main menu

Επιλέξτε ετικέτα για εμφάνιση των αντιστοιχων αναρτήσεων. Αρχική Σελίδα

Απενεργοποιημένη Λειτουργία

27 Οκτ 2016

Δεν χαμηλώνει ο Άθως. Ημερολόγιο Όρους 2016- Μέρος 2


Θαύμα της νέας Βηθλεέμ ορθώνεται μπροστά μας .
Από αρσανά θωρώντας το,  χάνουμε τη λαλιά μας .
Αναβαθμοί απ τη θάλασσα , ως τη σπηλιά του Αγίου ,
πεζούλες πολυπάτητες , προοίμια εγκωμίου .  

Παράκληση στους κτήτορες , για δυο μεγαλυνάρι.
Μιας νεανίδος Μάρτυρος φως απ το συναξάρι ,
φωτίζει δυο δάκρυα στα μάτια του Δεσπότη .
Η γνώση οπλίζει την ψυχή του Χριστιανού στρατιώτη.
 
Μέχρι τη Δάφνη το καραβάκι μας , περνά αρκετά μακριά από τα ευλογημένα αραξοβόλια  των πρώτων Μοναστηριών στην δυτική πλευρά της  αγιοτόκου χερσονήσου . Στο βάθος το Δοχειάρι , όπως πάντα τούτη την εποχή προετοιμάζεται για την μεγάλη του πανήγυρη . Διακρίνουμε στο ανέμισμά τους , τις δυο μεγάλες βυζαντινές σημαίες , μια με τον δικέφαλο και μια την αυτοκρατορική  . Τα χρώματά τους κραυγάζουν το Εν τούτω Νίκα …Λάμπουν  στα σηκωμένα λάβαρα ,  το κίτρινο σαν ήλιος χρυσός και η βυζαντινή πορφύρα  , σαν μαφόρι της Υπερμάχου Στρατηγού Γοργουπηκόου και χιτώνας του Παλαιολόγου υπασπιστή Της . Δεν αργεί η σειρά μας να πατήσουμε και φέτος στα χώματα  τα πανίερα . Κατεβαίνουμε στον αρσανά της Σιμωνόπετρας . Η πρώτη μας για εφέτος διαμονή . Μαζί μας και μια παρέα Σαμιωτών αδελφών μας , με επικεφαλής τους,  έναν νεαρό Ιερωμένο. Βαθιά ανασαίνουμε  μόλις τα μάτια  μας  εκστατικά αντικρίζουν σε όλη του την μεγαλοπρέπεια το θαυμαστό οικοδόμημα , το 8ο θαύμα του κόσμου όπως αβίαστα  χαρακτηρίστηκε  . Κάποτε αυτός ο τόσο ονομαστός  ανήφορος ήταν η μόνη οδός για την αετοφωλιά της Ασημόπετρας . 
 Σε λίγο ο ιδρώτας μας θ αρχίσει να στάζει στις πετρόσπαρτες  πλατιές πεζούλες , που το φιδίσιο μονοπάτι  μια –μια αποκαλύπτει , μετά το προσκυνητάρι στα σύνορα με τη μονή του Οσίου Γρηγορίου, όπου για λίγο ξαποστάσαμε . Είναι μια σταγόνα μπροστά στον ωκεανό του κάματου  και του υπεράνθρωπου που χύθηκε για την κατασκευή του Μοναστηριού. 
