, κάθε προσφυγιά, κράββατος ακόμα κάθε κακός και άστοργος ποιμένας, νυσταγμένος μισθωτός και αδιάφορος που δεν φροντίζει ως εκλήθη και δεν οδηγεί σε ευώδεις λειμώνες τα προβατάκια-δούλους του Αρχιποίμενος Χριστού…Κράββατος, κάθε κυβερνήτης χωρίς Χριστό, υποταγμένος δουλικά στο ψέμα και στο σκοτάδι...
Κράββατος λοιπόν κάθε μήνη και μήνυμα του Τριαδικού μας Ζώντος Θεού, μαδέρι και δέσιμο και σπάσιμο για την άλογη αποστασία μας. Το κατά παραχώρησιν θέλημα του Κυρίου μας...παιδεύει επειδή αγαπά! Είναι τόσο εύκολο για Εκείνον αυτό το άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει…Μα τόσο ασύμφορο για την αιώνια ψυχή μας…Καλή μετάνοια σε όλους ΜΑΣ !
Νώντας Σκοπετέας
(Το περιστατικό στο ξεκίνημα,
είναι διασκευή από προφορική διήγηση του μακαριστού Δ.Παναγόπουλου προ περίπου
50 ετών, τόσο επίκαιρη στις Θεοστυγείς μέρες μας όπου το κατα παραχώρησιν θέλημα του Θεού επιτρέπει...Να ευχόμαστε εκλιπαρώντας το έλεός Του, μη φτάσουμε στο ανείπωτα φρικώδες... κατ΄εγκατάλειψιν...)
16 Μαρ 2022
Σημείο προσευχής...όχι άβατο αγνωσίας...
Η μελέτη, η σπουδή σε βάθος έρευνα με την καθοδήγηση των Θεοφωτίστων Αγίων Πατέρων και των 76 Ιερών βιβλίων της Αγίας Γραφής είναι ιερό μας καθήκον! Κανένα δεν εξαιρείται, κανένα δεν αποκλείεται! Όλα αλληλοσυμπληρώνονται κατά τρόπο Θείο και θαυμαστό! Η μελέτη του Θείου Λόγου είναι πηγή σωτηρίας. Λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος: «Ἀδύνατον σωθῆναι τόν ἄνθρωπον ἄνευ τῆς τῶν θείων Γραφῶν ἀναγνώσεως». Και συνεχίζει: «Η άγνοια της Γραφής οδηγεί σε γκρεμό και βάραθρο βαθύ. Αυτό γέννησε τις αιρέσεις, αυτό εισήγαγε τον διεφθαρμένο βίο, αυτό έφερε τα άνω κάτω» Η Αγία μας πίστη, η μόνη αληθινή με αρχηγό και τελειωτή τον Κύριό μας Ιησού Χριστό θεμελιώνεται σε αρραγή και αμετασάλευτα θεμέλια. Ο Θείος λόγος και η Αγία Γραφή η πέτρα , ο πυρήνας και η βάση όλων! Ακολουθούν η ιερή μας παράδοση, αναλλοίωτη στην ψυχή του πιστού λαού και η εν Αγίω Πνεύματι ανεξίτηλα και αλάνθαστα αποτυπωμένη Πατερική μας παράδοση.
Ως οι Πατέρες ευσεβώς εδίδαξαν ομολογούμεν πιστώς! Εκείνοι λοιπόν που , επιτρέψτε μας να πούμε, ελαφρά τη καρδία διατείνονται και επιχειρηματολογούν αναζητώντας δικαιολόγηση για αστοχίες και δογματικές παρεκκλίσεις λέγοντας, δυσσεβώς αμαθώς και απερισκέπτως, ότι : αυτό ρητά πουθενά δεν αναφέρεται στον Λόγο Του Θεού, ξεχνούν ότι αυτοί οι 3 Θεοδίδαχτοι πυλώνες της Αγίας μας πίστης αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν ένα συμπαγές σώμα που καλείται Ορθοπιστία και απαρασάλευτο δόγμα! Πουθενά στον Λόγο Του Θεού δεν αναφέρονται σχεδόν όλες , πλην της εορτής του Ευαγγελισμού, οι μεγάλες ακραιφνώς Θεομητορικές εορτές της πίστης μας. Τα Εισόδια της Κυρίας Θεοτόκου, μήτε το Γεννέσιόν της , μήτε η Κοίμηση! Θα αμφισβητηθούν; Μη γένοιτο! Θαρρούμε πως δεν χρειάζεται να δοθεί άλλο παράδειγμα! Ο σεβασμός σε όσα στην δισχιλιετή Χριστιανική Ορθόδοξη πίστη μας ο Χριστός μας με τους Αγίους Αποστόλους Του και τους καταυγασθέντες τον νουν Θεοφόρους κήρυκές Του μας κληροδότησε, δεν πρέπει να νοθεύεται και να διαστρέφεται σε άσκεφτη ασέβεια και πλανεμένα «νεορθόδοξα» φληναφήματα! Ας μην ψάχνουμε αδελφοί και Πατέρες το πού το λέει ρητώς και …γραμματικώς, αλλά το ποιός υπό Χριστού μυσταγωγούμενος Θεοφόρος και Θεόφρων καταυγασθείς ταις Θείαις αυγαίς Του Πνεύματος το λέει και κυρίως το ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ! Εδαφιαία μετάνοια μπροστά του και δάκρυα για το μέγα έλεος!
