main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

3 Νοε 2010

Το Άγιο Όρος μέσα μας ....( VI )

-->
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010
ΜΕΡΟΣ VI
Στα μέρη της Παναγούδας , τα αγιασμένα από την καιόμενη από την προσευχή , ψυχή του ασκητή της , Γέροντα Παϊσίου βρεθήκαμε μετά από λίγα λεπτά. Αυτά τα μονοπάτια σίγουρα μοιάζουν με όλα αυτά που οδηγούν στην στενή και τεθλιμμένη είσοδο της Υπερκόσμιας άνω Πόλης. Πόσο αντίθετα συναισθήματα πρέπει να ένιωθαν όλες αυτές οι αμέτρητες και πολλές φορές μπερδεμένες ψυχούλες ,στον πηγαιμό και στην ανηφορική επιστροφή τους απο αυτά τα μέρη .Με πόση αγωνία πόσα ερωτήματα και πόση δίψα θα έτρεχαν σαν το ελάφι στην πηγή της ζωής να μάθουν το τι πρέπει να κάνουν για να σωθούν, και με πόση ανακούφιση και κουράγιο θα γύριζαν μετά την άσβεστα πλέον χαραγμένη συνάντησή τους με τον Άγιο της Παναγούδας ….
Πόσα αιτήματα για προσευχή και μεσιτεία θα κουβαλούσαν μαζί τους και με πόση ελπίδα για …προσαγωγή τους και σωτηρία θα τα εναπέθεταν στα πόδια του ευωδιαστού γέροντα …Σκέψεις που έρχονται στο μυαλό σου αβίαστα όταν πατάς στα ευλογημένα ίχνη όλων εκείνων που είχαν την ανείπωτη χαρά να συναντήσουν από κοντά μια οσιακή παρουσία του αιώνα μας . Μα και εμείς σε λίγο θα ξανασυναντούσαμε άλλη μια γλυκύτατη μορφή του ασκητισμού και της ταπείνωσης .Τον γείτονα του Γέροντος Παϊσίου ,τον Γέροντα Γαβριήλ , στην ιερά καλύβη του Οσίου Χριστοδούλου . Βρήκαμε τουλάχιστον δεκαπέντε αδερφούς έξω από το κελί του να περιμένουν. Σε λίγο ο Γέροντας φάνηκε στην πόρτα. Ακριβώς απέναντι απο το πασίγνωστο υπαίθριο αρχονταρίκι του , ο ίδιος έχει σκάψει απο χρόνια την τελευταία του κατοικία ... -Σας εύχομαι όλοι να πάτε στον Παράδεισο !!! Η Παναγιά μας και ο Χριστός μας να σας σκεπάζουν !!!
-Να μάθετε να είστε ολιγαρκείς γιατί έρχονται δύσκολες μέρες …Ετοιμαστείτε …Στα δύσκολα όμως ο Θεός δεν θα μας αφήσει ... Η φωνή του Γέροντα ήρεμη ,η ματιά του διαπεραστική και γαλήνια …Τα λόγια του ξυπνούν την υπνωτισμένη μας ζωή , προβληματίζουν , ελέγχουν ,δυναμώνουν ,γεμίζουν από προσδοκία Παραδείσου .
Μας ευλογούσε συνεχώς με το δεξί του χέρι. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι μας ευλογούσε με κλεισμένη την γροθιά του και όχι με έναν από τους συνήθεις τρόπους . -Γιατί άραγε μας ευλογεί έτσι ; ρώτησα έναν διπλανό μου …Δεν μπόρεσε να το εξηγήσει .Αργότερα μάθαμε από κάποιον άλλον Γέροντα ότι είτε το κάνει από την μεγάλη του ταπείνωση ,είτε εκείνη την ημέρα μας ευλογούσε κρατώντας σφιχτά ένα κομμάτι τιμίου λειψάνου κάποιου Αγίου…
Μέσα στο κελί του γέροντα πολλά βιβλία αφού του αρέσει να διαβάζει και να μελετά ατέλειωτες ώρες ,ειδικά την αγαπημένη του ετυμολογία λέξεων και ιερών ονομάτων …Από παλαιότερες συναντήσεις μαζί του θυμάμαι πως η εντύπωση πως σου έδινε αυτός ο χαριτωμένος παππούλης είναι αυτή ενός πανεπιστήμονος ανθρώπου !!! Βαθιά αστείρευτη γνώση και φωτισμένος θεόπνευστος λόγος ,μαγνητίζουν κάθε επισκέπτη προσκυνητή …Λίγο πιο μέσα στο μικρό μα λαμπρότατο εκκλησάκι της Καλύβης πολλές μικρές εικόνες ..ανάμεσά τους και μια χάρτινη εικόνα της Θεομήτορος …Ο Γέροντας δεν λέει τίποτα για αυτήν από ταπείνωση , μα ένα κομμάτι βαμβάκι με μύρο από αυτήν !!!! ναι την χάρτινη εικόνα …αξιωθήκαμε να πάρουμε ως ευλογία σε μια προηγούμενη επίσκεψή μας από έναν Μοναχό της συνοδείας του ….