Κάπου πολύ εύστοχα γράφτηκε  πως είναι απείρως περισσότερα τα κυβικά του ιδρώτα , από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί αυτό το αριστούργημα . Σκαλοπάτια ως τις ουρανοσκέπαστες  αυλές της νέας Βηθλεέμ και την πλαγιά με το ασκηταριό του Κτήτορα προστάτη  . Οδεύσωμεν εις τας αυλάς του Κυρίου. Εις τα όρη ψυχή αρθώμεν , ως μακάριοι τρίβους  και οδούς ζωής βαδιούμεν . Εν τω ουρανώ τα όμματα  και οι οφθαλμοί  ημών και ουδέν θέλξει ημάς των του κόσμου τερπνών . Αι καρδίαι προς σε Λόγε υψωθήτωσαν , τω φόβω Σου σκεπέσθωσαν μη υψωθείσες αποπέσονται.
Μοιάζει η κοπιαστική μας ανάβαση , σαν οκτάηχη κλίμακα που τις ψυχές μας υψώνει . Σαν στίχοι παραλλαγμένοι ,  από τους εβδομήκοντα και πέντε αναβαθμούς  μετά την Υπακοή σε Κυριακάτικο όρθρο .
Σαν υπόσχεση να προσπαθήσουμε αυτή  τη φορά να αντλήσουμε περισσότερα εφόδια αιωνιότητας από το απαράμιλλο  θαύμα της πίστης μας , να ψηλαφίσουμε και πάλι τούτη την  περιάκουστη λογχισμένη πλευρά του Κυρίου . Ο Αρχοντάρης,  μας υποδέχεται εγκάρδια . Μας αγνάντευε από το μπαλκόνι του αρχαίου βουρδουναριού που τώρα αποτελεί το αρχονταρίκι της μονής  και μας περίμενε με έτοιμο το παραδοσιακό κέρασμα. Ένα παγωμένο ποτήρι με νερό και ένα ρακί μέσα του να πάρει τον ιδρώτα για αρχή και έπειτα λουκούμι τριαντάφυλλο .  -Ευλογείτε! -Ο Κύριος! Η δροσιά  η γλύκα και η κοινωνία του Παραδείσου σε κάθε Αγιορείτικη υποδοχή . Δεν είναι μόνο που το τυπικό το ορίζει . Είναι που όλα εδώ ακόμα και τα πιο απλά  προεικονίζουν ,  προαναγγέλλουν,  θέλουν έστω και ελάχιστα να αποκαλύψουν το τι ανεξαίρετα έχει ετοιμάσει ο Βασιλεύς και Κύριος για τα πριγκηπόπουλά Του.
Στους πίσω εξώστες με θέα στην χαράδρα,  παίρνουμε ένα υπέροχο δωμάτιο για τέσσερις . Η ματιά μας φτάνει ως τη θάλλασσα . Βγαίνοντας για λίγο στο μπαλκόνι τριακόσια μέτρα πιο πάνω της , νιώθουμε όπως πάντα το ίδιο συναίσθημα . Δέος για το μεγαλείο του Δημιουργού . Γιατί μόνο Εκείνος μπορεί να δημιουργήσει τούτα τα θαυμάσια έργα ! Νυν τα αθέατα εθεάθη …
Ανεβαίνουμε στο καθολικό για την παράκληση του Αγίου Σίμωνος και της Αγίας Μαγδαληνής . Δέκα το πρωί με την δική μας ώρα  στο στερέωμα της Πέτρας. Εδώ σημαίνει ογδόη βυζαντινή , κοντά στο μεσώριο της έκτης . Υψώθητι επί τους Ουρανούς ο Θεός και επί πάσαν την γην η δόξα σου. Δυο παρακαλούνται να μεσιτεύσουν στον Δεσποτικό θρόνο . Ο Άγιος Σίμων ο αιώνιος οικιστής και προστάτης , μα και η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή , η μόνη Αγία που εν Αγίω Όρει τιμάται ως  συγκτήτορας.