Προφητεία και Αποκάλυψη συμβαδίζουν στην συνείδηση και στο γνωστικό πεδίο κάθε Χριστιανού Ορθοδόξου. Πολλοί εκ των ανωτέρω αναφερθέντων λοιπόν, προτείνουν να μην αγγίζουμε το βιβλίο της Αποκαλύψεως ως επικίνδυνο και ενίοτε ακατάληπτο γεμάτο αποκλειστικά από συμβολισμούς, αλληγορίες, και λανθάνοντα μηνύματα για λίγους… Άλλοι, με τους οποίους και θα συμφωνήσουμε, μιλούν για ένα άκρως παραμυθητικό και προτρεπτικό σε διαρκή πνευματικό αγώνα βιβλίο.Το τελευταίο από μια σειρά 76 που συναποτελούν τον Θείο λόγο, την Αγία Γραφή! Ελπίδα έχει μέσα της η Αποκάλυψη και αληθινή μακαριότητα. Και ο ηγαπημένος μαθητής στέλνοντας το αιώνιο μήνυμα της μετανοίας και της θυσιαστικής προς Θεόν αγάπης, προσπαθεί να επαινέσει προκαταβολικώς όσους θα βιώσουν αυτό το σύντομο πέρασμα από την πρόσκαιρη ζωή, εγκολπώνοντας τα συνταρακτικά της μηνύματα! Οι μακαρισμοί που φωλιάζουν μέσα στην αποκάλυψη αποτελούν ένα ισχυρό πνευματικό θέλγητρο για όσους μακριά από αυθαίρετες κρίσεις και ερμηνείες πλανεμένης προχειρότητας και εσχατολαγνείας, θα ακολουθήσουν το κεντρικό μήνυμα της προετοιμασίας για την αιώνια και αγέραστη μακαριότητα. Το σύνθημά τους και ο πυρήνας αυτής της αγάπης τους προς τους αποκαλυπτικούς λόγους του Αγίου Ιωάννου είναι ένα: Δεν είμαστε αντιχριστοφοβικοί! Προσπαθούμε με την χάρη και το έλεος του Κυρίου να γίνουμε Θεοφοβούμενοι!
Ένα δεύτερο σύνθημα : Να γίνουμε καλεστοί στο Δείπνο της Βασιλείας του Θεού! Ένας έμψυχος ποταμός Θείου λόγου, πέλαγος Θεολογίας, 2ος Χρυσόστομος των ημερών που εγγίζουν τις εσχατιές της Ιστορίας, ο μακαριστός π.Αθανάσιος Μυτιληναίος, θα μας οδηγήσει με ασφάλεια και Θεοπνευστία σε δύσβατα μα ουράνια μονοπάτια κάνοντας τα άδηλα και τα κρύφια, σημείο προσοχής και προσευχής και όχι άβατο αγνωσίας και ακατηχήτου… Με την ευχή του Αγίου Γέροντος αυτό το μικρό ταξίδι, ο περίπατος στο φωτεινό μονοπάτι του Θείου Λόγου ας ξεκινήσει…ο καιρός εγγύς!
Νώντας Σκοπετέας
Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή
12 Μαρ 2022
Κατώφλι του Παραδείσου…
Αχ αυτό το σχέδιο ιλασμού και σωτηρίας του Αγίου Θεού! Δεν φτάνουν για να μετρήσουν τις σελίδες του, ούτε τα αστέρια του Ουρανού, ούτε τα πετεινά του, ούτε το αμοθάλασσο, που σαν να γίνηκε για να σου θυμίζει πάντοτε το άπειρο της ευεργεσίας Του. Και εσύ στη… σκηνή της πράξης του, να νιώθεις την μια στιγμή πρωταγωνιστής και άξαφνα να καταλαβαίνεις πως είσαι μόνο ένας κομπάρσος του ευλογητού Θεού και κρίκος μιας αιώνιας αλυσίδας που συνδέει το όλον με το «παν-πλήρωμα»* Ιησού. Όσο και να κρυφτεί κάθε φτωχός Λάζαρος σε τούτη τη ζήση, αν είναι θέλημα του Στεφανοδότη Κυρίου, θα λάμψει η μνήμη του, να φωτίσει σαν Μωσέας και φωνή προφητών, τα σκοτάδια όσων ακόμα πολεμούν με τον σκοτοδότη εχθρό να σώσουν την ψυχή τους πριν περάσουν απέναντι. Έτσι έγινε και με την Κυρά-Σοφία μας. Δεν την γνώρισα ποτέ, δεν την άκουσα έστω μια λέξη να προφέρει. Κι όμως αν με ρωτήσετε θα σας πω ότι την έχω πλέον και για όσο ζω τούτο το πρόσκαιρο, μέσα σε εκείνους οι οποίοι στάλαξαν μέσα στην κατάξερη ψυχή μου ένα μυρωμένο δάκρυ από το βίωμά τους! Το βίωμα των διδαχτών του Θεού! Εκείνων που δεν διάβασαν ποτέ τους τα λεγμένα και τα δίκαιά Του, μα στις καρδιές τους με πύρινο μελάνι έχουν ανεξίτηλα γραμμένη την λέξη: Ιησούς. Εκείνων που σαν θελήσουν να πληροφορηθούν το Θεάρεστο λαβαίνουν συμμαρτυρία(Ρωμ.2,14-15) όχι από τους σοφούς και τους σπουδασμένους τούτου του κόσμου, μα από την ασφαλή τους συνείδηση, που σαν πυξίδα σε έναν μόνο προσανατολισμό και σε ένα κατώφλι αταλάντευτα οδηγεί.
