main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

3 Νοε 2010

Το Άγιο όρος μέσα μας ....( ΙΙ )

-->
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010
ΜΕΡΟΣ ΙΙ
Λίγο μετά τις 3 και αρκετά ….καθυστερημένοι μπήκαμε στο καθολικό για την ακολουθία του μεσονυκτικού και των ωρών ….Μα πώς τα καταφέρνουν οι Μοναχοί και βρίσκονται πάντα σχεδόν μισή ώρα πριν στα στασίδια τους …δεν κοιμούνται καθόλου;….Λογισμοί και ερωτήματα που οι απαντήσεις τους προσδιορίζουν το μοναχικό ιδεώδες και ατενίζουν την ποθητή και για εμάς κλίμακα των αρετών τους …Κλήση και Κλίση ….Αν ο Θεός δεν θέλει κανείς δεν θα περιβληθεί το μοναχικό ράσο μέχρι την τελευταία του ανάσα ….
Ακολουθούσε όπως πάντα το «σπαστό» πρόγραμμα της Διονυσίου με δίωρη ξεκούραση και γύρω στις 6 ½ ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία , στο παρεκκλήσι της αριστερής εισόδου του καθολικού της Διονυσίου εκεί όπου είναι τοποθετημένη η εικόνα της Παναγίας των Χαιρετισμών φτιαγμένη απο κερί και μαστίχα..
Σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται σε ασημένια πλάκα στο πίσω μέρος της, η εικόνα αυτή δωρήθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό στον όσιο Διονύσιο κτήτορα της μονής κατά την επίσκεψή του στην Τραπεζούντα, είναι δε εκείνη με την οποία ο Πατριάρχης Σέργιος στα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως κατά την πολιορκία της από τους Σκύθες το 626 μ.χ. Μπροστά της μετά τη θαυματουργική νίκη των Βυζαντινών ψάλθηκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος. Το 1592 την έκλεψαν Αλγερινοί πειρατές, αλλά μεγάλη τρικυμία, τρομερό όνειρο και φοβερό θαύμα που είδε ο αρχηγός τους τούς έκαναν να την επιστρέψουν στο μοναστήρι. Η εικόνα είχε θρυμματίσει το κιβώτιο όπου την είχαν κρύψει και είχε πλημμυρίσει από μύρο. Μερικοί πειρατές συγκλονισμένοι από το θαύμα έμειναν στο μοναστήρι, όπου βαπτίστηκαν και έγιναν μοναχοί. Το 1767 την έκλεψε σπείρα λωποδυτών από την Δαλματία, στο δρόμο όμως της επιστροφής έγιναν αντιληπτοί από Έλληνες βοσκούς, που τους την πήραν και την μετέφεραν στη Σκόπελο. Οι δημογέροντες του νησιού αρνήθηκαν να επιστρέψουν την εικόνα στους Διονυσιάτες μοναχούς που ήρθαν, για να την πάρουν. Μετά τρεις μήνες το νησί τιμωρήθηκε με πανώλη και οι Σκοπελίτες επέστρεψαν μετανοημένοι την εικόνα στο μοναστήρι αφιερώνοντας σ αυτό και ένα μετόχι στο νησί τους.
Η εικόνα είναι μικρών διαστάσεων με πολύ αμαυρωμένο και δυσδιάκριτο το σχέδιο . Αλήθεια πόσες στρωτές μετάνοιες να έχουν γίνει μπροστά της ….ίσως να ναι ισάριθμες με τους κόκκους της άμμου της θαλάσσης …ακόμα και τόσες όμως να χουν προσφερθεί … «ουδέν τελούμεν άξιον ων δέδωκας ημίν…»