Λίθου παντός, τν νον πάρχων στεῤῥότερος, Πέτρ Σίμων, οκον κοδόμησας, ν σεαυτ Πέτραν τν Χριστόν, χων νοικοντα, κα νοερς καταυγάζοντα· δείχθης τε σίων, ρετς σταθερότης, διαπρέψας νθέοις χαρίσμασι.
Χερά σου σεπτήν, Μυροφόρε σπαζόμεθα, τν προσψαύσασαν τος πόδας το Χριστο, ν προσκυνοντες, πάσης νόσου κλυτρούμεθα.
Μπλέκονται τα παρακλητικά λόγια τόσο περίτεχνα . Το παρά τους φυσικούς νόμους θεμέλιωμα  της Μονής πάνω στον γρανιτένιο  βράχο  με τη Θυραϊκή λάβα να δένει το πρώτο χτίσμα   και η συγκλονιστική ζεστάδα  από το πάντιμο χέρι της Αγίας , μαρτυρούν την αδιάκοπη και ολοζώντανη  τους παρουσία εδώ . Το τρισάγιο διαβάζεται από τον ηλικιωμένο μοναχό τονισμένο με μια ασυνάντητη έμφαση . Τίποτα εδώ δεν πρέπει να αλλοιώνει η δύναμη της συνήθειας . 
Τα μεγαλυνάρια στο τέλος της παράκλησης υψώνουν της ψυχής μας τα χέρια και εκλιπαρούν για διάσωσμα . Πάλι αλλιώς τονίζονται οι λέξεις . Γράφτηκε και πιο πάνω : Ο χρόνος φαίνεται να λιγοστεύει . Η Μακροθυμία Του , βλασφήμως δοκιμάζεται .
ψωσον τς χερας σου πρς Θεόν, πρ τς σς ποίμνης, θεοφόρε Σίμων σοφέ, κα τοτον δυσώπει πολλν μπλακημάτων, υσθναι κα μελλούσης ργς τος δούλους σου.
Τος σπαζομένους ελαβς, τν σεπτήν σου χερα, τν μυρίσασαν τ Χριστο, σμα Μυροφόρε, διάσωζε κ βλάβης, και πάσης πηρείας, νόσων κα θλίψεων.
Στην τράπεζα αλάδιαγα ρεβίθια , δυο άκοπες  μικρές ντομάτες που μοσχοβολάνε αγνή γη, μια φέτα ζυμωτό ψωμί , λίγος χαλβάς και μαύρο σταφύλι . Δευτέρα , μέρα νηστείας στο Όρος . Τιμώνται έτσι οι Άγιοι Άγγελοι που πάντα συμπαραστέκονται στην μοναχική πορεία θυσίας και αυταπάρνησης. Πάντων χωρισθέντες και πάσιν συνηρμοσμένοι . Στην κορυφή δεν κάθεται ο ηγούμενος Ελισσαίος . Έχει παραχωρήσει τη θέση του και βρίσκεται στ αριστερά . Δεσπότης  σήμερα στην Σιμωνόπετρα ,  από τα μέρη τα ανάστατα και ανειρήνευτα εδώ και χρόνια , τα μέρη του Πατριαρχείου Αντιοχείας  της Λαοδικείας και της Συρίας . Το πρόσωπό του μαρτυρά το γενναίο του φρόνημα. Τόσο δύσκολη και επικίνδυνη η αποστολή του . Εδώ οπλίζεται με τα όπλα του φωτός . Παίρνει δύναμη για να συνεχίσει στα μαρτυρικά χώματα της Ποιμαντορίας του . Εκεί που εκδιωγμένοι Χριστιανοί όλο και επιστρέφουν να ξαναϋψώσουν τον Σταυρό . Ο διαβαστής Μοναχός , συνεχίζει εκφώνως να αναγιγνώσκει  το μαρτύριο της νεομάρτυρος Αγίας Ακυλίνας που χθες εόρταζε . Ο πατέρας της δειλός εξωμότης προτιμά τα πρόσκαιρα  . Η μάνα της με ψυχή ανδρεία την προτρέπει να μαρτυρήσει και να κερδίσει τα αιώνια .  Η νεαρή Ακυλίνα ακολουθεί Εκείνον σηκώνοντας τον Σταυρό της . Μια πληγή το σώμα της .Η γη της Μακεδονίας ρουφά στα σπλάχνα της το αίμα που σαν ποτάμι τρέχει . Τρείς μέρες απάνθρωπα οι τούρκοι την βασανίζουν . Και έπειτα σχεδόν πεθαμένη την πάνε στην μάνα της , να υποφέρει κι αυτή , να σχίσει την καρδιά εκείνης  η δίστομη ρομφαία της ομολογίας .
27 Σεπτεμβρίου του 1764 ήταν  όταν η Αγία στα δεκαεννιά της,  έφυγε για τη χορεία των Οσιοπαρθενομαρτύρων  . Ακούμε τον Δεσπότη πολύ συγκινημένο να λέει απευθυνόμενος στον Γέροντα Ελισσαίο : -Η γνώση είναι Φως Γέροντα ! Πόσο δίκιο έχει ο γενναίος Ποιμενάρχης . Το φως του συναξαριού , σαν εκείνο το Άγιο που κατέβαινε πάντα απ τον Ουρανό και φώτιζε τα ξεψυχισμένα σώματα των μαρτύρων ,  σπάει τα σκοτάδια της σύγχρονης οκνηρίας και της χλιαρότητας. Κάνει το Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης να γειτνιάζει τόσο με το Χαλέπι και τη Χομς.