Η κυρά Σοφία ήρθε και μας συνάντησε σχεδόν δέκα χρόνια μετά την κοίμησή της. Μόλις λίγα λεπτά αφού κάποια άλλα ταπεινά και εξουθενωμένα τούτου του κόσμου φανερώθηκαν σε ένα αληθινό ιστόρημα. ( σ.σ.«Να γεννήσει η νύφη τα κουφέτα») Παράλληλοι βίοι της γιαγιάς Σταμάτας και της γιαγιάς Σοφίας. Σαν δημοσιεύθηκαν της νύφης τα κουφέτα, φανερώθηκε η δεύτερη. Έψαχνα να βρω μια φωτογραφία να ταιριάζει με εκείνα τα θαυμαστά της γιαγιάς Μάνε. Μόλις λοιπόν βρήκα μια φωτογραφία, με μια γερόντισσα καθισμένη σε ένα ντιβανάκι, σιμά στο καπνισμένο τζάκι, με ένα τεντζερέ πάνω στην πυροστιά, συγκλονίστηκα. Σκέφτηκα πως κάποιος καλλιτέχνης φωτογράφος την …σκηνοθέτησε! Έψαξα να βρω περισσότερα στοιχεία για να τα αναφέρω, να λάβω μια άδεια για να την δημοσιεύσω, αλλά δεν τα κατάφερα.
Την… έκλεψα λοιπόν, αφού τόσο συναφής ήταν με το αληθινό διήγημα και τόσο με είχε συνεπάρει. Δεν είχαν περάσει λοιπόν παρά ελάχιστα λεπτά, αφ ότου το κείμενο με την φωτογραφία «ανέβηκε» και ένα μήνυμα που ήρθε μας συντάραξε:
Αχ και να ξερες πόσο με συγκίνησες με αυτή τη
φωτογραφία και για τα όσα έγραψες... Αυτήν τη φωτογραφία την τράβηξα 20 Ιουλίου
του 2012... Σε μία φτωχή γειτονιά του χωριού μου... Μπήκα μέσα στην κυρά
Σοφία... μέσα στο φτωχικό της σπίτι, που όλο κι όλο ήταν αυτό το δωμάτιο...
Εκεί τα πράγματα της εκεί τα δύο της κρεβάτια... κ εκεί στο χωματένιο τζάκι
χειμώνα καλοκαίρι, όλες οι αναμνήσεις απ' την ζωή των απλών κ αληθινών ανθρώπων
ξανά έπαιρναν ζωή... Είχε τον άντρα της και το παιδί της τον Διαμαντή... Την
ειδοποίησαν (γιατί τηλέφωνο δεν έχει) μία βραδιά και της είπαν ότι το παιδί σου βρέθηκε κεκοιμημένο σε ένα
παγκάκι στα Γιάννενα... Έγινε η κηδεία του, με πόνο και αυτή η χαροκαμένη μάνα
ήταν πάντοτε εκείνη που άναβε το καντήλι του, δακρυσμένη μπροστά στην εικόνα της Παναγίας... Έπειτα έφυγε και ο
άντρας της ο μπάρμπα-Χρήστος... Και στο τέλος μόνη της, έφυγε και αυτή από
τούτον τον κόσμο για να πάει κοντά τους, να πάει κοντά στο Χριστό να αναπαυτεί
η ψυχή της... Σε έναν τόπο που δεν υπάρχει πόνος ούτε λύπη ούτε αναστεναγμός
αλλά η Χαρά και το Φως το Ανέσπερο της αιωνίου ζωής... Δόξα τω Θεώ που τους
γνώρισα... που την γνώρισα και με δίδαξε στον πόνο, στη φτώχεια και στο δρόμο της Ιεροσύνης μου...
Σε Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου... Ακόμα και αυτό είναι ένα
μνημόσυνο και ένα κερί στη μνήμη της...
Ένας Ιερέας λοιπόν ο παπά- Δημήτρης ήταν ο φωτογράφος. Τίποτα το φτιασιδωμένο όπως πρώτα είχα σκεφτεί. Η αλήθεια της καθαρής ψυχής να αντανακλάται σε μια εικόνα. Η έμψυχη αγαθοσύνη! Το μήνυμά του το συνόδεψαν ακόμα κάποιες φωτογραφίες από εκείνη του την επίσκεψη. Νέα έκσταση! Κάθε μια, σαν να διαβάζεις κάθισμα απ το ψαλτήρι. Μακαρία πτωχεία. Οσιακή μορφή προβάλλει στο κατώφλι μιας ξύλινης πόρτας με ένα ετοιμόρροπο μάνταλο για αμπάρωμα. Ω εκείνο το κατώφλι!
Πόσο λαχτάρησε η ψυχή μου να το διαβώ, για να μπω σε έναν επί γης Παράδεισο! Τοίχοι μαυρισμένοι ολόγυρα, θαρρείς πως έκρυβαν Αγιογραφίες που κάπνισαν άγρυπνα κεριά. Ένα εικόνισμα της Παναγίας, και μια ξεθωριασμένη κορνίζα με τον μακαρίτη τον γιό της, βαλμένες ακανόνιστα πάνω από το κρεβάτι της. Το νοικοκυριό της, όλο κι όλο λίγα μπιτόνια με νερό, δυο κόσκινα, λίγα χάλκινα νταβαδάκια και μερικά μικρά χαρανιά., όλα πολυκαιρισμένα, βαλμένα στο χωμάτινο δάπεδο. Μερικές κρύπτες με λιγοστά τρόφιμα και μια για το καντήλι. Ένας σοφράς και ένα ντουλάπι να θυμίζουν τα στερημένα πρωτινά της. Έξω απ το πλίθινο σπίτι, μερικά δεμάτια με ξύλα, λίγοι σωροί με προσανάμματα για τη φωτιά της και ανεμπόδιστος ο καθαρός Ηπειρώτικος ουρανός. Και έπειτα η κυρά Σοφία σε άλλη φωτογραφία, βαστώντας ένα πιατέλο χαμογελαστή και χαρμολυπημένη να σε πλησιάζει για να σου προσφέρει το κέρασμα που το έχει πολύτιμο και κρατημένο για όποιον τόσο σπάνια καταδεχτεί να την επισκεφτεί σαν Χριστός αναμενόμενος.
Ένα κουφέτο και ένα γλυκάκι γεύτηκαν οι...νηστικές ψυχές μας Κύριε, σαν αποκάλυψες αυτές τις...μυστικές διαλεχτές Σου.
