main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

16 Φεβ 2021

Ποτέ δεν είναι αργά ! Σπάσε τον καθρέφτη !

Στο Όρος,  στα περισσότερα κοινόβια,  σε σκήτες και κελλάκια, θα συναντήσεις πολλά θαυμάσια,  που θα καταγραφούν ανεξίτηλα μέσα σου. 

Κάτι που μόλις το πρωτοαντιληφθήκαμε, μας  μίλησε αλησμόνητα, ήταν το γεγονός ότι σε πάρα πολλές από αυτές τις εστίες του ασκητισμού και της ησυχίας,  δεν υπάρχουν καθρέφτες! Σαν να μην χρειάζονται διόλου αυτά τα καθρεφτίσματα, αυτοί οι αντικατοπτρισμοί της όψης σου εκεί… 

Στην αρχή σου φαίνεται πολύ παράξενο! Μπορούμε να πούμε ότι σε ενοχλεί κιόλας! 

Σπεύδεις αφενός να αναλογιστείς τις πρακτικές χρησιμότητες που θα χρειαστεί να στερηθείς και αφετέρου, να ψάξεις να βρεις τι είναι αυτό που εξυπηρετείται με αυτήν την περίεργη έλλειψη!

Πνευματικός ο λόγος που οι ευλογημένοι ησυχαστές έχουν αμέτρητα χρόνια να αντικρίσουν την όψη τους. Έχουν ξεχάσει την μορφή τους. Αν την δουν σήμερα σε μια φωτογραφία , ναι μοιάζει απίστευτο , δεν θα την αναγνωρίσουν. Γιατί στην όψη τους λαχταρούν να αποτυπώνεται ο Χριστός. Έτσι για αυτούς που στερούνται τον καθρέφτη, καθρέφτης τους είναι το πανίερο πρόσωπό Του! Εκείνον λαχταρούν και ποθούν! 

Αναζητούν λοιπόν τους δικούς τους καθρέφτες στα πανάχραντα και χαριτόβρυτα εκτυπώματά Του, στην αλήθεια του Ευαγγελικού Του λόγου, στους βίους των γνησίων φίλων Του, στο πρόσωπο της Υπερευλογημένης Παναγίας Μητέρας Του Θεοτόκου, στην διδασκαλία των Αγίων Πατέρων και στα Ιερά τους συγγράμματα, σε πνευματικούς αναβαθμούς Θεοφωτίστων  γραφίδων. Καθρέφτες της ψυχής τους,  που διψάει και πεινάει αξεδίψαστα και ακόρεστα το Φως το αιώνιο!

Εμείς αδελφοί μου συναμαρτωλοί πως τα πάμε με τον καθρέφτη μας; Με το αυτοείδωλό μας; Περιφρονούμε την αποκρουστική αντανάκλαση ενός αυτοκαταστροφικού  εγώ και ενός ολέθριου αυτεξουσίου,  ή συνεχίζουμε να κοιτάζουμε δίχως σταματημό μια επίπλαστη και τόσο προσωρινή ωραιότητα; 

Ψάχνουμε και εμείς να βρούμε άλλου είδους καθρέφτες αθάμπωτους και  αλέρωτους,  που θα φανερώσουν την πολλές φορές θλιβερή αλήθεια της ψυχής μας; Και όταν αυτό συμβεί,  τον κρατάμε εκείνον τον καθρέφτη ή δίνουμε μια και τον θρυμματίζουμε σε χίλια κομμάτια; Ακόμα και έτσι, αρκεί ένα ελάχιστο  τμήμα, ένα τόσο δα κομμάτι γυαλιού που πολλά θα αποκαλύψει! Γονάτισε και παρ το στα χέρια σου αυτό το κοφτερό θρύμμα! Και ξανακοίτα μέσα του και βρες την ξεχασμένη και αιώνια ωραιότητα της ψυχής σου!

Ένα μικρό βιβλίο, λιγοσέλιδο με πολλά φανερώματα έστειλε με την χάρη του Θεού στην εκπομπή μας ένας αδελφός ! «Ποτέ δεν είναι αργά» ο τίτλος του! Του συγγραφέα μόνο τα αρχικά πάνω-πάνω : Χ .Φ . -Δεν θες να ακουστεί το όνομά σου αδελφέ μου ; - Όχι! Μόνο αυτό το Χ.Φ., με την ελπίδα πως κάποτε στον Ουρανό θα αποκρυπτογραφηθεί ως Χριστού Φίλος!

Λόγια απλά ! Δεν είναι απλό το να σαι απλός είπε τόσο εύστοχα  κάποιος! Λόγια ανυπόκριτης αγάπης! Με νοιάξιμο αληθινό και υπακούοντας στην Ιερή υποχρέωση του καθενός και ετέρους διδάξαι ... ( Β' Τιμοθέου 2,2)! Έστω και σε έναν να φανερωθεί το αληθινό νόημα αυτής της ζωής! Ο μοναδικός δρόμος για την σωτηρία! Έστω την ενδεκάτη ώρα ! Ποτέ δεν είναι αργά!  

 Το εκδίδει σε χιλιάδες αντίτυπα και το μοιράζει δωρεάν! Να καθρεφτιστούν μέσα του ψυχές! Έστω μία! Η πνευματική ελεημοσύνη ! Πόσο σπουδαία! Αν γίνεται βέβαια με τρόπο που να ευαρεστεί τον Θεό! Μα αυτό θα το μάθουμε κάποτε, όταν θα σταθούμε απέναντί Του! Στα αποκαλυπτήρια της αθάνατης  ψυχής μας ! Στο μόνο διαυγές της καθρέφτισμα!

Νώντας Σκοπετέας

Τριώδιο 2021

Απόσπασμα από Ομότιτλή εκπομπή

2 σχόλια :

  1. Πώς μπορώ να παραγγείλω το βιβλίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην εκπομπή https://www.youtube.com/watch?v=vUOcjiN3Buc&t=1164s ακούγεται όλο σχεδόν το βιβλίο, ( το 90%) το οποίο ο ευλογημένος συγγραφέας του Χ.Φ. το διανέμει δωρεάν στην Κρήτη όπου μένει ! Είναι αμέτρητα τα μηνύματα αδελφών μας που άκουσαν την εκπομπή και το ζητούν !
    Όποιος και ΜΟΝΟ το θέλει προκειμένου ο ίδιος να το αναπαράγει σε αντίτυπα ( πρόκειται για ένα φωτοτυπημένο 25σέλιδο απλό πόνημα, μεστό όμως από Φως μετανοίας και από την ζέουσα αγάπη για τον Χριστό μας ) και να κάνει ο ίδιος Ιεραποστολή και πνευματική ελεημοσύνη έχοντας την ευλογία του Πνευματικού του και μοιράζοντάς το , ας επικοινωνήσει με την εκπομπή στην ηλεκτρονική της δ/νση : entofoti@yahoo.gr ώστε να ενημερωθεί σχετικώς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τα σχόλιά σας εδώ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~