Ησυχία στην Τράπεζα .Περιμένουμε την απόλυση και την ευχή των περισσευμάτων . Προλαβαίνω να «κλέψω» λόγια Μοναχών Αγίων που εικονίζονται εξαιρετικά στον απέναντί μας τοίχο : «Ο καρπός της προσευχής είναι η αγάπη» λέει ο Άγιος Μάξιμος ο Καυσοκαλύβης . «Ιησούς Χριστός το γλυκύ πράγμα και όνομα , το νοητό μύρο»διαλαλεί ο Άγιος Θεόφιλος ο Παντοκρατορινός . Ο Μάρτυρας προστάτης της Καρακάλλου Άγιος Γεδεών : «Το μαρτύριον αποκάθαρσις αμαρτιών μετά δόξης» . Ο Πατροκοσμάς επαναλαμβάνει του ψαλμωδού :  «Διήλθομεν δια πυρός και ύδατος, και εξήγαγες ημάς εις αναψυχήν» Ασκητικές οι μορφές των Σιμωνοπετριτών πατέρων . Έχουν πάψει εδώ και πολύ ώρα να ασχολούνται με την τροφή του σώματός τους .Λιγοστό το φαγητό τους . Αχόρταστη η ψυχή τους για ρήματα ζωής αιωνίου . Ευλογημένη αντίφαση . Στο δι ευχών κοιτώ τον Άγιο Νικόδημο που δίνει την απάντηση : Ποτέ μην κορέννυσαι επικαλούμενος τον Ιησούν».
Ξεκουραζόμαστε για δυο ώρες περίπου και ανεβαίνουμε ξανά στο καθολικό για τον Εσπερινό. Ήχος Βαρύς . Η Παρακλητική αφειδώλευτα μας προσφέρει τους ανεκτίμητους θησαυρούς της . γιοι Μάρτυρες, ο καλς θλήσαντες κα στεφανωθέντες, προσβεύσατε πρς Κύριον, λεηθναι τς ψυχς μν. Δευτέρα απόγευμα παραμονές Αγίου Χαρίτωνος του ομολογητού . Κάθε εσπερινός έχει την μοναδική του σπουδαιότητα . Ακούγεται τούτο το  μαρτυρικό ψάλμα  στους γάμους και στις χειροτονίες . Κοινός ο τόπος . Το μαρτύριο και ο αγώνας που αποκαθαίρουν . Όλα συνδέονται απίστευτα . Κάθε στιγμή στο Άγιο Όρος μια ψηφίδα σε παράσταση Νίκης . Τα μάτια μου στον Παντοκράτορα . Θρόνος του ο ουρανός και υποπόδιόν  του η γη . Οι νέες αγιογραφίες είναι θαυμάσιες . Της Βορειοελλαδίτικης σχολής ,  όπως μου επισημαίνει ο Αγιογράφος και ψάλτης  της παρέας μας Παναγιώτης . Στα δεξιά πάνω μια έξοχη απεικόνιση της Αναστήλωσης των εικόνων .   … δο γρ κκλησα, τν νσωμον Εκνα Χριστο, ς περκσμιον κσμον παμφιννυται… Κάθε είσοδος σε καθολικό Αγιορείτικο,  συντροφεύεται νοερά από  ακούσματα υπέρλαμπρων δοξαστικώνΖωντανεύουν με μιας μπροστά σου γιορτάδες και Κυριακές που εύχεσαι αιώνια να ξημερώνεσαι . Αργόσυρτο το Φως Ιλαρόν .Υμνούμεν Πατέρα Υιόν και Άγιον Πνεύμα , Θεόν . Άγια λείψανα μπροστά μας. Ψαύουν  τα χείλη μας το θερμό χέρι εκείνης που αφοσιώθηκε όσο λίγοι , εκείνης που πρώτη άγγιξε μα και ευαγγελίστηκε την συντριβή του θανάτου . Ευωδίαζε ανεπανάληπτα όπως και η κάρα του Αγίου Σεργίου . Δίπλα του το άφθορο χεράκι του μικρού Αγίου Κηρύκου . Άγιος Νεκτάριος , Αγία Άννα , Αγία Βαρβάρα , Άγιος Τρύφων , Άγιος Αρσένιος …ο νονός του Όρους . 
Ρόδα εύοσμα οι Μάρτυρες , πολύφθογγα στόματα  της πίστεως οι Πατέρες . Ιάματα οι Άγιοι θησαυροί τους , θεραπεύουν δραστικά όπως λέει ο υμνουργός , τα τραύματα της καρδιάς μας φαρμαχθείσας ιώ του όφεως  . Βραδυνή τράπεζα ακολουθεί . Μια σούπα με ζυμαρικά και φρούτα . Ο Αναγνώστης και πάλι δεν φείδεται πνευματικής τροφής, διαβάζοντάς μας από το τρισευλογημένο Γεροντικό που πάντα φωτίζει την μετάνοια  .   Λίγες ώρες μόλις στο Όρος . Όπως πάντα το χθες φαντάζει πολύ μακρινό . Κι ακόμα ο παπά Αθανάσης δεν ξεκίνησε να διηγείται . Μας περίμενε ήδη στο αρχονταρίκι για ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στην Αγιορείτικη μνήμη …( συνεχίζεται)  
Νώντας Σκοπετέας
                                                         κείμενο-φωτογραφίες 
Για Αγιορείτικες οδοιπορίες παρελθόντων ετών , αναζητήστε τις στο διαδίκτυο με τους εξής τίτλους : «Επιστρέφοντας από Όρος», «Το Άγιο Όρος μέσα μας» «Του Παραδείσου τ’  όνειρο» , «Μύρισε Παράδεισος» ,  «Η Παναγία Οικονόμησε» , «Ψυχή Ορθρία» ή στο οριζόντιο μενού του ιστολογίου μας : Ημερολόγιο Όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλιά σας εδώ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...