Η Ελένη, η Σταμάτω, η Φώτω, η Σοφία! Τις ένωσες Κύριε σε μια τόσο αντιπροσωπευτική χορεία ταπεινών, πενθούντων, πραέων και καθαρών τη καρδία, για να τις μνημονεύουμε και έτσι να γεμίζουμε τις κενές καρδιές μας με την ελπίδα πως κάποτε ίσως, με το έλεός Σου, να μας περιμένουν αυτές οι γεροντισούλες, εκεί στου Παραδείσου το κατώφλι, με ένα πιατελάκι στο χέρι και το ίδιο φως που από εδώ τις έλουζε. Αν…καταδεχτήκαμε να μπούμε από εδώ στα φτωχόσπιτά τους, ίσως το έλεός Σου Κύριε να ανοίξει και εκείνη την πύλη, που οι ετοιμόρροπες ψυχές μας μόνο μπορούν να αμπαρώσουν…
Νώντας Σκοπετέας
Ιδιαίτερες ευχαριστίες από καρδιάς στον σεβαστό πατέρα Δημήτριο Ε. για τα κεράσματα του Παραδείσου και για το επι γης κατώφλι του, που εκείνο τον Ιούλιο απαθανάτισε…
7 Μαρ 2022
Μην ανησυχείς…Στο υπόσχομαι, μαζί θα πάμε στον Παράδεισο!
Και πάλι οι ίδιες φοβίες και οι καταδικές της αναστολές και απογοητεύσεις, η αφόρητη πίεση και οι σχεδόν εμμονικές ενοχές που πάντοτε την οδηγούσαν νοερώς στα βάραθρα της ετοιμασμένης για …εκείνην κολάσεως. Ούτε αυτός ο τόσο ευμήχανος και γλυκύτατος πατέρας δεν τα είχε καταφέρει τόσα χρόνια τώρα να της «πάρει» , να της καταλαγιάσει αυτήν την βαθιά ανησυχία και το ανειρήνευτο. Ματαίως πάσχιζε και ο σύζυγός της ο Πασχάλης, να την δει κάποτε ήρεμη και τακτοποιημένη εντός της! Εκείνος, ατάραχος με μια ψυχή απάνεμη, για πολλούς καιρούς υπέμενε με αγάπη τους πανικούς και τους «κυματισμούς» της, προσευχόμενος συνεχώς να μην καταλήξει όλος αυτός ο…σάλος σε ένα θλιβερό ναυάγιο μα σε λιμένα εύδιο. Το συζητούσε συχνά με τον κοινό τους πνευματικό και τον θερμοπαρακαλούσε να προσεύχεται, κάποτε να έρθει η νηνεμία στην ψυχούλα της.
Κύλησαν τα χρόνια και
κάποτε η Αναστασία ασθένησε από την καρδιά της. Να ταν όλη αυτή η
τρικυμισμένη της πορεία και το μόνιμο άλγημα
της κολάσεως που την λάβωσε, ή το πανευμήχανο του Γαληνευτή των ψυχών, που την ελέησε να βρεθεί σε ένα κρεβάτι
Νοσοκομείου, λίγο πριν το χειρουργείο;
Και σε αυτήν την στιγμή το άγχος του… Παραδείσου δεν την είχε
εγκαταλείψει. Στην τελευταία εξομολόγηση ο πατήρ Φ. της είπε κάτι που την
εξέπληξε μεν, μα δεν την ησύχασε κιόλας! Αφού και πάλι του παρέθεσε όλα αυτά για τα οποία ήταν άξια της κολάσεως και
της αιώνιας τιμωρίας, εκείνος σχεδόν γελώντας της είπε:
-Βρε ψυχή ευλογημένη,
δεν κουράστηκες τόσα χρόνια να βασανίζεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου; Τι
θα γίνει με σένα; Θέλεις να σου υπογράψω ότι θα μπεις στον Παράδεισο; Θα κάνω
κάτι καλύτερο με την βοήθεια του Αγίου Θεού και τις μεσιτείες της Γοργοεπηκόου
Μητέρας μας! Σου υπόσχομαι λοιπόν ότι όλα θα οικονομηθούν για να μπούμε μαζί
εκεί που ποθείς! Πιασμένοι χέρι –χέρι!
Η χαρά όλων ήταν μεγάλη λοιπόν, μόλις αντίκρισαν ξαφνικά τον Γέροντα στο Νοσοκομείο έξω από το δωμάτιο της Αναστασίας.
-Πάτερ την ευχή σας! Πως
έγινε αυτό το θαύμα και ήρθατε; Δεν μας είχατε ενημερώσει ότι θα βγαίνατε από
το Όρος!
-Πασχάλη μου και εγώ
νοσηλεύομαι στον απάνω ακριβώς όροφο στην Ορθοπεδική! Θα κάνω ένα χειρουργείο
στο πόδι μου επαναληπτικό τελικά και
ήρθα εκτάκτως! Πώς είναι η Αναστασία;
-Δεν είναι πολύ καλά πάτερ! Είναι σοβαρό το χειρουργείο, αλλά ελπίζουμε στο έλεος του Κυρίου! Βέβαια
κατά τα λοιπά όπως τα ξέρετε! Το μόνιμο μαρτύριο με το αν θα χάσει τον
Παράδεισο! Αδιόρθωτη η κατάσταση! Ούτε
αυτό που την είπατε την τελευταία φορά δεν την ηρέμησε! Μια ατέλειωτη
ταραχή! Και πόσο φοβάμαι ότι αυτό της προκάλεσε το πρόβλημα τελικά!
-Κοίτα, έχω φέρει το
πετραχήλι μαζί μου! Θα μπω μέσα να της κάνω έκπληξη και να την εξομολογήσω να
πάρει κουράγιο! Μην αφήσεις για λίγο κανέναν να μας διακόψει σε παρακαλώ!