Πήραμε ξανά τον δρόμο για το Σεράι .Μόλις που προλαβαίναμε την απογευματινή τράπεζα …Άλαδη φακή ελιές ψωμί και αχλάδι …-Υπέροχα είπα μόλις τα αντίκρισα ….-Στο σπίτι θα γκρινιάζαμε ψιθύρισε ο Μιχάλης ,ενώ εδώ ….
Μείναμε στο τέλος να βοηθήσουμε στην Τράπεζα …Μαζέψαμε τα τραπέζια φροντίζοντας να μην πεταχτεί τίποτα από τα ανέγκιχτα περισσεύματα. Ύστερα «στρώσαμε» για την τράπεζα της επομένης . Όλες μας τις κινήσεις συντόνιζε καλοσυνάτα ο μεγαλόσωμος Τραπεζάρης Μοναχός …Τι θαυμάσιο !!!Όλοι ίσοι στα διακονήματα απέναντι στον Θεό …Εδώ κανείς δεν ξεχωρίζει με βάση τον πλούτο , την εργασία, την μόρφωση, την καταγωγή …Κανέναν δεν ενδιαφέρουν αυτά …Εδώ το μόνο που σε απασχολεί είναι το να αισθανθείς έστω και για λίγο όλα αυτά τα ευλογημένα απ τον Θεό συναισθήματα της προσφοράς και της αγάπης για τον πλησίον …το να βγεις από το τόσο φθοροποιό εγώ σου και να μπεις στο τόσο ζωοποιό :αδερφέ μου …
-Εγώ το βλέπω και λίγο υστερόβουλα είπε ένας άλλος …Δεν άκουσες το πρωί τον παππούλη στην Θεία Λειτουργία που έλεγε στις αιτήσεις : «υπέρ των διακονούντων και διακονησάντων εν τη αγία μονή ταύτη» ; Ε εμείς δεν είμαστε πλέον διακονήσαντες ; Από αύριο και κάθε μέρα θα μας μνημονεύουν !!!! Γελάσαμε όλοι με το αληθινά εύστροφο σχόλιο του καλόκαρδου αδερφού μας και συμφωνήσαμε με την… διαπίστωσή του…Σε λίγο θα συμφωνούσαμε ξανά και όλως εμπράκτως, μιας και μια μεγάλη παγκοινία είχε στηθεί στην αυλή της Σκήτης ….Βουνά από παλιοσίδερα και κάθε λογής αντικείμενα βγαλμένα από τα αμέτρητα υπο ανακαίνιση δωμάτια της σκήτης μας περίμεναν για φόρτωμα διαλογή και ταξινόμηση στις αποθήκες . Τίποτα σχεδόν δεν πεταγόταν , το καθε τί κάπου θα μπορούσε να χρησιμεύσει ....Στην παγκοινία συμμετείχαμε Μοναχοί και Λαϊκοί γύρω στα τριάντα άτομα. Φορέσαμε προστατευτικά γάντια λόγω της σκουριάς και για τον κίνδυνο τραυματισμού , και ξεκινήσαμε με ψιλόβροχο να καθαρίζουμε την αυλή …Η διαδικασία κράτησε περίπου 2 ώρες …Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι κανένας δεν έφυγε ακόμη και όταν η βροχή δυνάμωσε πάρα πολύ , και ακόμα το ότι κάποιοι δόκιμοι μοναχοί δεν φόρεσαν γάντια μολονότι υπήρχαν άφθονα ζευγάρια για όλους …Σκληραγωγία ,απόλυτη εμπιστοσύνη στην Μητέρα και Προστάτιδά τους ή και όλα μαζί .Πάντως κανείς δεν τραυματίστηκε στο ελάχιστο παρ ότι η εργασία ήταν άκρως κοπιαστική και λίαν επικίνδυνη λόγω της παλαιότητας των αντικειμένων και ...των γυμνών χεριών .…Αισθανθήκαμε ίσως την πιο γλυκιά και ωφέλιμη κούραση της ζωής μας ,ιδίως όταν στο τέλος αντικρίσαμε την αυλή του Αγίου Ανδρέα καθαρή και πανέμορφη …
Ο Εσπερινός με το Απόδειπνο και τους Χαιρετισμούς του Σταυρού μετατέθηκαν για λίγο αργότερα …Μετά το τέλος προσκυνήσαμε και πάλι την κάρα του Αγίου Ανδρέα και αυτήν τη φορά ένοιωσα μια υπέροχη ευωδία πλησιάζοντας …-Την κάρα την περνάτε με μύρο; ρώτησα με αρκετή δόση ολιγοπιστίας τον Μοναχό Ι. –Όχι βέβαια !!!μου απάντησε αυτός καλοσυνάτα -έτσι ευωδιάζει πάντα …. Αισθάνθηκα τόσο ευτυχισμένος και ταυτόχρονα τόσο ανάξιος για αυτό το ασύγκριτο συναίσθημα που και εγώ δεν κατάλαβα πως έκανα μια τέτοια ερώτηση …έπειτα την χαρακτήρισα ως …αντανακλαστική !!!!
Πήγαμε νωρίς-νωρίς για ύπνο μιας και για όλους μας θα ξημέρωνε μια μεγάλη ημέρα …ημέρα κοινωνίας με τον ζώντα Θεό , ημέρα μυστικής ένωσης με τον Δημιουργό μας !!( συνεχίζεται ….)
Νώντα Σκοπετέα -Το Άγιο Όρος μέσα μας 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλιά σας εδώ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~