Ας επιλέξουμε ...Το τίμημα ή το αντίτιμο ...
Βαπτίστηκες και αναγεννήθηκες ... Μετανόησες κάτω από πετραχήλι και ξαναβαπτίστηκες ... Μετέλαβες τα άχραντα μυστήρια και ένιωσες ξανά βαπτισμένος εις το όνομα του τρισυπόστατου Θεού ... Υπάρχει ακόμα ένα βάπτισμα το τέταρτο κατά σειρά .. το βάπτισμα της ομολογίας ...στο αίμα της Πίστης ... Άραγε πόσοι από εμάς θα το αγαπήσουμε ; Τον Αναστάντα Θεό ας ομολογήσουμε ...Και ας πληρώσουμε το τίμημα της Ομολογίας ...όχι το αντίτιμο της απωλείας ...! Καλό Παράδεισο ! ( Νώντας Σκοπετέας. 2009)

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας Νεκταρία Καραντζή

Απολυτίκιο Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου. Ακούστε το από την αδελφή μας  Νεκταρία Καραντζή
Τον θαυμάσιον μύστην Χριστού υμνήσωμεν , Μηλεσίου το κλέος και των Γερόντων φωνή , την βοήθειαν ημών και διόρασιν ˙ Τον αναπαύσαντα σοφώς τας ψυχάς των ασθενών , του πνεύματος συνεργεία . Πορφύριον Καυσοκαλυβίτην ,επικαλέσωμεν άπαντες. // Nώντας Σκοπετέας 27-11-2013 Απολυτίκιο με την ευκαιρία της επισήμου Αγιοκατατάξεως του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου . Σημ: Το απολυτίκιο δεν περιέχεται σε αναγνωρισμένη ακολουθία , αλλά είναι προϊόν ευλαβείας και απέραντης ευγνωμοσύνης , προς τον Μεγάλο Άγιο του Θεού , στην μεγάλη η μέρα της Αγιοκατατάξεώς του .

Ουράνια Συντροφιά...

Ουράνια Συντροφιά...
Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν' αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κι εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων, μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας: "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...". Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μια σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα. Ήταν μια σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε, εγώ άρχισα κατά τη συνήθειά μου το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε...". Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ' τα δωμάτια. "Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής", είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ' εμποδίσει. -Να φύγεις, μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις, σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω: -Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ήλθα εδώ ν' αγιάσω. -Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές. -Μα δεν ξέρομε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές ή εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες ή εσύ, μπορεί να έλεγα: "Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου". Εκείνη τη στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν: -Άσε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό. Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το "Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε...", διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ' αυτές τις ψυχές. Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα: -Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μάς αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και "βρέχει επί δικαίους και αδίκους". Όλοι Τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσομε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσουμε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάξανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη. -Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ' αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά! -Χρόνια πολλά, είπαν κι εκείνες κι έφυγα./Γ.Πορφύριος

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...

η προσευχή του Κυρ -Φώτη...
Σε ευχαριστώ, Κύριε πολυέλεε, σε υμνώ, σε δοξάζω, γιατί μ' έπλασες από το τίποτα. Αλλά δεν μ' έπλασες μοναχά μια φορά, αλλά και κάθε μέρα με πλάθεις από το τίποτα, επειδή και κάθε μέρα με βγάζεις από τον ίσκιο του θανάτου που ξαναπέφτω. Μέσα στον ακαταμέτρητο τον κόσμο, μέσα στη μερ­μηγκιά των ανθρώπων, είμαι ένα τίποτα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τίποτα. Και μολαταύτα τον κάθε άνθρωπο τον θυμάσαι και τον βρίσκεις και τον τραβάς προς εσένα, και τον ζωοποιείς από πεθαμένον, και τον ξαναπλάθει το πατρικό χέρι σου, σαν να είναι ο καθένας μας μοναχά αυτός στον κόσμο. Η κραταιά δύναμή σου βαστά όλη την κτίση κι' όλες τις ψυχές σαν νάναι μια και μοναχή. Και τις κάνεις να νοιώσουνε την αθανασία σαν νάναι μια και μονάχη η καθεμιά και σε νοιώθουνε πατέρα τους σπλαχνικόν, που δεν κουράζεται να συχωρά και να ξαναπλάθει τον εαυτό μας, που πεθαίνει κάθε ώρα από την αμαρτία. ~Φώτης Κόντογλου~