-Πασχάλη μου είμαι πολύ
καλά! Δόξα τω Θεώ! Ειλικρινά δεν έχω ξανανιώσει τόσο όμορφα! Να ναι
ευλογημένος ο πάτερ! Πάλι το ίδιο με είπε! Με υποσχέθηκε ότι θα μπούμε μαζί
στον Παράδεισο! Χέρι-χέρι κρατημένοι!
Άντε τώρα πάνε σπίτι να ξεκουραστείς και εσύ λίγο! Όλο το βράδυ δεν
έκλεισες μάτι! Και έρχεσαι ξανά το
απόγευμα καλέ μου! Συγγνώμη για όλα! Τώρα είμαι πολύ καλά!
Έφυγε μέσα στην χαρά ο
Πασχάλης! Μετά από τόσα χρόνια, πρώτη φορά είδε την γυναίκα του τόσο ήσυχη,
μέσα σε μια σχεδόν υπερκόσμια λάμψη! Τι καλά που ήρθε ο πάτερ! Σκεφτόταν και
ήλπισε τώρα περισσότερο πως όλα θα πάνε καλά με το δύσκολο χειρουργείο! Έπεσε
να ξεκουραστεί για λίγο! Ένας βαθύς ύπνος το πήρε μα τον διέκοψε το τηλέφωνο
που ακούστηκε δίπλα του! Ω πόσο αλησμόνητο θα του μείνει εκείνο το εσπερινό
τηλεφώνημα!
–Κύριε Φιλοθεϊδη, πρέπει
να έρθετε αμέσως! Η σύζυγός σας….! Υπέστη δεύτερο οξύτατο
έμφραγμα...Προσπαθούμε να την επαναφέρουμε! Ελάτε σας παρακαλώ!
Έφτασε έπειτα από μισή ώρα! Δεν την πρόλαβε ζωντανή! Είχε ήδη κοιμηθεί μόλις τον κάλεσαν αλλά δεν του το είπαν από τηλεφώνου όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις . Έκλαψε σαν παιδί μόλις το έμαθε και έφερε αμέσως στο νου του εκείνη την τελευταία εικόνα της την γαληνεμένη!- Έτσι θα σε θυμάμαι Αναστασία μου! Τα κατάφερες τελικά! Μονολογούσε και βημάτιζε έξω από το δωμάτιο μέχρι να την πάρουν…Θυμήθηκε τον παππούλη στον πάνω όροφο τότε και γρήγορα ανέβηκε τις σκάλες για να τον ψάξει και να του αναγγείλει…Βρέθηκε τότε μπροστά σε μια αναστάτωση, όπου γιατροί και νοσηλευτές με αγωνία στα πρόσωπά τους έσπευδαν σε ένα δωμάτιο στο βάθος του διαδρόμου της Ορθοπεδικής κλινικής. Δεν θέλησε να προχωρήσει τότε για να μην μπλεχτεί στα πόδια τους και ξανακατέβηκε στο καρδιολογικό, περιμένοντας κάποιον να τον ενημερώσει για τα διαδικαστικά… Βγήκε για λίγο στο μπαλκόνι και έκανε προσευχή με το μικρό του κομποσχοίνι! Κύριε Ιησού Χριστέ ανάπαυσον την ψυχή της δούλης Σου Αναστασίας! Κόμπος και δάκρυα! Μια χαρμολύπη τον έκανε να αισθανθεί τύψεις…Μήπως ήταν νωρίς ακόμα να έχει τέτοια συναισθήματα; Μα σαν θυμόταν την τελευταία εκείνη εικόνα της...χαρά αληθινή ερχόταν να αναδευτεί από τώρα με του αποχωρισμού την λύπη την δυνατή… Μετά από λίγο επέστρεψε στο δωμάτιο. Άρχισε κλαμένος να μαζεύει τα πράγματά της! Απ έξω ξανά αναστάτωση, όπως πριν λίγο στον πάνω όροφο. Βγήκε να δει…Ρώτησε μια νοσηλεύτρια που εκείνη την ώρα περνούσε …
-Τι συμβαίνει; Έγινε
κάτι; Ναι πριν λίγο μας έφεραν με θρόμβωση έναν παπά από την Ορθοπεδική!
Δυστυχώς πέθανε! Δεν τον πρόλαβαν!
Ναι, ήταν ο παππούλης
τους ο γλυκύτατος! Που πριν λίγο τους είχε επισκεφθεί και τίποτα δεν προϊδέαζε
το τι θα ακολουθούσε...
Μόνο που ο Πασχάλης γνώριζε μετά από τόσα
χρόνια, πως τούτος ο εν σώματι Άγγελος, πάντοτε μα πάντοτε, κρατούσε τις υποσχέσεις που έδινε…
Νώντας Σκοπετέας
Απόσπασμα από εκπομπή με τίτλο: Παλεύουμε;
Μεγάλη Τεσσαρακοστή 2022
Αληθινό περιστατικό,
διασκευασμένο σε διήγημα με αλλαγμένα τα ονόματα για ευνόητους λόγους.
Εις μνήμην π.Φ.Αγιορείτη.