Ξαφνικά ένας μοναχός έρχεται στο δεξί στασίδι μπροστά από της είσοδο του κυρίως ναού και ανοίγει πάνω του έναν παχύ φάκελο .Παίρνει από μέσα του μερικά χαρτιά και με ένα κερί στέκεται μπροστά στην εικόνα του Χριστού και αρχίζει να διαβάζει ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων …το ίδιο κάνουν και άλλοι μοναχοί αλλά και δόκιμοι . Σε κάθε γωνιά του πρόναου με το κατανυκτικό ημίφως ,μπροστά στις εικόνες , στις εισόδους , παντού αντηχούν χαμηλόφωνες δεήσεις υπέρ υγείας και θείου φωτισμού και ικεσίες υπέρ αναπαύσεως των ψυχών …αυτή η διαδικασία διήρκεσε πάνω από μία ώρα …ύστερα ο ίδιος μοναχός πήρε τον φάκελο και τον ξαναπήγε στο ιερό του παρεκκλησίου …. Ατετε, κα δοθήσεται μν, ζητετε, κα ερήσετε, κρούετε, κα νοιγήσεται ….η γλυκύτατη επιμονή της πίστης μας που ξεδιπλώνεται τόσο παραστατικά μπροστά στα μάτια όλων των προσκυνητών ακατάπαυστα .Στο αντίδωρο προσήλθαμε όλοι με μια πρωτόγνωρη κατάνυξη την οποία όξυνε η ιερή επιμονή κάποιου μοναχού ο οποίος με θαυμαστό ζήλο μας τόνιζε ότι δεν θα΄ πρεπε να χουμε βάλει τίποτα στο στόμα μας ,ούτε μια σταγόνα νερό έστω …υπερβολές για κάποιους άλλους ,μα για εμάς υποχρέωση ιερή και μια απειροελάχιστη θυσία ενώπιον του Ζώντος Θεού. Κατευθυνθήκαμε προς την Τράπεζα …δίπλα μου ένας πατέρας με τον μικρούλη του ….-Πόσες φορές έχει έρθει τον ρωτάω , πιθανολογώντας με …σιγουριά ότι θα ταν η πρώτη μιας και ο μικρός δεν ξεπερνούσε τα 7…-Είναι η δωδέκατη φορά που έρχεται στο Όρος …τον φέρνω από 5 ετών εννοείται έχω ευλογία γι αυτό από τον πνευματικό μου …-Έπρεπε να το είχες καταλάβει μου είπε κάποιος αδερφός ..δεν είδες με πόση ευλάβεια κοινώνησε χθες και τι όμορφα που κάνει τις στρωτές ; Άρχισα να φαντάζομαι το μέλλον αυτού του παιδιού …με τέτοιες μνήμες δεν θα μπορούσε παρά να ναι πλημμυρισμένο από Χριστό και ευλογία …
Κατεβήκαμε βιαστικά στον αρσανά της Διονυσίου αφού πριν ευχαριστήσαμε για την αβραμιαία φιλοξενία όλους τους Διονυσιάτες πατέρες …Αρκετός κόσμος περίμενε το καραβάκι ερχόμενο από Καυσοκαλύβια…Η μικρή του καθυστέρηση δεν θα μπορούσε παρά να σταθεί ευεργετική …Ένας μοναχός με το ταγάρι του και το χιλιομπαλωμένο του ράσο μας μιλούσε διαρκώς για όλα αυτά που κάνουν το περιβολάκι της Παναγιάς μας τόσο θελκτικό για τις ψυχές μας ….μας μιλούσε διαρκώς …δίχως να βγάλει ούτε μια κουβέντα ….-Ελάτε να δείτε πόσα ψάρια φώναξε κάποιος ….Ατρόμητα κολύμπαγαν μπροστά στα μάτια μας .-Όλα εδώ είναι γαληνεμένα ψιθύρισε ένας άλλος …Ο μόνος φόβος που υπάρχει στο Όρος είναι αυτός του Θεού …Μπήκαμε στο καράβι για την Δάφνη .Προορισμός μας οι Καρυές και το Σεράι ,η σκήτη του Πρωτοκλήτου Μαθητή και του Καθηγητή της Ερήμου.(συνεχίζεται ...)Νώντα Σκοπετέα -Το Άγιο Όρος μέσα μας 

2 σχόλια :

  1. Σημειωτέον ότι ο "μικρός" του άρθρου είναι σήμερα μοναχός στον π. Εγραιμ στην Αμερική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτός που χαϊδεύει ο Γέροντας Παϊσιος .... Δεν το γνώριζα!!!Ευχαριστώ για αυτήν την τόσο σημαντική πληροφορία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τα σχόλιά σας εδώ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~