6 Μαρ 2022
Παλεύουμε;
1 Μαρ 2022
Να γεννήσει η νύφη τα κουφέτα…
Πάντοτε τα λόγια του Κυρ- Φώτη του Κόντογλου με συγκλονίζουν! Ψυχογράφος της Ρωμιοσύνης και ανατόμος της πληγωμένης Ορθοδοξίας των Ελλήνων, με διαπιστώσεις και προρρήσεις που σήμερα πλέον γίνηκαν άλγη, σωπασμένα και σκεπασμένα με πλουμιστές θωπείες από μια νόθα αγάπη άνοιαστη, που συνεχώς με τον απατεώνα κόσμο θέλει να συμμαχεί και σε αυτόν και μόνο νοιάζεται να αρέσει! Τύφλωση στ’ αλήθεια! Μεσούσης της ημέρας, με έναν Ήλιο άδυτο συνεχώς στο μέσο και εμείς ολοένα να ανασηκώνουμε το τυφλοπάνι μας, μήπως και παρεισδύσει μια αχτίδα από Φως και μας βλάψει…
"Μετὰ χαρὰς δέχουμαι κάθε κακοπάθηση, γιατί ἀλλοιῶς δὲν ἀνοίγουνε τὰ μάτια στὸ ἀληθινὸ τὸ φῶς" έλεγε ο Κυρ -Φώτης ο Κόντογλου, ένας απ’ τους πιο καταρτισμένους εισηγητές στο Πανεπιστήμιο της Αληθινής Ζωής, στα έδρανα της Πονεμένης χαράς! Και πόσο μου θυμίζουν αυτά τα σοφά του τα λόγια, εκείνο το παράγγελμα του Αποστόλου των Εθνών στον πιστό του μαθητή τον Τιμόθεο! Τέκνον Τιμόθεε, νῆφε ἐν πᾶσι, κακοπάθησον(Προς Τιμόθεον Β΄, δ΄ 5) Η Νήψη!Ένα απέραντο πέλαγος! Φυλάκιο σωφροσύνης και μεγίστης επιφυλακής στα σύνορα με τον εχθρό, που παραμονεύει μια στιγμή και μια κερκόπορτα να βρει αφύλαχτη με τον φρουρό της καθεύδοντα! Εκείνη η κερκόπορτα!
Πόσες φορές δεν έχουμε περάσει όλοι το κατώφλι της! Αυτό που οδηγεί στον μισόψυχο κόσμο! Δεινή η ραθυμία της αφύλαχτης σκοπιάς! Μεγάλη η μετάνοια της επιστροφής στην… διατεταγμένη, από την Κεφαλή της στρατιάς, θέση. Και έπειτα το άλλο παράγγελμα του Θείου Παύλου! Άλλη άμετρη θάλασσα! Η κακοπάθεια! Μα είναι δυνατό κάτι που ξεκινά με το κακό να μπορεί γεννήσει χαρά και αγαθό; Τo κακό απ΄το καλό αδελφέ μου απέχει ένα γράμμα, μα και μια αιωνιότητα! Και αυτή δεν την κερδίζεις καθήμενος αναπαυτικά και σταυροπόδι όπως έλεγε ένας Άγιος των ημερών μας ( σ.σ. π.Αθανάσιος Χαμακιώτης). Μπορείς να υπομείνεις θλίψεις, στενοχώριες και διωγμούς; Να σε περιφρονούν και εσύ μονήρης και αβοήθητος από ανθρώπους, να χαίρεσαι και να δοξάζεις τον Θεό που οι πολλοί σε αποδιώχνουν και σε λογαριάζουν σαν ένα απόβλητο, ένα περίψημα αποκρουστικό ; Και έπειτα το σώμα σου να κάνεις υπάκουο δούλο και αυστηρά να το υποτάσσεις με νηστείες αγρυπνίες και μια γεύση εκούσια πικρή συνέχεια στο στόμα; Και εσύ αδελφέ μου, ταλαίπωρε εαυτέ μου θα μου πεις : Πού όλα αυτά στο σήμερα; Τόσο δυσεύρετα , τόσο αγνοημένα! Μόνο για παράξενους και αποσυναγώγους!-Ὅσοι ἀποθνήσκουν
στερούμενοι θὰ ζήσουν αἰώνια! Και αυτό την φράση κάποτε την
άκουσα σε…μάθημα ταπεινού Αγιορείτη ( σ.σ. π.Λουκάς Φιλοθεϊτης) μα
έμεινε για μένα από τότε ως και σήμερα
που σου μιλώ θλιβερά αξεκίνητη η
διαδρομή της, από τα χείλη και το κήρυγμα, ως την καρδιά και το βίωμα!
Αχ και να γύριζα πίσω σε εκείνα τα χρόνια, τα ασπρόμαυρα, τα αγνά, τα δακρυσμένα απ την καπνιά του τζακιού, με την πυροστιά ολημερίς μέσα του και την χαρά την πονεμένη, σαν ζώπυρο να θερμαίνει το μέσα των ανθρώπων! Συνηθίζω να την λέω αυτήν την φράση: Να νοσταλγούμε όσα ποτέ μας δεν ζήσαμε! Και φτάνει μια ευλογημένη στιγμή και αυτά που πολλές φορές λέμε για να εντυπωσιάσουμε πρώτα τους εαυτούς μας τους ανθρωπάρεσκους και ύστερα τους γύρω μας, παίρνουν ψυχή και σώμα και έρχονται και μας συναντούν και μας ελέγχουν… Και έρχονται και άλλοι έμπειροι, παλιοί καθηγητάδες στα έδρανα της απαράκλητης σύγχρονης μοναξιάς μας, να μας διδάξουν με την απλότητά τους και την εντός τους Σοφία του Θεού! Δεν έχουν αυτοί οι ταπεινοί πτυχία, περίλαμπρα βιογραφικά και περγαμηνές τετιμημένες! Έχουν πίστη άδολη και θερμουργό μέσα τους το Άγιο Πνεύμα! Το Φως και το έργο του Νόμου είναι αναμμένο και γραμμένο στις καρδιές τους με πύρινο μελάνι και σε αυτό το δωρισμένο απ τον Θεό χάρισμα, δίνει πάντοτε συμμαρτυρία η ασφαλής πυξίδα της συνείδησής τους! Ένα πρωινό Χριστουγέννων απολείτουργα, η μνήμη του αδελφού μου του Δημητρίου, άρχισε μεγαλόδωρα να ξετυλίγεται μπροστά σε μένα, τον αμαθή και αρχάριο, για όσα κρατούν τις πνευματικές αισθήσεις σε ενάργεια και επιφυλακή. Η κουβέντα ξεκίνησε περί νηστείας! Τίποτα το θεωρητικό! Μόνο βίωμα αληθινό και παιδεμένο! Ούτε αναφορές σε όσα άγια γράφτηκαν ούτε εγκεφαλική Θεολογία των περισπουδάστων , ούτε κοσμική σοφία! Η Αλήθεια του Ζωντανού Θεού, από όσους δίδαξε ο Κύριος και μόνο!
-Κάποτε, νεότατος ήμουν, παράλληλα με την κύρια εργασία μου ως εκπαιδευτικός ,δούλευα και αλλού, νυχθημερόν, θέλοντας να αποκτήσω όλο και περισσότερα! Δεν άφηνα που λες στον εαυτό μου περιθώρια ούτε να πάω στον γιατρό για ένα δόντι χαλασμένο! Τόσος ήταν ο πόθος μου (τα θυμάμαι τώρα αλήθεια και απορώ με τα σκοτάδια μου) που για να μην χάσω μια αμοιβή έπινα τα χάπια τα αναλγητικά με τις χούφτες! Όπως ήταν επόμενο έπαθα ζημιά ! Τρύπησε το στομάχι μου! Μέρες πολλές στο νοσοκομείο και έπειτα κλινήρης να μην μπορώ να φάω παρά ελάχιστα και πάρα πολύ ελαφρά! Έμεινα σκελετός! Ονούφριος που λέμε! Μεγάλη η χάρη του Αγίου! Άργησα να πάω στο σχολείο! Μήνες ολόκληρους! Έπρεπε κάποτε να επιστρέψω! Την πρώτη μέρα που γύρισα σε κακά χάλια, αδύναμος και κατεξουθενωμένος με ενημέρωσαν να μπω σε ένα τμήμα κάπως ζωηρό και ατίθασο που λέει και ο Γυμνασιάρχης στην παλιά ταινία! Αλλά εδώ το σενάριο μάλλον δεν προσιδίαζε σε κωμωδία… Όλοι οι συνάδελφοι είχαν να λένε για δύσκολα παιδιά σε ζόρικη εφηβεία χωρίς χαλινό και εξαιρετικά ανυπάκουα ! Ένα κράμα χαρακτήρων εκρηκτικό! Μεγάλη προσπάθεια κατέβαλαν όλοι οι συνάδελφοι κάπως τουλάχιστον να γίνει ένα υποτυπώδες μάθημα! Μπήκα λοιπόν να διδάξω περιμένοντας να διαπιστώσω και εγώ τα όσα ζοφερά μου είχαν περιγραφεί! Η φωνή μου ίσα που έβγαινε ! Μπαίνω κυριολεκτικά μέσα σε μια οχλοβοή και κατευθύνομαι στην έδρα! Μόλις σήκωσα το κεφάλι μου να κοιτάξω τα παιδιά λες και κάποιος σίγασε εντελώς τα πάντα! Δεν ακουγόταν πλέον το παραμικρό! Έγινε το μάθημα με τέτοια ησυχία και τάξη που κανείς από τους υπόλοιπους καθηγητές δεν το πίστευαν! Αυτό βέβαια πρέπει να σου πω πως κράτησε μόνο για μερικές εβδομάδες! Μόλις άρχισα να τρώω κανονικά και να ανακτώ δυνάμεις, σιγά- σιγά ο διακόπτης της έντασης δυνάμωνε μέχρι που ...τερματίστηκε… Όσο έστω και αναγκαστικά νήστευα, ήταν τέτοια η μορφή μου που από μόνη της επέβαλλε έναν σεβασμό…Το μαχαίρι της νηστείας έκοβε κάθε διάθεση για πλάκες και καλαμπούρια! Αλλά που να κρατήσω το ασκητικό μου παρουσιαστικό! Δύσκολο το πάλαισμα τούτο! Θέλει να επιβάλλεσαι στον εαυτό σου! Βιαστής της Βασιλείας των Ουρανών κάθε γνήσιος νηστευτής ! Όχι σαν και εμάς που στις Σαρακοστές τρώμε μαγιονέζα νηστίσιμη και τυρί… ευλογημένο ! Θα σου μιλήσω για τις γιαγιάδες μου αδελφέ μου ! Ασκητικές μορφές! Ιδίως η γιαγιά η Σταμάτα! Κάθε της ελάχιστη κίνηση, κάθε της μετρημένη λέξη χωρίς αστοχιά, ένα Στώμεν καλώς! Πολλά θυμάμαι από εκείνη! Στερημένα τόσο τα χρόνια τους! Μα χαρούμενοι άνθρωποι, με ζωντανές καρδιές που σε κοίταζαν με μάτια διορατικά κατευθείαν στην ψυχή ! Μόχθος και ιδρώτας χωρίς σταματημό! Νύχτα με νύχτα και βαρυγκόμια …ουδαμού! Δεν υπήρχε για εκείνους τους ανθρώπους τίποτα που να δυσκολεύει το πρέπει τους! Έβρισκαν πάντοτε τον τρόπο να προχωρήσουν στο ανηφόρι! Η προγιαγιά μου σαν νύχτωνε και ήθελε να ράψει , προσάρμοζε ένα μικρό λυχνάρι που κατέληγε μαζί με την μακριά πλεξούδα των μαλλιών της! Και με αυτό το λιγοστό φως απ το μπαμπάκι και το λαδάκι μάνταρε τα ρούχα! Ακούς ευμήχανο που είχαν; Έπειτα, να χαράξει η μέρα και να κοιμούνται ; Ανήκουστο για εκείνες! Να μην σας βρει ο ήλιος στο κρεβάτι μας ορμήνευαν! Κάποια μέρα μικρό παιδάκι ήμουν και με είχε πάρει ο ύπνος και εκείνη σαν με κατάλαβε, σφάλισε με τα χέρια τα μάτια της απ την ντροπή της να μην με δει! Σήκω ευλογημένο παιδί! Άρχισε να σκούζει ! Βγήκε ο ήλιος και εσύ κοιμάσαι! Δεν τις θυμάμαι να στέκονται άπραγες ΠΟΤΕ! Ούτε καθισμένες! Θεωρούσαν αμαρτία ακόμα και κάποιος να κάθεται σε καρέκλα χωρίς αιτία ! Αξημέρωτα έπιαναν να φτιάξουν και να φουρνίσουν το ψωμί! Μέσα στο σκοτάδι θυμάμαι εκείνους τους γνώριμους ήχους από τις σκάφες και εκείνες τις μυρωδιές απ’ το καμένο ξύλο! Και αυτά τότε ήταν η καθημερινότητά τους! Σήμερα άμα το ψωμί λίγο μπαγιατέψει το τρώει ο σκύλος και αυτός αν δεν τον έχουμε πριν χορτάσει με τα πεταμένα φαγητά μας! Θα βγάλουν ποδάρια αυτά τα καρβέλια σε λίγο καιρό έλεγε ένας παππούλης και θα μας πάρουν στο κυνήγι! Πόσο νήστευαν αδελφέ μου αυτοί οι άνθρωποι ! Όχι από ανάγκη! Όχι! Είναι προσβολή στην μνήμη τους αυτό που λένε: Νηστεύει ο δούλος του Θεού επειδή δεν έχει να φάει! Νήστευαν γιατί πίστευαν βαθιά μέσα τους πως η νηστεία είναι του Θεού πρόσταγμα! Πως Εκείνος Θεανθρώπησε και Σταυρώθηκε για αυτήν την παρακοή στην νηστεία! Μέσα στον Παράδεισο Νομοθετήθηκε! Έτσι δεν έλεγε ο Μέγας Βασίλειος; Έλα και πες μου τώρα πως η γιαγιά η Σταμάτα και η προγιαγιά μου η γιαγιά Μάνε είχαν διαβάσει Πατερική Θεολογία…Το Πιστεύω και το Πάτερ ημών μόνο ήξεραν και έλεγαν συνέχεια! Αλλά στα κατάβαθά τους γνώριζαν την τεράστια σημασία κάθε αρετής, γιατί την βίωναν απροσποίητα και εθελούσια! Την ελιά την έκοβαν στην μέση για να την φάνε! Μια φορά την μέρα μέσα στην Σαρακοστή λίγο ψωμί και μετρημένες ελιές! Ποτέ παραπάνω! Κανόνας αυστηρός! Θυμάμαι μια φορά σαν μεγάλωσα πρόσφερα στην γιαγιά μου ένα γλυκό! Και εκείνη επειδή είχε φάει ξανά μέσα στον μήνα (αυτό το έμαθα μετά από την μάνα μου την συγχωρεμένη την Φώτω) βρήκε μια πρόφαση και το αρνήθηκε!
Μια φορά στο τόσο γλυκό γεύονταν! Και εμάς σαν είμασταν μικροί και λαχταρούσαμε την καραμέλα και την λιχουδιά, εκείνη έβρισκε τον τρόπο να μας μαθαίνει το μέτρο και την στέρηση που τις ψυχές φωτίζει! Είχε στο φτωχικό της μια κούκλα από εκείνες τις μεγάλες που είχαν τότε τα κοριτσάκια μονάκριβες και σπάνιες, που έμοιαζαν με μικρά κορίτσια αθώα ακαλλώπιστα και απαραμόρφωτα! Η γιαγιά σαν γινόταν κανένας γάμος στο χωριό κρατούσε μια- δυο μπομπονιέρες! Μόλις λοιπόν της ζητούσαμε γλυκό πήγαινε και στηνόταν μπροστά στη…νύφη και μας έλεγε: Για να δούμε μήπως γέννησε η νύφη κανένα κουφετάκι; Ακόμα θυμάμαι την χαρά μας σαν πρόβαλλε στην χούφτα της ένα κουφέτο! Δεν έχω φάει ποτέ αδελφέ μου τίποτα πιο γλυκό από εκείνα τα μικρά κουφέτα της νύφης! Ο Θεός να τις αναπαύσει!
Αξέχαστο εκείνο το πρωινό των Χριστουγέννων! Υγρά μάτια και θύμησες αγιαστικές! Διδάχος, η μνήμη των ταπεινών και εκλεκτών του Κυρίου! Όλα για την χάρη και την αγάπη του Χριστού! Μια θαυμαστή γνώση σχεδόν εγγενής! Ο κόπος όσων ζουν εν Χριστώ! Το πικρό, που πάθη γιατρεύει και τις ψυχές σμιλεύει! Η στενή πύλη του Σταυρού απέναντι απ την κερκόπορτα του ηδέος κόσμου! Ψυχή και σάρκα, πορεύονται σχεδόν πάντοτε αντιθέτως! Πασχίζεις αδελφέ μου, ταλαίπωρε εαυτέ μου ως το τέλος, μάταια όμως, να συνταιριάξεις την κατεύθυνση! Σαν να σε ακούω να μου λες:
Να χαμε ένα τόσο δα κουφετάκι!
Νώντας Σκοπετέας
Απόσπασμα από εκπομπή με τίτλο: Παλεύουμε;
Αγία Τεσσαρακοστή 2022
Ευχαριστίες στον αδελφό
μας και συνοδοιπόρο Δημήτριο Π. για τα αξέχαστα τούτα πνευματικά κεράσματα…
Την ευχή τους να έχουμε
αδελφέ μου!
Καλή Σαρακοστή!